Kada vam se automobil iznenada pojavi ispred vas shvatićete da će vam jedino vaša veština upravljanja i kočenja pomoći da izbegnete nesreću koja bi bila neizbežna manje iskusnom vozaču.

Osnova dobre tehnike vožnje je dobro razumevanje osnova rukovanja motociklom: morate naučiti kočiti i morate znati upravljati motociklom. To su osnovne tehnike koje morate stalno praktikovati.

Bez obzira da li vozite po putu ili stazi, oni koji su usavršili ove dve tehnike su najbolji vozači. Kočnicom kontrolišete svoj motocikl, mnogo više nego bilo čime drugo. Razliku između kontrolisanog upravljanja motociklom i „vožnje“ motocikla je u tome što se u prvom slučaju kočnice pravilno upotrebljavaju. Efikasno kočenje je način da se precizno kontroliše brzina kroz krivine, obuzda snaga modernih motocikala i spreči panična reakcija u iznenadnim situacijama. Dobro poznavanje tehnike kočenja daje ogromnu dozu pouzdanosti u vaše vozačke sposobnosti.

Koliko brzo vozite?

Recimo da uživate u vikend vožnjama po putu brzinom 130 km/h sa povremenim ubrzavanjima do 160 km/h kada vam uslovi to dopuštaju (ne zakon).

Da li  znate koliko vam vremena treba da zakočite sa 160 km/h?

Da li znate kolika vam je udaljenost potrebna da zakočite sa 160 km/h?

Testiranja kočenja pri brzini od 100 km/h su pokazala da je pri toj brzini potrebna udaljenost za kočenje od oko 35 metara i to u idealnim uslovima (suv i dobar asfalt, zagejane gume i iskusan vozač).

Da li ste ikada trenirali panično kočenje pri brzini kojom se inače vozite?

Trebali ste jer je to brzina kojom bi mogli voziti kada vam nešto iznenada istrči na put, ispred vas (npr. pas ili divljač). Iskustvo pokazuje da je većina vozača puno bolja u smanjivanju gasa nego u pritiskanju kočnice. Lako je odvrnuti gas ali kočiti snažno nije baš tako jednostavno. Snažno kočenje zahteva puno vežbanja.

Ako vozite brzinom 160 km/h, vežbajte kočenje pri toj brzini i neka vam to postane navika u vožnji. Izaberite prikladno i bezbedno mesto za testiranje, po mogućstvu trkačku stazu, eventualno prazan parking ili neprometnu ulicu i otkrijte šta mogu vaše kočnice. Što pre otkrijete koliko udaljenosti vam je potrebno da zakočite to ćete biti pažljiviji kada i gde ćete voziti brzo.

Vežbanje kočenja će vam takođe pokazati mogućnosti vašeg motocikla za mnogo zahtevnije promene brzina na ulascima u krivine. Na ovaj način ćete upoznati i važnost maksimalnog usporavanja pri kojem može doći do blokiranja gume. Ništa manje važno je savladati tehniku finog kočenja koja se koristi u nekim tehnikama vožnje na stazi. Morati postati zadovoljni i sigurni u vaše kočnice.

Kako vežbati kočenje?

Kao što je već rečeno, izaberite neko pogodno i bezbedno mesto gde ćete vežbati kočenje (moto staza, prazan parking, put bez saobraćaja). Cilj je ponavljanje kočenja na granici blokiranja prednje i zadnje gume. Uočite kako se težina pomera napred kad motocikl počne kočiti. Pomeranjem težine napred, prednja guma nosi ceo teret u toku snažnog kočenja, dok je zadnja guma vrlo malo opterećena.

  1. Počnite pomalo i oprezno sa nekoliko laganih zaustavljanja.
  2. Ispitivanja su pokazala da se najbrža i najkraća kočenja postižu upotrebom obe kočnice iako neki sportski vozači ne upotrebljavaju zadnju kočnicu zbog straha od blokiranja kao i zablude da upotreba zadnje kočnice ne pomaže. Upamtite, ispravno je koristiti zadnju kočnicu ali ne preterivati. Pri snažnom kočenju prednjom kočnicom zadnja guma je tako malo opterećena da je potreban istančan osećaj kočenja zadnjom kočnicom da bi se izbeglo blokiranje gume.
  3. Upotrebljavajte dva prsta, kažiprst i srednji prst na ručici prednje kočnice. Vremena kad se kočilo svim prstima na ručici danas predstavlja ne samo preveliki pritisak na kočnice nego i smanjuje mogućnost kontrole gasa (“međugasa”) pri prebacivanju u niže stepene prenosa.
  4. Prstima samo lagano obuhvatite ručicu kočnice, nemojte je naglo “zgrabiti” jer će doći do prevelikog pritiska na prednje vešanje i neizbežnog proklizavanja prednje gume ili podizanja zadnjeg kraja. Vežbajući ćete biti u mogućnosti da dovedete prednju gumu do granice proklizavanja, to je trenutak kada može čuti zvuk trenja gume i asfalta. Kada se dobro izvežbate, brzo blokiranje prednje gume postaće vam igra. Ako slučajno zablokirate prednju kočnicu, odmah je otpustite da bi točak mogao da nastavi sa okretanjem, u suprotnom će vam motor proklizati i može doći do pada.
  5. Razvijte naviku da vam prsti stoje na ručici kočnice uvek kada gas nije otvoren do kraja. Drugim rečima, ako se vozite po gradu ili usporavate pre krivine, prsti bi vam trebali biti nručici kočnice čime se smanjujete vreme reakcije kočenja.
  6. Eksperimentišite sa zadnjom kočnicom. Lagano pritisnite pedalu dok ne osetite da će blokirati guma. Blokiranje zadnje kočnice na kratko nije problem i može biti neophodno u nekim situacijama. Problem blokiranja zadnje kočnice može se rešiti na dva načina: ne popuštajte kočnicu i pomoću upravljača držite motor uspravno i u pravcu, ili odmah popustite kočnicu da bi se točak nastavio okretati. U pravim iznenadnim situacijama možda nećete moći svesno kontrolisati pritisak na kočnicu pa zato vežbajte blokiranje kočnice i upravljanje.

Ostavi komentar

Ostavi komentar