Prošlo je nekoliko dana od kako se završila sezona 2020 u MotoGPu. Ova sezona će definitivno ući u istoriju sporta kao najluđa od sada. Nekome ko nije gledao ovu sezonu bi već dovoljno ludo bilo to što je smo videli 9 različitih pobednika- od kojih je čak 5 vozača prvi put stalo na najviši stepenik podijuma u kraljevskoj klasi. Među tih 5 vozača je i ovogodišnji šampion MotoGP klase Đoan Mir!

Pandemija korona virusa je još u februaru krenula da se širi i van Kine i da utiče na sve naše živote, tako je definitivno uticala i na sezonu MotoGPa. Prva trka u Kataru je otkazana za kraljevsku kategoriju, a kako je vreme proticalo tako je planirani kalendar trka krenuo da se menja. Umesto 20 trka na 20 različitih lokacija širom sveta, dobili smo 14 trka na devet staza u Evropi. Sve trke van Evrope su jedna po jedna otpadale sa kalendara, a na nekim stazama u Evropi smo gledali trke po nekoliko nedelja zaredom.

Ovaj pregled je grupisan po stazama uz poseban osvrt na značaj tih trka na celokupan šampionat.  

Heres i najava ludila

Da mi je neko prošle godine rekao da ćemo čekati 17.jul 2020. kao ozeblo sunce da vidimo MotoGP motor na stazi ne bih mu verovala. Prvi trkački vikend u Heresu je počeo i bio je vredan čekanja. Trkački vikend koji je donekle najavio ono što će biti teme za razgovor i novinske članke cele sezone: Užasan pad Marka Markesa u trci i Jamahini problemi. Četvrti krug prve trke u sezoni Mark Markes počinje izletanjem i neverovatnim manevrom kojim ostaje na točkovima, šampionski potez. Nekoliko trenutaka  kasnije, u četvrtoj krivini petog kruga Markes pada i na žalost peške izlazi sa staze. Na snimku pada se videlo da je povređen, ali niko nije mogao ni da pomisli u kojoj meri će ta povreda uticati na celokupan šampionat. Na ovoj trci nisu učestvovali Aleks Rins i Kal Kračlou koji su se oporavljali od povreda.

Sa ove istorijske distance, i sa znanjem da su Jamahe imale nedozvoljene delove na nekim motorima u Heresu možemo da kažemo da ovo definitivno nije bila njihova sezona i da su definitivno oni krivi za to što je Rosi parkirao svoju Jamahu pored staze u osmom krugu trke.  U tako ludoj trci do svoje prve pobede dolazi Fabio Kvartararo, mladi Francuz zbog kog ćemo Marseljezu čuti još par puta ove sezone.
Na podijumu prve trke u Heresu su se našli: Kvartararo, Vinjales i Doviciozo

Tri (podijuma) su za sreću

Pred Veliku nagradu Andalusije, tzv. druga trka u Heresu, mislim da smo iz časa u čas pratili stanje Marka Markesa i mogućnost da se vrati na stazu. Nakon trke nedelju dana ranije, zvanično je objavljeno da je  Španac zadobio prelom nadlaktice desne ruke, i da je u ponedeljak hitno operisan. Već u sredu je postavljen snimak Markesa kako radi sklekove u bolnici, i najavljeno je da će se pojaviti na stazi. Po izgledu njegove ruke tada, koja je bila dosta natečena i modra reklo bi se da se šali, nije se šalio. U subotu se pojavio i odvezao nekoliko krugova na FP3 i FP4 i od tada do kraja sezone ga više nismo videli na motoru. Nakon tog pokušaja, objasnio je da ima prevelike bolove da bi vozio ali da će probati da bude spreman za Brno. Kasnije tokom sezone Markes je povredio ruku otvarajući klizna vrata i morao je na još jednu operaciju. Sada se govori o tome da će morati i na treću koja će možda uticati na njegovo pojavljivanje na stazi na početku sledeće sezone.

