Za onaj mali procenat bajkera, koji sebe nazivaju „pravim bajkerima“ sezona vožnje nikad nije ni prestajala, dok ostalima, običnim smrtnicima, temperature preko 15 stepeni i sunčani dani znače da je vreme da se skine prašina sa motora, uradi servis i provera i da se polako počne sa pravljenjem planova za neke duže vožnje koje možda planirate.

U koliko vam je dosta Srbije i naših puteva za vožnju i želite da napravite dužu turu negde po Evropi i pritom obiđete neke od najlepših i najboljih puteva koje stari kontinent ima da ponudi, tu smo da vam ponudimo lokacije koje su ušle u naš uži izbor:

1. Transfagarasan, Rumunija

Za one koji ne žele da idu predaleko kako bi iskusili jedan od najboljih puteva u Evropi, ako ne i na svetu, Transfargarasan je svakako lokacija koja se preporučuje svakome ko voli uzbudljivu vožnju po planinskim prevojima, okružen spektakularnim pogledima.

Kompletna ruta podrazumeva vožnju od mesta Bascov do mesta Sibiu, što podrazumeva 90km konstantne zabave. Put je u vrlo dobrom stanju, ali zbog ograničenog vremena za vožnju (put je zatvoren uglavnom od sredine oktobra do početka juna) zna da se stvori gužva, tako da se preporučuje da što ranije ujutru budete na dnu, i da vožnju završite visoko u planinama odakle vam se pruža pogleda na ceo Transfargarasan i odakle možete nastaviti obilazak Rumunije, a posebno Transilvanije i zamkova po kojima je ova komšijska država i poznata.

2. E65 Senj – Prizna, Hrvatska

I dalje u krugu od odprilike 600-700 km odakle god iz Srbije da krećete, svakako jedna od najlepših lokacija za vožnju u regionu je Hrvatsko primorje, a posebno put E65. Najlepši deo rute obuhvata početak iz mesta Senj i kraj u mestu Prizna ili obrnuto. Oko 50km prelepog, skoro asfaltiranog puta pokraj samog Jadranskog mora, sa prelepim pogledima na pučinu i brojna ostrva u blizini, čine ovu destinaciju jednom od najpoželjnijih za vožnju kod motociklista širom Evrope.

3. Amalfi obala, Italija

Većini ljubitelja, priobalnih vožnji, Amalfi obala mora biti jedna od najprivlačnijih destinacija, ali se oduprite instiktu da se ovuda provozate tokom vrelih letnjih dana, jer ćete sasvim sigurno ostati zaglavljeni u saobraćajnim gužvama koje se stvaraju zbog velikog broja turista tokom leta. Iz obog razloga odaberite proleće ili ranu jesen za ovu turu i budite sigurni da nećete zažaliti.

Kada napustite saobraćajnu ludnicu Napulja i zaputite se prema zalivu, vrlo brzo ćete proći Sorrento i nastaviti pored mnogih bajkovitih Italijanskih seoca, kao što su Positano, Ravello i Amalfi. Put je uzak ali je zato podloga vrlo dobra i možete se opustiti i uživati u mnogim krivinama, ukosnicama i nebrojenim mestima za obilazak ili prosto kratak predah kako bi uživali u fantastičnom pogledu koji vam Amalfi obala pruža. Preporučujemo da turu završite u mestu Salerno, što vam pruža preko 50km vožnje, ali i celodnevno uživanje u istorijskim mestima Italije, uživanje u kroasanima, espresu i za kraj, čaši dobrog italijanskog vina.

4. Furka prelaz, Švajcarska

U koliko niste ljubitelji mora i velikih vrućina, planinski prevoji u Švajcarskim alpima su pravo mesto za vas. Zmija koja se uzdiže uz skoro vertikalne padine Alpa svima uliva malu dozu straha pre nego što se zapute sa početka, koji je uglavnom Gletsch, ka mestu Andrematt. Kako bi celo iskustvo bilo zanimljivije, zaštitnih ograda ima vrlo malo, a postoji dosta brzih delova puta. Preporučljivo je obratiti dodatnu pažnju na led, koji zna da se uhvati na površini puta. Ako vam je ovo skoro ugasilo želju da se zaputite Furka prevojom, možda će činjenica da od kad je otvoren tunel, 1982. godine, na 2100 metara, gornji deo prevoja uglavnom rezervisan isključivo za motoriste i da saobraćaja ima vrlo malo.

