Dan 1

 

Sada već tradicionalno, kiša je poželela dobrodošlicu vozačima na peto izdanje Xross Challenge trke koje je počelo u petak 15. juna i trajalo je do nedelje 17. juna.

Prvi dan trke obeležila je upornost vozača koji su uprkos kiši, blatu i klizavom terenu dali svoj maksimum u savladavanju prepreka na Prologu u Bajinoj Bašti i na Tari. Najbrži vozač prvog dana trke bio je Vejd Jang iz Južne Afrike, inače jedan od najboljih Hard Enduro vozača u svetu.

Iako se za trku prijavilo oko 200 vozača, Xross Challenge je startovalo nešto više od 120 takmičara koji su došli iz više od 10 zemalja. Trka je otvorena Prologom koji je po prvi put održan u Bajinoj Bašti gde je vozače sačekao do sada najizazovniji poligon sa skakaonicama, balvanima i ogromnim kamenjem preko koga su morali da voze.

Kao da to nije dovoljno teško, kiša je izazov učinila još većim što je pojedinim vozačima predstavljalo samo dodatnu motivaciju, dok su drugima vremenske prilike ozbiljno pomrsile konce. Tako su oni iskusniji i bolji vozači bukvalno leteli preko prepreka, dok su oni sa malo manje iskustva nailazili na ozbiljan problem i zaglavljivali se između balvana i kamenja, proklizavali i padali sa motora dok je blato prštalo na sve strane.

Kiša nije omela ni gledaoce koji su uživali u svakom momentu akcije koju nemaju priliku često da vide uživo. Prolog je kao od šale odvozao Vejd Jang iz Južne Afrike koji je jedan od najboljih Hard Enduro vozača u svetu. Odmah za njim išao je Teodor Kabakčijev iz Bugarske, a na trećem mestu bio je Slovenac Miha Špindler koji je prošle godine trku završio na trećem mestu.

Nakon Prologa pred vozačima je bio i prvi trkački dan, a iako je prvobitno predviđeno da se vozi 60km, zbog loših vremenskih uslova staza je malo skraćena. Vozači PRO i EXPERT klase vozili su i 45 km kroz šumu i planinu i imali su lakšu stazu sa nekoliko brzih uzbrdica. Dok su vozači HOBBY klase pred sobom imali trasu dugu 40km, takođe sa nekoliko lakših uzbrdica. Međutim, kiša i blato zakomplikovali su stvari pa izazov i nije bio tako lak kao što se očekivalo. Vejd Jang bio je ubedljivo najbrži i trku je zavšrio prvi, iza njega je bio Poljak Macej Loboz, a treći Aleks Dumitresku iz Rumunije.

Dan 2

 

Xross Challenge je drugog dana u potpunosti opravdao titulu najteže Hard Enduro trke u regionu. Pred vozačima je bila izuzetno zahtevna staza sa mnogo uzbrdica na kojima su vozači ostavljali i poslednje atome svoje snage jer je trka iz godine u godinu sve teža. Kiša, blatnjav teren i teške prepreke jesu namučile Vejda Janga ali ga to nije sprečilo da bude brz kao munja i prvi prođe kroz cilj, daleko ispred svih vozača.

Uslovi za vožnju bili su ekstremni, a pred vozačima je bio najteži dan Xross Challenge trke. Trasa duga 90 km koja je ozbiljno testirala njihove fizičke mogućnosti, ali i mentalnu spremnost da se suoče s prelepom, ali surovom prirodom Tare i pomere sopstvene granice izdržljivosti. Vozili su kroz šumu, potoke, kamenjare i ekstremne uzbrdice, koje su bile još klizavije zbog vode i blata pa su se motori zaglavljivali i šlajfovali, pa su sve tri klase vozača imale znatno teži zadatak.

Jedan takav izazov sačekao ih gotovo na samom startu trke, a na vrhu uzbrdice naleteli smo na Danijela Fašinga iz Austrije, brata dugogodišnjeg učesnika Xross Challnege trke Markusa Fašinga. Iako je bio vidno iscrpljen Danijel je bio raspoložen za ćaskanje.

– Markus me je doveo na Xross Challenge, kaže da je ovo najbolja trka u sezoni i morao sam da dođem i probam da vozim. Malo je klizavo i teško, ali super je trasa – barem za sada – rekao nam je Danijel pre nego što je na svom motoru odjurio dalje u nove izazove.

Najveći problem i ove godine predstavljala je “ozloglašena” uzbrdica “Mišolovka” uz koju čak ni oni najbolji nisu mogli da se popnu iz prvog puta. To je mesto na kome se motori otrgnu kontroli, proklizavaju, lete preko glava vozača ili se obruše na njih. Iz tog razloga, većini takmičara je upravo na toj deonici bila neophodna pomoć publike da svoje motore izvuku na vrh, a ozbiljan izazov bio je i pred onima koji su im pomagali.

Prvi kroz cilj prošao je Vejd Jang iz Južne Afrike, jedan od najboljih Hard Enduro vozača na svetu koji vozi u Pro klasi.

– Danas je bilo veoma teško, najteža mi je bila ta neka strma, kamenita uzbrdica, nisam baš bio spreman za nju. Ali trasa ima puno teških deonica, podsetila me je malo na Red Bull Romaniacs. Naravno, blato i kiša su učinili sve još težim, ali stigao sam prvi i naravno, zadovoljan sam svojim rezultatom. Ja sam prvi put ovde i znao sam jako malo o trci, ali ovo što sam video u prethodna dva dana je odlično – sviđa mi se – rekao je Vejd Jang.

Nešto lakšu trasu imali su vozači Expert i Hobby klase, ali su i oni morali da se suoče sa klizavim uzbrdicama, pa su na cilj stizali potpuno blatnjavi i iscpljeni, ali uvek sa osmehom na licu.

– Bilo je super, ma odlično je! Vozim Hobby klasu i ovo mi je drugi put na Xross Challenge trci. Ne sećam se svog rezultata od prošle godine, nisam bio nešto uspešan. Ove godine trasa za Hobby klasu je skroz optimalna, ima teških delova, ali je taman za vožnju. Odlična je trka, mislima da je ovo najbolja u Jadranskoj regiji – rekao nam je Severin Sajevec iz Slovenije koji je prvi u Hobby klasi prošao kroz cilj.

U Pro klasi drugi na cilj došao je Hrvatski vozač Matija Zec, koji je prošle godine na Xross Challenge osvojio drugo mesto.

– Bilo je jako teško, pada kiša i to su jako teški uslovi za vožnju, ima puno blata, trka je teža nego prethodne godine. Najteže mi je bilo na Mišolovci i tamo u šumi je bilo par teških lokacija, ali zadovoljan sam drugim mestom i biću spreman za poslednji dan takmičenja – poručio je Zec.

Dan 3

 

Xross Challenge dobio je novog šampiona, a to je Vejd Jang iz Južne Afrike, jedan od najboljih svetskih hard enduro vozača. Trodnevna trka ostaće upamćena kao najteža do sada zato što su vremenske (ne)prilike primorale, ne samo vozače, već i organizatore da pomere svoje granice. Najveći utisak je svakako istrajnost takmičara koji su uprkos kiši i blatu bili odlučni u svojoj nameri da savladaju prepreke, još jednom pokazujući pravi duh hard endura.

Loši vremenski uslovi, kakvi se na Tari ne pamte poslednjih godina, primorale su i organizatore da na poslednjem trkačkom danu menjaju i skraćuju trasu trku zbog nabujalih potoka. Iako ih je na start ispratila kiša, u ostatku trke vozače je konačno dočekalo sunce, što je značajno uticalo na raspoloženje pa su iako znojavi, blatnjavi, mokri i umroni, na cilj stizali sa osmesima na licima jer su savladali još jedan izazov.

Ubedljivo najbrži vozač sva tri dana trke bio je Vejd Jang što je donekle bilo i očekivano, s obzirom na njegovo iskustvo. I njemu su konstantna kiša i blato predstavljali problem, ali ga nisu zaustavili da kroz cilj prođe uvek prvi, daleko ispred drugih vozača.

– Veoma sam srećan zbog pobede na Xross Challenge, ovo je moje prvo učešće na trci. Bila je sjajna trka, kiša je učinila sve još težim, malo sam se namučio drugog dana. Neposredno pre trke uradio sam kliniku sa lokalnim vozačima i definitivno se vidi napredak. Hard Enduro je još uvek nov sport u Srbiji i mislim da vozači samo treba da vežbaju i voze što više i da je budućnost tog sporta ovde osigurana. Organizacija trke je bila super, staze su odlične, dobro obeležene, nadam se da ću se vratiti i iduće godine – rekao je Jang.

Na drugom i trećem mestu našli su se Matija Zec iz Hrvatske i Miha Špindler iz Slovenije između kojih se tokom sva tri dana vodila ozbiljna borba. Ipak, Zec koji je jedan od najboljih vozača na Balkanu uspevao je da bude brži od iskusnog Špindlera.

– Trka je bila jako dobra bila sva tri dana, organizacija je super. Danas je po meni bio najlakši dan, Hteo sam da napravim bolji rezultat ove godine, ali prvi i drugi dan vozio sam bez GPS-a i to mi je bilo teško, jer sam se puno gubio po šumi i izgubio dosta vremena na tome. Danas mi već i nije trebao GPS. Trka je bila teža nego prošle godine, bilo je brutalno teško, ali na ovako velikoj trci uvek naučiš nešto novo – rekao je Zec.

Neposredno pre početka trke Miha Špindler izjavio je kako se na Xross Challenge trci oseća kao kod kuće, ovo mu je bilo četvrto učešće i po četvrti put našao se na podijumu.

– Ja sam zadovoljan, imao sam puno veću konkurenciju pa nije bilo lako, ali dao sam sve od sebe i evo na kraju mi se sve vratilo i na trećem mestu sam, što mi puno znači. Ove godine sam se puno borio sam sa sobom jer sam znao da imam teške protivnike. Trasa bila teža, a i s obzirom na vreme i organizacija je imala pune ruke posla i uspeli su da naprave tako da sve bude dobro, svaka čast za sve njih – rekao je Špindler.

XROSS CHALLNEGE 2018 REZULTATI:

PRO KLASA

 1. Vejd Jang
 2. Matija Zec
 3. Miha Špindler

EXPERT KLASA

 1. Marko Petelin
 2. Mirjan Rabar
 3. Dino Floričić

 

HOBBY KLASA

 1. Severin Sajevec
 2. Zoran Ivanović
 3. Matić Kokot

VETERAN

 1. Matevž Kovač
 2. Nedeljko Matović
 3. Samir Nesimović

LADIES

 1. Agnieska Smolinska
 2. Minja Cvetanović
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“268″]

Ostavi komentar