Angel Nieto, trinaestostruki šampion sveta, ili 12+1 kako je on više voleo to da kaže, preminuo je u svojoj 70. godini života, kao posledica povreda nastalih u saobraćajnoj nesreći na quad vozilu na Ibizi, prošle nedelje.

On je zadobio povrede glave i nakon što je primljen u bolicu smešten je u veštačku komu. I ako je na početku davao znake napredka i oporavka, njegovo stanje se naglo pogoršalo u sredu uveče i u četvrtak je podlegao povredama i preminuo.

Teško je prenaglasiti važnost Angela Nieta za Španski motociklizam. On je svoje prve uspehe postigao krajem 1960-ih, pobedivši u svojim prvim trkama u klasi do 50ccm, 1969, godine, kada je usledila i njegova prva titula.

Dominirao je u nižim kategorijama tokom sedamdesetih, osvajajući pobede i šampionske titule u klasama 50ccm i 125ccm, kao i pobedu u 80ccm klasi, koja je zamenila klasu 50ccm početkom osamdesetih.

Do kraja karijere, nakupio je ukupno 90 pobeda, 139 podijuma i 13 titula svetskog šampiona, kao i 23 Španska šampionata. Karijeru je završio 1986. godine, sa 39 godina.

U trenutku kada je završio karijeru, Angel Nieto bio je drugi najuspešniji trkač svih vremena, odmah iza Giacoma Agostinija. Tu poziciju preuzeo je Valentino Rossi, u Le Mansu 2008. godine, što je za Španskog vozača bio razlog za slavlje, a Rossi je Nietu predao upravljač svoje Yamahe M1 kako bi odvezao počasni krug.

Tokom svoje karijere, Nieto je afirmisao Španski motociklizam i inspirisao celu generaciju vozača koja će nastupati posle njega.

Nieto se koncentrisao na manje kategorije jer je za vreme fašištičke diktature Franciska Franka, bilo jako teško uvesti veći motocikl i u Španije je bila privilegija posedvati motor veće kubikaže.

Restrikcije na veće motore dovele su do toga da u Španiji procvetaju proizvođači manjih motocikala kao što su Derbi i Bultaco.

Ipak, u svojoj poteri za uspehom i novcem, Nieto se nije plašio da menja proizvođače, takmičeći se za Morbidelli, Garelli, Minarelli i Kreidler.

Nietovi uspesi podigli su popularnost moto trka u Španiji i inspirisali mlade vozače od tad pa na dalje. Na mnogo načina, njegovi uspesi pokrenuli su zlatno doba Španskih trkača koje gledamo danas.

Nieto je inspirisao Crivillea, Criville je inspirisao Sete Gibernaua, a Gibernau Pedrosu, Marqueza, Vinalesa i mnoge druge nakon njih.

Angel Nieto bio je takođe poznat po svojem sujeverju. I ako je osvojio ukupno 13 titula svetskog šampionata, odbijao je da izgovori broj, i o svojim titulama pričao kao 12+1.

Taj popularni „12+1“ logo bio je jasno istaknut na njegovj kući na točkovima u MotoGP padoku koju je i dalje posedovao, što samo svedoči o uticaju i poštovanju koje je zavrednjivao i dan danas.

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-author“ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]

Ostavi komentar