Preporučujemo da napravite pauzu na 2431m i zagledate se u Alpske glečere i Grimsel prevoj u daljini. U koliko ste nakon ovoga i dalje dovoljno smireni, zavrnite gas ponovo i uživajte u ostatku vožnje.

5. B500, Nemačka

U zapadnoj Nemačkoj, od grada Baden-Baden do mesta Freundenstadt vodi krivudavi put B500, kroz Crnu Šumu. B500 vam pruža odličnu kombinaciju sporih levih i desnih krivina, kao i brzih blagih krivina, i sve to na skoro 50km savršenog, dobro obeleženog  Nemačkog asfalta.

I ako je B500 svakako najpoznatiji put za vožnju u regionu, svakako nije jedini. Pobegnite od turista, radara i gužve i pređite na L83 i krenite uzbrdo, prema istoku, a kada dođete dovoljno visoko, stanite i pogledajte iza sebe i uživajte u pogledu.

6. Bol d’Or, Francuska

Trka 24 h Bol d’Or bi trebalo da bude na spisku svakog ljubitelja motociklizma. Sam događaj predstavlja istorijsku trku, koja traje 24 sata i održava se na jugu Francuske, na stazi Paul Ricard. Trka se uglavnom odžava početkom Septembra i predstavlja jedinstveni doživljaj, bili fan brzinskog motociklizma ili ne.

Ovaj događaj poseti ogroman broj motociklista, koji odvoje ceo vikend za vožnju, žurke i druženje u ogromnom kampu u krugu staze. Jedno je sigurno, u koliko odlučite da prespavate u kampu, nećete se baš naspavati.

Putevi oko staze su savršeni za vožnju, mada su tokom održavanja događaja, prepuni policije. Ako imate vremena i sredstava, Napoleonova ruta počinje nepunih 100km od staze, a to je preko 250km ukosnica, brzih i sporih krivina, i sve to kroz idilična Francuska sela.

Ako se pak odlučite da krenete južno, prema Azurnoj obali, obavezno odaberite  put D6007 i D6098, koji vodi pored mora, kroz Nicu, Antibe, Kan i kasnije prelazi u D559 prema Saint-Tropezu. Savršen asfalt, daleko od gužve autoputa, sa brojnim predivnim, plažama usput.

7. AL3102, Španija

Ovaj planinski prevoj bi svakom normalnom vozaču ulio dozu strahopoštovanja.  Kao što možete videti na fotografijama, ovaj put izgleda kao iz sna svakog bajkera. Prepun krivina, dovoljno širok, dobar asfalt, bez predugih pravaca, i sve to kroz Španski Siera de Los Filabres planinski venac. Jedina mana ove ture je to što ponekad u planinama, spoljna temperatura može biti prilično niska.

8. Škotska

Za one koje skoro 3000km kroz Evropu, preko Engleske do Škotske, ne predstavlja preveliki problem, ovo je tura iz snova. Sam put preko kontinentalne Evrope do severa Francuske predstavlja avanturu, dok  Engleska i Škotska predstavljaju pravi cilj.

Gde god da se zaputite (van autoputa) nailazite na fantastične predele prepune istorijom, zamkovima i prirodnim lepotama bez kraja. Putevi su u najvećem broju u odličnom stanju i dovoljno raznoliki da vam nikada ne dosade. Jedna od glavnih preporuka je svakako i Vojni put u Škotskoj, koji se nalazi u nacionalnom parku Cairngorms u Škotskim visoravnima. Bez saobraćaja, sa mirnim, savršeno zelenim okruženjem i savršenim asfaltom, Vojni put predstavlja jedan od najboljih puteva za vožnju u Evropi.

Kasno proleće ili rana jesen je pravo vreme za ovaj put, jer u to doba Škotska ispunjava najveći procenat svog prirodnog potencijala, a da pritom ne naiđete na gomile turista, kampera i kamp prikolica na putevima. U koliko ne možete da priuštite spavanje u hotelima, razmislite od kampovanju, koje je potpuno legalno na većini teritorije Škotske i dopušta vam da iskusite sve njene prirodne lepote izbliza.

O autoru

Marko Grbić

Zaljubljenik u motocikle čiji se ceo život vrti na dva točka.

Ostavi komentar

Ostavi komentar