Ograničenje brzine kad i gde

Na sednici Vlade održanoj 10. maja usvojene su izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja koje je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a glavni razlog za izmenu ovih propisa je usklađivanje sa praksom iz većine zemalja EU, poput Grčke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Italije i drugih u kojima je maksimalna brzina na auto-putu ograničena na 130 km/h.

Ostalo nam je još da sačekamo da odluku Vlade izglasaju poslanici u Narodnoj Skupštini, a izmena zakona će postati pravosnažna odmah po objavljivanju u Službenom glasniku. Pravosnažnost odluke ne znači da ćete odmah moći da vozite 130km/h, već onda kada budu bili postavljeni saobraćajni znaci sa novim ograničenjem brzine od 130 km/h.

BRŽE I NA DRUGIM PUTEVIMA

U MUP-u kažu da je još pre deset godina, kada je pripreman predlog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, postojala ideja da se maksimalna brzina poveća sa 120 na 130 km/h, ali to ipak nije učinjeno, jer po oceni stručnjaka, na našim auto-putevima za to tada nije bilo uslova.

Neki misle da ih nema ni danas, pa su odmah po objavljivanju ove vesti izrazili zabrinutost da bi ovo povećanje moglo dovesti i do povećanja broja saobraćajnih nezgoda i težim posledicama sa većim brojem povređenih.

Međutim, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podsećaju da je u naše puteve godinama unazad ulagano, da danas imamo mnogo kvalitetnije auto-puteve nego nekada i najavljuju da će u narednom periodu razmotriti mogućnost za povećanje maksimalne brzine na pojedinim regionalnim putevima na kojima za to postoje uslovi.

Osim toga, i u samom Zakonu o javnim putevima u Članu 68. piše da ostali elementi auto-puta (poluprečnik krivine, uzdužni nagib, ivične trake i sl.) moraju biti takvi da omogućavaju brzinu od najmanje 130 kilometara na čas. Dakle, naš auto-put je projektovan za takvu brzinu, i uz poštovanje saobraćajnih propisa ne bi trebalo da bude bojazni od povećanja broja nezgoda i stradanja u saobraćaju.

GDE ĆE MOĆI 130 NA SAT

Inicijativa za promenu ograničenja maksimalne brzine na auto-putu je potekla od Ministarstva. Oni su preduzeću JP Putevi Srbije uputili jedan dopis sa pitanjem da li je i na kojim deonicama u Srbiji moguće dozvoliti maksimalnu brzinu kretanja od 130 km/h. Zvaničan odgovor je bio da je to moguće na svim deonicama auto-puta u Srbiji osim onih na kojima ni do sada nije bilo dozvoljeno maksimalnih 120 na sat zbog specifične konfiguracije terena ili zbog uključenja sa drugih puteva.

Tako da će novi propis omogućiti da maksimalna brzina ograničenja bude 130 km/h na svim deonicama na kojima je trenutno 120 km/h.

Još jedna vest koja će sve nas vozače obradovati je da:

NEĆE BITI UVOĐENJA PUTARINA NA MAGISTRALNIM PUTEVIMA !!!

Ostavi komentar