Bilo da vam je potrebna navigacija, poziv hitnim službama na jednom kliku ili želite da delite svoje avanture na motociklu sa sebi najbližima, jedno je sigurno, pametni mobilni telefoni su postali deo osnovne opreme za motocikliste koji putuju na svojim dvotočkašima. Iz tog razloga smo odlučili da vam preporučimo 5 aplikacija za vaš mobilni telefon koje vam mogu biti od koristi prilikom vožnje i dužih putovanja. Naravno, korišćenje ovih aplikacija zahteva osnovno znanje engleskog jezika, tako da ako niste još uvek savladali najosnovniji engleski, prihvatite se knjige ili prosto pronađite nekoga ko je voljan i jezički potkovan da vam pomogne.

1. EAT SLEEP RIDE

Počećemo sa aplikacijom koja je od samog početka namenjena motoristima i onima koji uživaju u vožnji motora. EAT SLEEP RIDE vam nudi mnoštvo opcija, od pamćenja vaših ruta za vožnju i mogućnosti da ih podelite sa bilo kime, mogućnosti praćenja brzine (prosečne, maksimalne, minimalne) i kilometraže pređene pa do merenja ugla nagiba u krivinama.

Pored svega ovoga, aplikacija vam dozvoljava da delite fotografije sa vožnje sa onima koje vi odaberete, kao i mogućnost da vaši prijatelji i porodica uživo prate vaše vožnju i gde se nalazite u svakom trenutku, naravno, ukoliko vi to želite. U koliko odaberete da ne želite da delite neke informacije, vrlo jednostavno možete isključiti određene opcije i bezbrižno nastaviti svojim putem.

Najinteresantniji deo ove aplikacije se nalazi pod „Challenge“ sekcijom, gde možete da se takmičite sa ostalim korisnicima, pokažete svoje umeće i probijete se do vrha tabele, što vam na kraju može doneti i neke nagrade. Kul, zar ne?

Sve ove opciju su potpuno besplatne, kao i sama aplikacija, a pored njih postoji i opcija Crashlight, koja se plaća posebno ako se odlučite da želite da je koristite. Crashlight vam nudi mogućnost da prilikom pada, aplikacija preko telefona primeti da je došlo do nezgode i da automatski obavesti odabrane kontakte i hitne službe u vašoj okolini. Po našem mišljenju, ova opcija možda vredi nekoliko eura s obzirom da vam može spasiti život.

2. POLARSTEPS

Kada ste na motociklu, ne možete baš često da razmišljate o pravljenju uspomena i beleženju detalja. Bez brige, tu na scenu stupa POLARSTEPS aplikacija, vaše je samo da unesete planirani put pre nego što krenete, a ova sjajna aplikacija će obaviti ostalo. S vremena na vreme će proveravati vašu lokaciju i unositi detalje putovanja u interesantnu, šarenu mapu koju vaši najbliži mogu da prate uživo.

Kada potvrdite određene tačke koje vam aplikacija ponudi, takozvane „korake“, aplikacija vam predlaže i dodaje vaše fotografije povezane sa odabranim tačkama tokom puta. Ovako se vaš putni dnevnik puni sam i štedi vam dragoceno vreme da sami prebirate po fotografijama, povezujete ih sa mestima, događajima i vremenom kada su nastale. Kao što se može i očekivati, POLARSTEPS vam nudi razne statistike, kao što su vreme provedeno u putovanju, države koje ste posetili kao i naravno količina pređenih kilometara.

Na kraju puta, jednim klikom generiše se kompletirani dnevnik puta sa fotografijama, lokacijama, opisima, statistikama kao i zanimljivim detaljima o tome kakvo je vreme bilo u datom momentu ili nadmorskoj visini na kojoj ste se nalazili. Nažalost, i ako je aplikacija potpuno besplatna, opcija izrade ovog dnevnika se dodatno naplaćuje, mada je cena simbolična i vrlo pristupačna.

Najbolja stvar kod ove aplikacije je to što praćenje lokacije tokom vožnje skoro da uopšte ne troši bateriju na vašem uređaju, oko 4% na dan.

