Kao što smo u prvom delu napisali, osnova dobre tehnike vožnje je dobro razumevanje osnova rukovanja motociklom: morate naučiti kočiti i morate znati upravljati motociklom. To su osnovne tehnike koje morate stalno praktikovati. U ovom delu ćemo se pozabaviti još malo sa kočenjem a onda i sa upravljanjem.

Najčešći uzroci nesreća bajkera, bez ostalih učesnika u saobraćaju, su prebrz ulazak u krivinu, približavanje ivici puta i panično kočenje zadnjom kočnicom. Edukacijom i vežbanjem može se izbeći ovaj problem.

Ako ste novi vozač prvo se uverite da ste savladali ove osnovne tehnike pre nego počnete brinuti o bilo čemu drugom. Ako ne znate da se zaustavite i ne znate upravljati ne bi trebali ni da vozite motocikl.

LEKCIJE IZ PRAKSE

Osećaj kočenja mnogo je važniji od same snage kočenja jer trkači mogu upotrebljavati kočnicu do duboko u krivini, kad je to neophodno. Ta tehnika se zove “trail-braking”. Ne smete misliti o ručici kočnice kao nekom “uključi-isključi” prekidaču već morate precizno dozirati pritisak.

Zadnja kočnica na trkačkom motociklu ne bi smela blokirati bez obzira kako je jako pritisnuli. Podesite je tako da se to ne može desiti, ograničenjem hoda poluge i sl. Nemojte se zavaravati: najbolji vozači konstantno upotrebljavaju zadnju kočnicu. Zbog čega bi se inače ugrađivala poluga na koju se koči palcem leve ruke kada je vozačima na trkama ozleđena desna noga?

Ne zaboravite da redovno menjate kočionu tečnost u kočionom sistemu !!!

UPRAVLJANJE

Mnogo je teško rečima objasniti kako se upravlja motorom, ali “ajde“ da probamo. Svako ko zna da vozi bicikl upoznat je sa tipičnim upravljanjem vozilima na dva točka.

Pre nekoliko godina pojavio se izraz “countersteering” koji opisuje radnje potrebne za skretanje vozilom na dva točka: guranje leve ručice upravljača od sebe okreće točak u desno što kao rezultat ima „obaranje“ motocikla na levu stranu. Zbunjeni? Razmišljajte o tome kao o jednostavnom guranju ručice u pravcu u kom želite ići: da bi skrenuli levo, gurajte levu ručicu od sebe i obratno. Ako znate voziti bicikl ili motor znači da ste već nesvesno koristili “countersteering”. Samo malo svesnog “countersteeringa” puno pomaže vozaču početniku u efikasnom upravljanju, i tada je taj vozač spreman i za druge načine držanja pravca, gde će “countersteering” upotrebiti zajedno sa nekoliko ostalih tehnika.

Jednom kada se naviknete na osnove “countersteeringa”, guranje ručice od sebe u pravcu u kojem želite ići, bićete spremni za gotovo bezbroj varijacija u upravljanju sportskim motociklom. Način upravljanja motorom nema samo svrhu da se izbegne nesreća već predstavlja i tajnu precizne sportske vožnje.

Kada počnete eksperimentsati sa upravljanjem, otkrićete da je sposobnost motocikla da skrene direktno povezana sa silom „guranja“ ručica upravljača. Ako ručicu gurate lagano, motocikl će lagano skrenuti u željenom pravcu, ne u pravcu u kome je gurate. Ako je gurate naglo i jako, motocikl će jednostavno da padne na tu stranu. Pokušajte isprobati lagano skretanje sa blagim guranjem ručice i naglim skretanjem sa snažnim pritiskom na ručicu, pri čemu ovo drugo ne radite odjednom već postepeno, sa umerenim pojačavanjem potiska, kako bi ste mogli da „ukapirate“ tehniku, a da pritom ne rizikujete da padnete. Sa razumijevanjem ove tehnike dolazi bolja vožnja, samopouzdanost i na kraju veliki užitak u vožnji.

Veliki napor dizajnera motocikala, naročito onih zaduženih za ram, usmereno je na razvoj pravog osećaja upravljanja, balansirajući između stabiliteta i mogućnosti skretanja kako bi se dobile karakteristike upravljanja koje će odgovarati nameni motocikla. Bez obzira koju vrstu motocikla vozite, usavrašavanje vašeg delovanja na ručice upravljača znatno će povećati mogućnosti vašeg motocikla van klasičnih opisa kao “stabilan” ili “okretan”. Kada se sasvim upoznate sa osnovama “countersteeringa”, moći ćete se pozabaviti i nekim naprednim tehnikama koje će još povećati kontrolu vožnje i vašu i samopouzdanost.

Ostavi komentar

Ostavi komentar