No, da se vratimo na dešavanja u Heresu, Jamahe i pored svih svojih problema dolaze do trostrukog podijuma! Kvartararo vezuje dve pobede za redom, ljudi u njemu počinju da vide potencijalnog šampiona i počinje lagani pritisak javnosti na mladog Francuza. Drugo mesto je zauzeo Maverik Vinjales, ispred Valentina Rosija kom je to bio 199. podijum u karijeri. Rosi je dokazao da nije za „staro gvožđe“ kroz opake borbe za drugo mesto sa Vinjalesom. Nakon trke tokom davanja izjava u park fermeu, Rosi je sa naravno velikim osmehom ovaj vikend opisao kao „jedan od najtežih“ jer su temperature bile mnogo više od onih na koje su vozači navikli. Na stazi smo ponovo videli poznata lica Kala Kračloua i Aleksa Rinsa. Rins je trku završio kao deseti, dok je Kal bio trinaesti uz kako je sam rekao  „jake bolove“ povređene šake. Jamahini problemi su se i ovde nastavili, iako su imali trostruki podijum- Franko Morbideli je morao da parkira svoju Jamahu zbog tehničkih problema.

B kao Brno, B kao Binder

Posle dve runde u Heresu, na red je došla trka u Brnu. Posle dve uzastopne pobede, sve oči su uprte u Kvartarara da li će moći da veže tri pobede. Međutim, KTM se vratio u MotoGP pre tri godine i videlo se još prošle godine da su spremni da se bore za podijum. Bred Binder ulazi u istoriju kao prvi pobednik za Red Bull KTM tim. Žoan Zarko je krenuo sa pol pozicije ali brzo je pao iza Petronas Jamaha. Dva narandžasta KTMa su sa 6. i 7. mesta krenuli ka vrhu. Binder je bio dodatno iznenađenje jer nekako svi su očekivali ako će već neki vozač KTMa da podigne pobednički pehar biće to Pol Espargaro u svojoj poslednjoj sezoni za austrijsku ekipu. U desetom krugu trke u incidentu između Espargara i Zarka, Pol je izleteo sa staze a Zarko je kažnjen dugim krugom. Zarka je to koštalo potencijalne pobede. Jamahini problemi su ovaj put „napali“  Fabija Kvartarara i Maverika Vinjalesa. Kvartararo je iz borbe za podijum samo nestao i trku završio kao sedmi zbog problema s gumama. Vinjales je bio nevidljiv tokom cele trke i završio je kao četrnaesti. Na kraju trke na podijumu su se našli „brucoš“ Binder, Franko Morbideli i Žoan Zarko.

Drama u Austriji

Kad pomislim samo na ovaj trkački vikend stresem se. Prva od dve trke u Austriji. Najdramatičnija trka ove sezone. Ona koju ćemo zauvek pamtiti i govoriti „Hvala Bogu sve se dobro završilo“, a moglo je da bude strašno, najstrašnije. Na početku trke je izgledalo kao da će Pol Espargaro dominirati ovom trkom, iz kruga u krug je pravio sve veću prednost nad Doviciozom. Deveti krug trke, incident između Zarka i Morbidelija. Njih dvojica su pri brzini od trista na sat izleteli sa staze a njihovi motori su se bukvalno katapultirali preko staze i za dlaku promašili Maverika Vinjalesa i Valentina Rosija. Trka je prekinuta, Morbideli i Zarko srećom nisu povređeni, kao ni Rosi i Vinjales. Trka je nastavljena, a do pobede dolazi Andrea Doviciozo, oko čije sudbine se već raspravlja jer je Dukati objavio da na kraju sezone prekidaju saradnju. Luda trka se isplatila Dukatiju pa je pored Dovicioza na podijumu bio i Džek Miler kao treći, a Đoan Mir je konačno došao do podijuma kao drugi. Đoan Mir je od prve trke bio u prvih 10 na kraju svake trke i bilo je pitanje trenutka kad će se naći na podijumu. Valentino Rosi je bio heroj ove druge trke, jer je trku završio kao peti. Rosi je bio i najbolje plasirana Jamaha, dok su Kvartararo i Vinjales bili osmi i deseti.

