Nijedan vozač u Svetskom šampionatu u motociklizmu više neće moći da izabere broj 69 pošto će on biti povučen u čast Nikija Hejdena tokom vikenda za Veliku nagradu Amerika.

Velika je čast što će Nikijev broj biti povučen u Ostinu. Odgovarajuće je što če to biti urađeno u Sjedinjenim Državama jer su te trke mnogo značile Nikiju i radovao im se svake godine. Za mene će to biti poseban trenutak jer je 69 bio i moj broj, a bio sam ponosan što ga je Niki izabrao. U ime cele porodice bih želeo da se zahvalim Dorni što će na ovakav poseban način odati počast Nikiju, uz brojne gestove tokom teškog perioda za nas„, rekao je Hejdenov otac Erl.

Tokom karijere u Moto GP šampionatu, koja je trajala od 2003. do 2015. godine, uz nekoliko izleta pre dve godine, Hejden je upisao 218 startova, tri pobede i ukupno 28 podijuma. Potom je prešao u Svetski superbajk šampionat, u kojem je jedini trijumf ostvario u Maleziji pre skoro dve godine.

Najuspešnija sezona bila mu je ona pre 13 godina, kada je postao svetski šampion, pobedivši Valentina Rosija za pet bodova. Bio je jedan od najharizmatičnijih vozača u šampionatu, nosio je nadimak ‚Kentaki kid‘, a njegova smrt potresla je milione širom sveta.

Izvor: Sport klub; Autor: Jelena Trajković

Da podsetimo, američki motociklista Nikolas Patrik Hejden – Niki Hejden umro je u bolnici u Italiji, pet dana nakon što ga je udario automobil dok je vozio bicikl. Imao je 35 godina.

Hejden se nalazio u Italiji posle trke u obližnjoj Imoli. Njega je udario automobil, kome je od siline udarca razbijena šoferšajbna. Policija je pokrenula istragu o nesreći i ispitala je 30-godišnjeg vozača automobila.

Hejden je 2006. godine bio šampion serije MotoGP, kada je tesno pobedio italijanskog velikana Valentina Rosija.

Karijera u tom sportu mu je trajala od 2003. do 2016. godine, a nastupao je za Hondu i Dukati. Ukupno je vozio u 218 trka, u kojima je ostvario tri prva mesta i zabeležio je 28 uspona na podijum. 2016. godine se prebacio u seriju Superbajk (World Superbike), i te godine je završio na petom mestu. Hejden je te sezone bio 13. na tabeli, a nastupao je za tim Red bul Honda.

Niki Hejden je rođen u mestu Ovensboro u američkoj državi Kentaki, zbog čega je imao nadimak „Kentaki kid“.

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ image_height=“300″ limit=“8″ category=“203″ pagination=“false“]

Ostavi komentar