Serijalom „PAMET U GLAVU, PA ONDA NA MOTOR“ se trudimo da Vam objasnimo sve ono što jedan bajker treba da zna pre nego što sedne na motor. Nadamo se da ćemo na ovaj način pomoći novim bajkerima, a stare podsetiti na neke ključne stvari u vezi sa vožnjom motora. Cilj serijala je da se spreči i smanji broj nezgoda u kojima su bajkeri učesnici …

Postoji mnogo stvari na putu koje mogu uzrokovati probleme i vaša je obaveza da budete sigurni da vaš motor neće biti jedna od njih. Ako nešto nije u redu sa motorom, bolje je da se to otkrije pre nego da Vas to zadesi na putu. Nabrojaćemo stvari koje bi trebali proveriti prije vožnje.

Rukavice

Ako dođe do padanja motorom prirodna reakcija je da se rukama zaštitite i istim prvo udarite o tlo. Da bi smanjili mogućnost povreda šake, obavezno, nosite rukavice specijalno dizajnirane za motore, čak i na kraćim rutama. Rukavice bi trebalo da su vam knap, ali nikako ne smeju da stežu kada držite ručke. Jedan od saveta koji vam može pomoći kada pada kiša je da preko moto rukavica navučete kvalitetne rukavice za pranje suđa. Na taj način koža ili neki drugi materijal na moto rukavicama ostaju suvi.

Obuća

Povreda stopla ili članka može se desiti i pri na izgled bezazlenim padovima. Najbolja zaštita su moto čizme koje štite članak. Ne vozite u patikama ili još gore u sandalama, japankama ili bosi. Obuća sa vezicama se može zakačiti za menjač, lanac ili nešto drugo što može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom.

Jakna

Pravilna odeća obezbeđuje zaštitu od gubitka telesne temperature i povreda kože. Ako imate na sebi uobičajnu odeću nećete se osećati ugodno. Jakna bi trebalo da:

  1. bude udobna,
  2. zadržava vaše telo toplim i suvim,
  3. potpuno pokriva ruke i telo.

Jakne koje su pripijene uz bedra najbolje održavaju vašu telesnu temperaturu. Ako niste adekvatno zaštićeni, čak i kada je vruće, ako ste konstatno izoloženi vetru može vam biti hladno, ili ćete u doglednom periodu snositi zdravstvene posledice (npr. prehlada, reuma i sl.). Ovo stanje je poznato kao hiportemija ili ,,jeza“, i može smanjiti vašu sposobnost a reakcije mogu biti usporene. Iz ovog razloga vetronepropusna odeća je nezamenjljiva. Poželjno je da na jakni imate i protektore koji bi vas zaštitili u slučaju pada.

Pantalone

Pantalone isto kao jakna bi trebale biti napravljene od kvalitetnog materijala poput kože ili veštačkih materijala, sa ugrađenim protektorima da štite vozača. Opuštene i lagane pamučne pantalone nisu dobar izbor za motorcikliste iz razloga koje smo naveli i za jakne.

Pantalone bi trebalo da:

  1. budu udobne,
  2. zadržavaju vaše telo toplim i suvim,
  3. potpuno pokrivaju noge.

Ostalo

Još neki dodaci koji vas mogu zaštititi:

  1. zaštita kičme prilikom pada uz odgovarajuće protektore
  2. pojas za bubrege koji sprečava vibriranje bubrega i pomaže da ne gubite temperaturu
  3. grejanje ručki
  4. odmagljeni vizir

Ostavi komentar

Ostavi komentar