KTM na domaćem terenu

Druga trka u Špilbergu išla je na ruku domaćinima- KTM je ponovo bio na vrhu. Ovaj put pobednik je bio mladi Migel Oliveira, treći novajlija među pobednicima. Posle drame nedelju dana ranije, nadali smo se mirnoj trci. Iako su se tamni oblaci nadvijali nad stazom start trke je bio suv i borba je mogla da počne. KTM je svoje nade na početku trke polagao u Pola Espargara koji je imao pol poziciju, na samom startu Espargara obilaze Mir, Miler i Nakagami. Miler i Mir prvih nekoliko krugova vode borbu dok ostatak prvog dela trke Mir vodi povećavajući prednost nad ostalim vozačima. Kako je Mir odmicao, pažnja se premeštala na ostale vozače u nadi da će biti dobrih borbi između Milera, Nakagamija, Espargara i Rinsa za preostala mesta na podijumu. Međutim, jedna Jamaha je i ove nedelje zaustavila trku. Maverik Vinjales je bukvalno kaskaderski skočio sa svoje Jamahe u 17. krugu, a motor se zabio u vazdušni zid i zapalio. Srećom i ovaj put niko nije bio povređen. Niko osim Mirove skoro sigurne pobede. Zbog Vinjalesovog udesa, trka je restartovana a sva prednost koju je Mir napravio je nestala. Mir je imao sjajan start, Miler je imao još bolji start i do kraja prvog kruga izbio na prvo mesto. Mira je ubrzo sustigao Pol Espargaro. Do samog kraja Španac i Australijanac su vodili bitku. Međutim Oliveira je pravo iznenađenje, polako ali sigurno pojačavao je tempo i u poslednjem krugu iskoristio borbu prve dvojice i sebi obezbedio pobedu. Kvartararo iako je trku završio kao trinaesti u ovom trenutku i dalje drži prvo mesto u šampionatu.

Učenik postaje učitelj

Stižemo u Italiju, na veliku nagradu San Marina. Prva trka u Italiji i Jamahe u prvom startnom redu. Koliko god da Maverik Vinjales tokom cele sezone kuka na svoj motor ipak je uspeo da ostvari prvu pol poziciju. Međutim, Maverik je imao loš start, kao i Kvartararo dok se Morbideli lansirao ispred svih i do kraja trke je dominirao stazom. Valentino Rosi koristi nespremnost timskog kolege i Fabija Kvartarara i tokom cele trke prati prvog učenika svoje akademije Morbidelija. Njima dvojici se pridružio još jedan učenik Rosijeve akademije Peko Banjaja koji je tokom cele sezone solidan i pored povreda koje je imao pred početak sezone. Banjaja je negde na pola prešao na drugo mesto, dok jedno sad već očekivan pretendent na podijum se približava Rosiju. Poslednji krug trke, tri Italijana, takoreći u sopstvenom dvorištu se spremaju da se popnu na podijum. Kraj očekivano dramatičan, mladi Đoan Mir, jednim manevrom kakav bi i sam Rosi izveo, preotima Rosiju podijum u poslednjoj krivini trke. Rosi može da bude ponosan na svoje učenike i da se nadamo da ćemo uskoro videti Rosija na podijumu sa njima.

Španci u Italiji

U jako uzbudljivoj sezoni druga trka u Mizanu spada u dosadnije. Bez mnogo borbe za podijume i iznenađenja. Trka je možda najteže pala fanovima Valentina Rosija, koji su očekivali da će Doktora videti na podijumu posebno zato što je to bila Rosijeva 250. trka u karijeri. Međutim, ponovo problemi i Rosi je izleteo sa staze već u drugom krugu. Rosijev učenik Peko Banjaja je na trenutak vodio trku i već smo se nadali da ćemo ponovo čuti italijansku himnu na domaćem terenu ali i on je proklizao i izleteo sa staze. Na podijumu su se našla 3 Španca. Maverik Vinjales je konačno došao do pobede u ovoj sezoni i postao šesti pobednik u sedam trka ove sezone. Đoan Mir, sada već redovna pojava na podijumu je bio drugi i već s nestrpljenjem čekamo prvu pobedu Suzukijevog vozača. Treće mesto je pripalo KTMu i Polu Espargaru koji ove godine baš nije imao sreće da dođe do pobede za KTM. Stanje u šampionatu nikad uzbudljivije. Prva četiri vozača u ovom trenutku dele 4 boda. Prvi je Dovi, koji je ogorčen na Dukati i oko čijeg nastavka karijere u MotoGPu se dosta špekulisalo gde bi mogao da ide nakon Dukatija. Drugi je Kvartararo koji je posle sjajnog starta sezone samo nestao. Treći je pobednik trke Maverik Vinjales. Đoan Mir je na pola sezone bio četvrti, polako ali sigurno grabio ka svojoj šampionskoj tituli.

Dupli podijum za Suzuki

Po prvi put nakon 2007. godine na podijumu su se našla dva Suzukija. Meni lično jedna od najdosadnijih trka ove sezone. Bez mnogo preticanja i borbi do pobede je došao Fabio Kvartararo. Đoan Mir je ponovo na podijumu,a bitka za šampionat konstruktora je definitivno između Jamahe i Suzukija. Valentino Rosi je imao fantastičan start i naravno svi su se ponadali da će biti na podijumu, međutim u 10. krugu je izleteo, od te trke do kraja šampionata Rosi se popeo na podijum. Jedan od takmičara za šampionsku titulu Andrea Doviciozo je ispao u prvom krugu nakon incidenta sa Zarkom. Franko Morbideli je zauzevši četvrto mesto ušao u borbu za šampionsku titulu.

Petrućiiju pobeda u kišnom LeManu

Sedmi pobednik ove sezone je Danilo Petrući. Na podijumu su se našla i neka nova lica. Pored Petrućija, na podijumu su se našli  Aleks Markes i Pol Espargaro. Kiša je uvek znak da će trka biti zabavna, pored Petrućija na startu u prvom startnom redu su se našla još dva Dukatija- Doviciozo i Džek Miler. Dobar deo trke njih trojica su ostala na vodećim pozicijama, dok su se Pol Espargaro i Aleks Espargaro približavali. U početku trke fenomenalna borba između Aleksa Rinsa i Dukatijevih vozača. Miler i RIns su na žalost ispali iz trke tokom jednog okršaja kad se Milerova trka završila a Aleks Rins nije uspeo da se oporavi od toga. Jamahe su na ovoj trci nestale- Valentino Rosi je izleteo u prvom krugu, Morbideli je pao u 17. krugu, buduće timske kolege Kvartararo i Vinjales  su se našli na 9 i 10 mestu. Pored svih pohvala za vožnju Danila Petrućija na ovoj trci definitivno moramo da pomenemo i Aleksa Markesa. Do ovog trenutka u sezoni, Aleks se upoznavao i „borio“ sa Hondom. Aleksu od početka sezone nije bilo lako, došao je da deli garažu sa svojim bratom, u tom trenutku aktualnim svetskim šampionom Markom Markesom. Menadžer Honde Alberto Puđ imao je tokom sezone vrlo problematične izjave tipa „ niko ne može da se nosi sa Hondom kao Mark Markes, vozači moraju biti kao on“, tako da je to bio dodatan pritisak na mladog Aleksa. Naravno, ne smemo zaboraviti da je Honda odlučila još na početku sezone da će Aleksa poslati u LCR Hondu, a da će na njegovo mesto doći Pol Espargaro. Zato mi je posebno drago što se Aleks našao na podijumu, da pokaže da nije u MotoGPu bez razloga, da je zaslužio svoje mesto na gridu i da je drugačiji tip vozača od svog brata. Po onome što smo videli do sada Aleks je hladne glave ali na stazi vrlo opasan i ume da povuče rizične poteze. Zanimljivo je da i sva tri osvajača podijuma na ovoj trci dogodine menjaju timove. Petrući ide u KTM Tech 3, Aleks Markes u LCR Hondu, a Pol Espargaro dolazi na mesto Aleksa Markesa u Hondu.