3. AUTOIST DIARY

Možda ste toliko iskusan vozač da iza sebe imate preko 100.000 km na motociklu ili ste vozili u nemogućim uslovima i na kraju stigli kući i preživeli na motoru više nego većina, ali da li možete precizno da se setite kada ste poslednji put proverili pritisak u gumama, kada je vreme za promenu ulja ili detaljno pranje pogonskog lanca?

Ako ne možete svega da se tačno setite, AUTOIST DIARY aplikacije će postati vaš novi najbolji prijatelj. Ovaj dnevnik održavanja vozila pomoći će vam da svaki put potpuno sigurni krenete u vožnju i da vam misli budu koncentrisane isključivo na ono ispred vas, a ne na to kada ste poslednji put zamenili kočionu tečnost. Ova aplikacija vam daje mogućnost praćenja svih datuma koji vam mogu zatrebati: promena ulja, provera pritiska u gumama, zamena filtera pa čak i vreme za tehnički pregled i registraciju i još mnogo toga.

Vreme je za servis? Ne morate da brinete i da tražite gde ste zapisali kada je rađen poslednji put. Aplikacija prati koliko je motocikl kilometara prešao i obavestiće vas kada je vreme za redovno održavanje. Čak i ako posedujete više motora, možete da ih ubacite u aplikaciju, a postoji mogućnost i za praćenje servisa na vašem automobilu, u koliko posedujete takvo vozilo sa viškom sedišta.

AUTOIST DIARY aplikacija je potpuno besplatna ali s vremena na vreme očekujte reklame. Ipak, i autori moraju od nečega da žive.

4. DARK SKY WEATHER

Pretpostavljam da ćemo se svi složiti da mi bajkeri ništa ne mrzimo više nego kad završimo mokri do kože nakon što nas iznenadi jaka kiša tokom vožnje. Čak i kada prognoza najavi sunčano vreme, bez kiše, za nekoliko sati, mnogo toga može da se promeni.

Najjednostavnije rešenje je da preuzmete DARK SKY WEATHER aplikaciju i znaćete tačno u minutu kada da očekujete kišu, sa koje strane i kojom jačinom. U neverovatno tačnom maniru!

Ova aplikacija koristi najmodernije tehnologije kako bi predvidela kakvo vas vreme očekuje, ali ne na širokom nivou kao kod većine aplikacija za vremensku prognozu, već na hiperlokalnom nivou, što ne znači vašu oblat ili grad, već tačno mesto gde se u tom momentu nalazite. Aplikacija će vam u minut tačno reći kada će padavine stići do vaše lokacije i u kom intezitetu. Ova revolucionarna aplikacija je besplatna, tako da nema više smisla da kisnete bez potrebe.

5. FIRST AID BY RED CROSS

Koliko god se trudili da ih izbegnemo, nezgode na motociklima se dešavaju, pre ili kasnije. I ako ovo nije najlepša tema za razmišljanje dok se po lepom vremenu spremate za vožnju, preporučujemo da se pripremite što bolje u koliko do neke neželjene situacije dođe.

Jedna od stvari koju možete da uradite je da instalirate na svom telefonu aplikaciju FIRST AID koju je izradio i pripremio Crveni Krst. Ne samo što poseduje opciju poziva hitnih službi samo jednim klikom, već ima i veliki broj saveta za hitne slučajeve koji vas mogu zadesiti. Video snimci, interaktivni kvizovi sa pitanjima koja vas vode kroz situaciju i jednostavni korak-po-korak saveti – od slomnjenih kostiju, povreda glave pa do srčanog udara – prva pomoć nikad nije bila jednostavnija i dostupnija. Sami možete da odaberete šta od sadržaja želite da sačuvate na svom telefonu, tako da ne mora da brinete o tome da li ćete imati pristup internetu u momentu kada vam je pomoć potrebna. Kao i sve što Crveni Krst nudi, i ova aplikacija je potpuno besplatna, bez skrivenih troškova. Po nama, svakako jedna od aplikacija koju preporučujemo svima, ne samo motociklistima.

Ako ste koristili neku drugu aplikaciju za koju smatrate da bi trebala da bude na listi, ostavite nam komentar na našoj FB stranici ili Instagram profilu, a mi ćemo se potruditi da je uvrstimo u listu, u koliko to zaslužuje.

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ image_height=“300″ limit=“8″ category=“217″ pagination=“false“]

Ostavi komentar

Ostavi komentar