Većina policajaca u Australiji ima fakultet, vrlo retko kontrolišu ispravnost vozila, proveravaju vozače koji koriste alkohol, narod ih se ne plaši, ne upuštaju se u sitne građanske rasprave, ako tuča nije ozbiljna i ako „nema krvi ili upotrebe oružja” neće ni doći na poziv.

(Fot EPA EFE – D.P.)

U Australiji većina policajaca ima fakultet. Ne smem da kažem svi, jer nisam siguran za starije generacije. Saobraćajni policajci nemaju pravo da naplaćuju kazne, odnosno da uzimaju novac od ljudi.

Mnogi se sećaju serije „Policajci dobrog srca” (Blue heelers) – oni su stvarno takvi. Ovakvim ponašanjem stvaraju se pravi uslovi za dobar državni sistem.

Policajci poznaju zakon a u saobraćaju najviše kod vozača kontrolišu upotrebu alkohola, a ponekad i droga.  Vrlo retko se upuštaju u provere ispravnosti vozila. Verovatno zbog toga što su automobili ovde dobri i nema potrebe za takvim kontrolama.

Kontrola saobraćaja u Australiji (foto EPA EFE – S.V.)

Ovde se automobil vozi na tehnički pregled samo kad menja vlasnika.

Tako možete da kupite nov auto i da ga nikada ne vodite na tehnički pregled.

Veliki broj manjih saobraćanih udesa vlasnici sami rešavaju bez učešća policije. Nikada nisam video da kontrolišu prolazak kroz crveno svetlo na semaforu.

Ne upuštaju se u sitne građanske rasprave. Običan narod ih se ne plaši jer „ne treniraju strogoću”. Ako tuča nije ozbiljna, ako „nema krvi ili upotrebe oružja” neće ni doći na poziv.

Australijski policajci na terenu (Foto EPA EFE – D.H.)

Najviše se bave prestupnicima, koje možete ponekad da vidite na ulici kako ih prevoze u vozilima sa rešetkama.

Često ih viđam u „Mekdonaldsu”, gde idu po hamburgere i čips. Zavisno od vlasnika lokala, mnogi im daju popuste 50 odsto a često obrok dobijaju i potpuno besplatno. Na taj način vlasnik se zahvaljuje za povećanu sigurnost svog lokala.

Zbog toga su mekdonaldosove kese, uz obavezne pištolje, postali interesantan detalj policajaca na ulicama Melburna.

Džordž Petrović, Melburn, Australija

Izvor: Politika

Ostavi komentar

Ostavi komentar