Osmi pobednik

Pred trku u Aragonu, loše vesti. Korona virus je ušao i u MotoGP padok, a njegova meta je bio niko drugi nego najveće ime ovog sporta. Valentino Rosi je nedelju dana pred trku objavio da je pozitivan i da će preskočiti trku u Aragonu. Još jedan šampion manje na startu trke. Sama trka je bila zanimljiva, dobili smo još jednog pobednika Aleksa Rinsa. Pored Rinsa na podijumu su se našli Aleks Markes i Đoan Mir. Mir je do ove trke postao konstanta u trci za podijum, i nakon ove trke je prvi u šampionatu. Na tom putu do šampionske titule mu je donekle pomogao još jedan takmac za titulu, Fabio Kvartararo. Mladi Francuz je tokom vikenda imao dva gadna pada u petak i subotu što se odrazilo i na njegovu trku. Nakon trke je rekao da je i zbog problema sa gumama završio na neslavnom 18. mestu. Doviciozo, koji u Aragonu zna da skoro sigurno ostaje bez mesta na gridu naredne godine a ovu trku je završio kao sedmi. Nakon ove trke Maverik Vinjales se popeo na treće mesto u šampionatu, pošto mu je treća pozicija na podijumu umakla za 0.2 sekunde. Zapravo možda najzabavnija borba tokom ove trke je bila borba za niže pozicije između Zarka, Petrućija i Aleša Espargara, kao i borba između dva KTMa Pola Espargara i Breda Bindera.

Frankie says relax

Dan za pamćenje za Franka Morbidelija, i ceo tim Suzukija- je za Hondu bio dan za zaborav. Takaaka Nakagami je došao do pol pozicije. Odlična vest za mladog Japanca, koji je do sad bio Hondin najkonstantniji vozač, svaku trku je završio u bodovima, i baš kad je trebalo da zasija izleteo sa staze u prvom krugu zajedno sa Džekom Milerom i Bredom Binderom. Aleks Markes posle odlične prve trke u Aragonu, ovaj put je izleteo sa staze u 11. krugu. Peko Banjaja i Aleš Espargaro su se povukli iz trke zbog problema sa svojim motorima. U Aragonu je zanimljivo najavljeno da će na predstojećim trkama u Valensiji i u Portugalu Lorenco Savadori nastupiti umesto Bredlija Smita. Da podsetimo, Bredli Smit je na početku sezone upao u Apriliju umesto Andree Janonea koji je bio pod istragom zbog dopinga. Do trke u Aragonu se još uvek nije znala sudbina Janonea i njegovog daljeg učešća u šampionatu.

Sada kad je sezona već gotova, Aprilija je još uvek jedini tim koji nije kompletirao svoju postavu za sledeću godinu. U igri za tu preostalu poziciju na startu prve trke su upravo Bredli Smit i Lorenco Savadori.

Konačno pobeda- Đoan Mir!

Ulazimo u samu završnicu sezone, tri trke do kraja!!

Po prvi put od 1982. prva dva mesta na podijumu su pripala Suzukiju. Deveti pobednik ove sezone je Đoan Mir, dok je Aleks Rins bio drugi. Za skroz španski podijum pobrinuo se Pol Espargaro. Mir je svoju trku odvezao perfektno. Ovaj dan će Mir definitivno zauvek pamtiti. Od početka do kraja savršena trka i zaslužena pobeda. Prva tri mesta su bila poznata još u prvim krugovima, Espargaro, Rins i Mir nisu dali nikome da im se umeša u borbu za pobedu koju je na kraju izvojevao najmlađi od trojice. Takaaka Nakagami se vratio svojim starim navikama, i sad je pitanje trenutka kad ćemo ga videti na podijumu, pošto je prvu trku u Valensiji završio kao četvrti.

Pred ovu trku dobili smo obaveštenje da je Jamaha pod istragom jer su koristili nedozvoljene delove na početku sezone. Jamahe koje su cele sezonu muku mučile sa svojim motorima su sad u još većem problemu. Kazna za nedozvoljene delove na početku sezone je oduzimanje bodova Jamahi kao timu. Na sreću, bodovi vozača su ostali netaknuti. U duhu tih užasnih vesti, Jamahe su potpuno podbacile tokom ovog vikenda. Valentino Rosi se očigledno još nije oporavio od korona virusa kako treba u petom krugu trke je parkirao svoju Jamahu. Najbolje plasirana Jamaha bio je Morbideli kao 11, dok su Vinjales i Kvartararo bili 13. i 14.

Iker Lekuona je propustio ovu i naredne dve trke, jer je bio u kontaktu sa osobom koja je zaražena korona virusom i on je u obaveznom karantinu.

Morbideli do pobede, Mir do titule!

