Jedan od naših tekstova koji je privukao veliku pažnju bio je na temu najboljih puteva i ruta za vožnju motora po Evropi. Nažalost činjenica je da većina nas ne može sebi da priušti ovakvu vrstu putovanja, finansijski ili vremenski. Iz tog razloga odlučili smo da vam damo neke od naših predloga za putovanja po Srbiji.

1. Đerdapska klisura

Đerdapska klisura je svetski poznata destinacija koja privlači veliki broj turista svake godine. Međutim, veliki je broj nas koji nikad nisu posetili ovo čudo prirode i kolevku istorije.

Ovaj deo Srbije pruža vam veliki broj lokaliteta koje treba posetiti i videti. Naša preporuka je da se krene od Smedera i Smederevske tvrđave, potom do Srebrnog jezera i Golupca. Odatle nastavite prema Donjem Milanovcu gde je i početak Đerdapske klisure u kojoj se Dunav sužava sa 1000 metara širine na ispod 200 metara na nekim mestima.  Put uz Dunav okružen je prelepom prirodom i pogledi se pružaju gde god da odlučite da stanete.

Preporučujemo da usput obiđete arheološko nalazište Lepenski Vir, Trajanov most i Trajanovu tablu. Kraj ove rute najčešće je u Kladovu gde se možete odmoriti u „Bike Friendly Caffe-u“ i  „Don Pepe baru“ uz popust za članove sajta www.dvatocka.com pre nego što nastavite putovanje.

2. Put 36 – Praćin-Zaječar

Veliki broj lokalnih motorista preporučuje ovu deonicu puta 36 kao jednu od najboljih za vožnju motora. Pruža se na oko 90km zavojitog puta sa dve trake i potpuno novim asfaltom. Ceo doživlja je još bolji jer generalno na ovoj deonici nema puno saobraćaja tako da imate potpunu slobodu da iskorostite svaki centimetar asfalta.

3. Fruška gora

Fruška gora je poznata po brojnim manastirima (16 trenutno aktivnih), vinogradima i prelepoj prirodi. U podnožju krivuda Dunav i predstavlja jednu od najzanimljivijih deonica za celodnevnu vožnju.

Neki od puteva moža i nisu u najboljem stanju, ali su zato svi krivudavi, a oni potpuno obnovljeni, kao onaj od starog televizijskog tornja do Iriškog venca i onaj od Zmajevca do Rakovca, pružaju savršeno uživanje tokom vožnje kroz netaknutu prirodu ovog Nacionalnog Parka.

Usput stanite na neki od brojnih prirodnih izvora vode za osveženje, pre nego što se sustite na put Sremska Mitrovica – Novi Sad preko Sviloša i Banoštora. Ova ruta vodi pored Dunava, kroz idilična sela poznata po vrhunskim vinarijama i vinskim kućama.

4. Tara – Zlatibor – Zlatar – Uvac

Ne samo što Nacionalni Park Tara sam po sebi pruža nebrojene prirodne lepote već su u blizini planine Zlatibor, Zlatar i Specijalni rezervat prirode Uvac.

Naša preporuka je da krenete od Bajine Bašte do Kaluđerskih Bara, okupate se u Drini u mestu Perućac koje je jedan od najlepših lokaliteta na ovoj reci, potpuno priagođeno turizmu. Vijugavi put 172 vodi vas sa Drine uz Taru kad prelepom jezeru Zaovine gde se tokom letnjih dana takođe možete okupati u prelepoj i čistoj ali hladnoj vodi.

Vožnjom kroz Nacionalni Park Tara lako se dolazi do još jednog prelepog prirodnog lokaliteta, Park prirode Šargan-Mokra Gora. Ovaj park prirode obiluje izvorima, pećinama, vodopadima i klisurama kojih ćete se usput nagledati svuda oko sebe. Ovde preporučujemo odmor, vožnju Šarganskom osmicom i spavanje u Drvengradu pre nastavka puta ka Zlatiboru, Zlataru i Uvcu.

Zlatibor i Zlatar pored prirode nude sjajne puteve za vožnju. U kom god pravcu da se zaputite veliki broj krivina okruženih šumama i netaknutom prirodom oduševiće vas. Poslednje odredište mora biti Specijalni rezervat prirode Uvac. Kanjon istoimene reke smatra se jednom od najlepših lokacija u Srbiji i to s razlogom.

5. Put E-761 Kraljevo – Raška

Oko 80km fenomenalnog, krivudavog puta sa vrlo malo saobraćaja vodi od Kraljeva do Raške. Prelepa priroda svuka oko Ibra koji prati ovaj put će vas u svakom momentu  ostaviti bez daha. Krajnja destinacija je Raška ali ako nastavite istom trasom stižete do Novog Pazara, grada koji svakao preporučujemo da posetite jer je vrlo autentičan i jedinstven, a Novopazarske ćevapčiće ko ne proba, ne zna šta propušta.

Ostavi komentar

Ostavi komentar