I ako je trend periodične registracije motocikala zaživeo širom Evrope, u Srbiji je ideja dugo godina bila samo san, što od skoro više nije. Motociklisti su bili „robovi“ godišnje registracije i često visokih nameta za registraciju vozila koja u nekim slučajevima i pola plaćenog vremena provedu pokrivena u garaži.

Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Moto Asocijaciojom Srbije, je nakon nekoliko godina zajedničkog rada na novom nacrtu izmena zakona o saobracaju, uspela predlog zakona da progura u Skupštinu Republike Srbije, a koji je kasnije u istom zakonodavnom telu i prihvaćen.

Između ostalog, jedna od izmena zakona o saobraćaju obuhvata i mogućnost periodične registracije motocikala. Ovo konkretno znači  da će vlasnici motocikla moći da registruju svog ljubimca na periode od minimum mesec dana, pa do maksimalnih godinu dana. Koliko god vlasnik želi.

Nakon isteka perioda na koji je motocikl bio registrovan, vlasnik ima mogućnost da u roku od godinu dana ponovo registruje svoj motocikl bez vraćanja tablica. U koliko, međutim, od poslednje registracije prođe više od godinu dana, u obavezi ste da tablice i saobraćajnu vratite i prilikom ponovne registacije zatražite nove.

Nakon što je zakon prihvaćen u skupštini, ostaje da ministarstvo finansija prilagodi visinu nameta novom zakonu, pre nego što bude pušten u upotrebu.

Ostavi komentar