Dve trke do kraja sezone i tenzija raste. Đoan Mir je bio heroj dana, iako je trku završio kao sedmi. Suzuki ove godine slavi 100 godina postojanja fabrike, a Mir im je dao ubedljivo najbolji poklon. Dvadesettrogodišnji Španac je osvojio svoju prvu titulu u MotoGPu. On je bio konstantan cele sezone, nedelju dana ranije je došao do svoje prve pobede u kraljevskoj klasi i zaista je pokazao šampionski mentalitet.

Pobednik druge trke u Valensiji je ponovo Franko Morbideli. Morbideli i Kvartararo su izjednačeni po broju pobeda ove sezone svaki sa tri pobede. Međutim na kraju šampionata Kvartararo, koji je u početku bio favorit za osvajanje titule, je završio na osmom mestu. Ovu trku mladi Francuz nije ni završio jer je izleteo i tako ostao bez bodova u ovoj trci.
Franko Morbideli, koliko god da je imao „klimav“ početak sezone, u drugom delu je bio fantastičan i često na podijumu. Na trci u Valensiji je došao do pobede u borbi do poslednje krivine sa Džekom Milerom. Ostaje žal što i Džek nije ostvario pobedu ove sezone jer svaka trka u kojoj je bio u konkurenciji za pobedu, pobeda mu je izmakla u poslednjim krugovima. Aleks Rins je imao možda najbolji start ove sezone na ovoj trci. Rins je startovao sa 14. mesta i katapultirao se na osmu poziciju, odatle je polako ali sigurno napredovao i trku završio kao četvrti iza Pola Espargara. Ta četvrta pozicija mu je već osigurala treće mesto u šampionatu iza Mira i Morbidelija.

Portimao- dom Migela Oliveire

Poslednja trka ove sezone.

Pošto je Iker Lekuona do kraja sezone bio u karantinu, u KTM Tech 3 garaži u Portimau smo imali priliku da vidimo jedno poznato lice umesto njega- Mika Kalio se vratio, makar na kratko.

Dečački snovi su se ostvarili za Migela Oliveiru, osvojio je pol poziciju i pobedio je na stazi u rodnoj Portugaliji. Za njega savršen kraj sezone. Za nas uzbuđenje kao i uvek do samog kraja. Džek Miler, koji dolazi u fabrički tim Dukatija, ponovo je na podijumu i donosi timu titulu najboljeg konstruktora. Franko Morbideli na trećem mestu dobija titulu najbolje plasiranog vozača satelitskog tima. Zanimljivo je da na podijumu u Portimau su bili tri vozača satelitskih timova. Trku su obeležili incident između Mira i Banjaje, gde je u jednom preticanju Mir zakačio motorom rame Peka Banjaje, koji je morao da se povuče iz trke jer mu je iskočilo rame u tom kontaktu. Novi šampion je na žalost imao problema sa motorom i deset krugova pred kraj trke parkirao se u Suzukijevu garažu. Apsolutno iznenađenje u Portimau je bio Štefan Bradl. Nemac je na početku sezone došao da zameni Marka Markesa, prvi značajniji rezultat je bilo sedmo mesto i borba za više pozicije u Portimau.

Do marta sledeće godine se opraštamo od MotoGP šampionata. A za sada se opraštamo i od nekih vozača. Doviciozo, Kal Kračlou i Tito Rabat se dogodine neće pojaviti na stazi. Rabat i Dovi odlaze iz šampionata a Kala ćemo imati prilike da vidimo kao test vozača za Jamahu. Ko prati Horhea Lorenca na društvenim mrežama, mogao je u prethodnih par dana da vidi da Lorenco nije baš džentlmenski prihvatio ideju da će ga Kračlou zameniti. Englez je vrlo zadovoljan svojom novom ulogom u MotoGP šampionatu. Nova lica na startu sledeće sezone biće Horhe Martin kao timski kolega Žoana Zarka u Pramaku, Enea Bastianini i Luka Marini koji dolaze u Esponsaramu.

S uzbuđenjem čekamo sledeću sezonu, za koju se nadam da će biti barem delimično uzbudljiva kao ova i da ćemo imati priliku da neku trku ispratimo i uživo.

Autor: Ana Popović

Ostavi komentar

1 komentar