Saobraćajni policajci, kako saznajemo, tokom letnjih meseci pojačano proveravaju vozače širom Srbije. Najviše se sankcioniše prekoračenje brzine i alkoholisanost, ali i pojasevi, telefoni…

POJAČANO prisustvo pripadnika saobraćajne policije na putevima u Srbiji je, kako „Novosti“ saznaju, deo akcije MUP Srbije koja je preduzeta da se smanji broj nastradalih u letnjem periodu. To i ne čudi jer su jun, jul i avgust, godinama, bili meseci smrti na našim drumovima.

– Pojačano se kontrolišu alkoholisanost kod vozača i poštovanje propisane brzine, jer su to najčešći uzroci saobraćajnih nesreća sa fatalnim posledicama – potvrđuje za „Novosti“ saobraćajac koji je u četvrtak zaustavljao vozila na jednoj od prometnih beogradskih lokacija.

Rigorozna primena novog Zakona o saobraćaju Srbije već je dala i značajne rezultate.

– Od početka godine do 20. jula, broj osoba koje su izgubile život na putevima u Srbiji smanjen je za 11,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe, od početka primene izmena Zakona, odnosno od 3. aprila do 20. jula, taj broj smanjen je za 23,8 odsto – kaže ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Od početka primene novog ZOBS-a, 150 ljudi je dobilo zatvorske kazne zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

foto N.Fifić

Pored kontrole brzine i alkoholisanosti vozača patrole saobraćajne policije posebnu pažnju obraćaju i na upotrebu sigurnosnih pojaseva na svim sedištima, kao i upotrebu mobilnih uređaja. Značajan broj onih, koji nisu imali atest za tamne folije na staklima svojih kola takođe su kažnjeni.

Naravno, kontroliše se i prevoz dece u automobilima koja, po novom zakonu o bezbednosti moraju da budu smeštena u odgovarajućem, atestiranom, sigurnosnom sedištu. Pri tome, MUP Srbije nastavlja da preduzima i brojne preventivne akcije u kojima pokušava da utiče na svest vozača da se odgovorno ponašaju u saobraćaju.

PAPRENE KAZNE

SVI vozači koji imaju više od 0,2 promila alkohola u krvi platiće kaznu od najmanje 10.000 dinara, a za težu alkoholisanost kazne su paprene. Ko ima više od 1,2 promila alkohola u krvi platiće kaznu od 100.000 do 120.000 dinara. Oni koji imaju više od dva promila alkohola dobiće zatvorsku kaznu od 30 do 60 dana i devet meseci će ostati bez dozvole. Prekoračenje dozvoljene brzine makar i minimalno koštaće vozača 3.000 dinara. Korišćenje mobilnog telefona i nevezivanje pojaseva košta 10.000 dinara.

Izvor: Večernje novosti

POGLEDAJTE OSTALE OBJAVE NA OVU TEMU

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ image_height=“300″ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“198″]

Ostavi komentar