Vozače će na autoputu Beograd-Niš na proleće snimati 56 kamera na 14 lokacija u oba smera, i to na deonicama od svega šest do 32 kilometra, što znači da će saobraćajna policija moći još detaljnije da beleži i kažnjava prekoračenja dozvoljene prosečne brzine od 130 kilometara na sat.

Dakle, pored već postojećeg video-nadzora na naplatnim rampama na koridoru 10, „Putevi Srbije“ će uskoro raspisati konkurs za pilot-projekat nadogradnje postojećeg naplatnog sistema na autoputu Beograd–Niš, koji predviđa, između ostalog, postavljanje kamera i na deonicama duž kojih nema odmarališta i benzinskih pumpi. Prema tome, vozači koji u proseku voze brže od dozvoljenih 130 na sat neće moći nikako da izbegnu kaznu osim ako ne prave pauze u zaustavnoj traci.

Rukovodilac ovog projekta Darko Savić iz „Puteva Srbije“ otkrio je za „Blic“ na kojim će sve lokacijama biti postavljen video-nadzor.

– Imaćemo ukupno 56 kamera na 14 takozvanih portala ili nosača u oba smera. Na svakom portalu imaćemo po dve kamere koje će snimati saobraćaj u sve tri trake. Recimo, u smeru Beograd-Niš kamere će biti ispred naplatne stanice Beograd u Vrčinu, zatim nakon 10 kilometara ispred naplatne stanice Mali Požarevac, pa posle sedam kilometara ispred Umčara i tako na još 11 lokacija. Zanimljivo je da između Umčara i Vodnja vozači nemaju nijedno odmaralište niti benzinsku pumpu, jedino mogu da stanu u zaustavnu traku. Slično je između Batočine i Jagodine gde ne postoji odmaralište, iako je razmak prilično dugačak, čak 22 kilometra – naglašava Darko Savić, i dodaje da očekuje da ugovor bude potpisan do kraja godine, a ceo sistem adaptiran na proleće.

Kako kaže, „Putevi Srbije“ ne rade niti će raditi merenje prosečne brzine.

– Naš sistem ima mogućnost da izvrši proračun prosečne brzine kretanja svakog vozila na deonicama između tih 14 portala. Da li će se to koristiti u svrhu naplate kazne, to će odlučivati nadležni organi, odnosno policija. Mi njima naš sistem stavljamo na uslugu. Imamo sertifikovano vreme i sertifikovane trase, što znači da predmeti neće biti oborivi na sudu. Premerene su tačne deonice i od nas će MUP dobiti podatak o prosečnoj brzini kretanja svakog vozila. Da li će oni koristiti te podatke i procesuirati ih, to je na njima – objašnjava Savić. On podvlači da će kamere sa stoprocentnom preciznošću beležiti registarske oznake svih vozila koja se kreću brzinom do 250 kilometara na sat.

Takođe naglašava da kamere koje budu postavljene neće meriti trenutnu brzinu vozila.

– To su kamere koje detektuju prolazak vozila pri čemu su povezane sa centralnim softverom sistema za naplatu putarine i sa softverom za merenje vremena u Srbiji koji je sertifikovan u Zavodu za mere. Kamera koja meri trenutnu brzinu vozila nije kamera, već radar. To ima policija i ona to radi sa presretačima. Naše mišljenje je da je sistem dobar i da je pravno održiv – podvlači Savić.

Cilj „Puteva Srbije“ je, kako kaže, povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju.

(blic.rs)
[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar