Prošle godine, na sajmu u Milanu predstavljena je potpuno nova Honda Gold Wing za 2018. godinu. Iz Honde su nam objasnili šta je sve novo, a mi smo to odlučili da prenesemo vama.

Ideja iz ovog velikog redizajana bila je da se Gold Wing učini malo sportskijim, lakšim i luksuznijim u isto vreme, kako bi privukao novu, mlađu klijentelu.

Interesantno je da je Japanska fabrika prilikom izrade plana dizajna za novog Gold Winga blisko sarađivala sa predstavnicima Honda America korporacije. Bil Savino, vođa projekta sa Američke strane izjavio je da je motocikl toliko promenjen i unapređen, da su ljudi iz Honde ozbiljno razmatrali da mu daju novo ime.

To vam možda deluje pomalo iznenađujuće, jer na prvi pogled ovaj motocikl sa redim agregatom od 6 cilindara, zapremine 1833ccm, svakako izgleda kao Gold Wing. Istina je, ima potpuno novo prednje vešanje, modernu LED rasvetu, oštre linije i nema mesto za ključ, ali svakako se vidi i prepoznaje da je u pitanju Gold Wing.

Većina projekata za nove motocikle u Hondi traju dve i po godine, ali projekat novog Gold Winga započet je pre više od 4 godine. Iz Honde objašnjavaju ovo produženje roka time što novi model sa svojim prethodnikom ne deli ništa po pitanju dizajna sem šrafova. A dizajan je svakako vrlo integralan, sa ciljem da se stvori lakši, uži i sportskiji Gold Wing.

Za početak, uzećemo za primer potpuno novo twin-A-arm prednje vešanje. U pitanju je verzija dizajna Nomana Hossacka iz vremena 80-ih godina prošlog veka, slična u konceptu, ali potpuno različita u detaljima u odnosu na ono korištenu na BMW-u Duolever. U Hondinom izvođenju, ugrubo paralelne duple ruke zakačene su polugom na ram na visini kao što su inače na regularnim motorima postavljeni mostovi. Ove „ruke“ podupiru cev koja u suštini izgleda kao upravljačka glava na konvencionalnim ramovima. Dva vrlo obična kuglična ležaja podržavaju kovane vile koje nose prednji točak. Korman je povezan polugom na svoje posebne ležajeve u ramu i ima zasebnu, kuglično spojenu „ruku“ koja prenosi upravljačke komande na gornji deo „vile“. Ublažavanje se vrši pomoću jednog amortizera, identično kao kod zadnjeg vešanja. Honda se ovim sistemom odriče svih kugličnih spojeva, osim onog za prenos komandi. Dve „ruke“ pričvršćene su kombinacijom igličastih i kugličnih ležaja.

Verovatno se pitate čemu ovo? Postoje dva razliita odgovora: ciničan odgovor bio bi da je to zato što BMW ima slično rešenje na svom K1600 modelu, ali onaj ispravan je vrlo jednostavan, zato što ovo rešenje ima prave prednosti.

Kao prvo, skoro je u potpunosti bez trenja, tako da je upijanje rupa mnogo lakše i bolje.

Drugo, potpuno je podesivo, čak i na nivou dizajna, tako da omogućujue mekšu oprugu, bez opasnosti od potpunog sabijanja pri kočenju, što je moguće kod teleskopskih viljuški.

Treće, Honda je podesila ovo vešanje da bude neutralno, ni da preferira dublje sabijanje pri kočenju niti da se trudi da ga izbegne. Zbog ovoga, točak prilikom upijanja neravnina putuje ravno gore-dole, a ne u nazad kao kod teleskopskih vila, što doprinosi tome da agregat može da se pomeri više ka napred.

Četvrto, pošto se pri skretanju pomeraju samo točak i vila, a ne ceo sistem, kao kod teleskopske vile, manje inercije se prenosi na upravljač. Inženjeri iz Honde su izračunali ove stvari, i zaključili da se na upravljač prilikom prelaska preko neravnine prenosi 40% manje sile, a 30% manje inercije prilikom skretanja. Svi koji su nekada osetili prenos inercije na upravljač prilikom skretanja, znaju da je 30% ogromna razlika i da omogućava lakše i preciznije skretanje, pogotovo pri niskim brzinama kada motor hoće da se prevrne na stranu na koju skrećete.

Što se ostatka redizajna tiče, želja da se skinu kile u odnosu na prethodni model najviše je uticala, a mnoge odluke su povezane i povlačile su jedna drugu. Agregat je ostao u istoj konfiguracii, ali sa manjim prečnikom klipova i dužim hodom kako bi ukupna dužna agregata bila smanjena u odnosu na prethodnika. Kako je agregat pomeren unapred zahvaljujući vešanju, i smanjenju ukupne dužine agregata, nogostupi za vozača i vozačko sedište su pomereni u napred skoro 4cm. Ovakve izmene najčešće viđamo na sportskim motociklima zbog boljeg upravljanja, ali u ovom slučaju je pored toga ova promena dovela do toga da oklopi mogu malo da se smanje, jer su oklopi efektivniji u zaštiti od vetra ako im vozač sedi bliže. Smanjeni oklopi i nova tehnika u izradi linija doveli su do toga da je otpor vazduha za 11% smanjen.

Smanjen otpor vazduha, i poboljšanja efikasnost agretata poboljšali su potrošnju goriva, što je dozvolilo da se rezervoar za gorivo smanji za 3,8 litara, na ukupnu zapreminu od 21 litru, i sve to bez ikakvog smanjenja moguće pređene razdaljine sa punim tankom.

Prilikom razvijanja agregata, najmanje se mislilo o tome da se bori sa ostalim turing motociklima po broju konjskih snaga, več je akcenat bio na tome da se unapredi efikasnost, vožljivost i osećaj pri vožnji. Crvena linija je zadržana na samom početku 6000 obrtaja, a na svakom cilindru nalaze se 4 ventila koje kontroliše po jedna bregasta osovina po cilindru, i sve to kako bi se onapredila kompaktnost motora. Manji ventili sa bržim otvaranjem i zatvaranjem i manji usisni kanali obećavaju još boji odziv na gas na niskim obrtajima, kao i povećanje obrtnog momenta i bolje efikasnosti.

Dodatne 2,5 kile srezano je tako što je anlaser i generator sada jedna komponenta, a ne dve zasebne kao kod prethodnog modela, a obloge cilindrara su sada od aluminijuma takođe zbog uštede na težini. Integrisani anaser i generator postaju trend u automobilskoj industriji jer dozvoljavaju sve popularniji start/stop sistem, koji će i novi Gold Wing nuditi svojim korisnicima na određenim tržistima, sa visokom cenom goriva.

Sve u svemu, potpuno novi agregat sa svim pametnim rešenjima koje je Honda integrisala u njega, smanjuje ukupnu težinu motocikla za celih 9 kg.

I menjač je doživeo reviziju, i to obe verzije. Manuelni šestostepeni menjač je standardni i pomera granicu prenosnog odnosa do toga da pri 120 km/h agregat radi na samo 2,500 obrtaja. Sedmostepeni DCT – Dual-Clutch Transmission (prenos sa duplim kvačilom) je potpuno automatski i dolazi kao dodatna oprema i pruža istu efikasnost kao i manuelna verzija. Čak u potpunosti isti, jer i ako ima 7 brzina, prenosni odnos je isti, ali su brzine postavljene bliže zbog brže promene stepena prenosa u automatskom sistemu.

Pored svih mehaničkih unapređenja, sve verzije Winga dobile su impresivnu paletu električnih dodataka i pomagala. Naravno, što je verzija skuplja, više ih ima, ali vrlo je impresivno to što se dobija na svim modelima kao osnovna oprema: tempomat, Ride-by-Wire sistem (elektronska kontorla gasa), TFT ekran u boji od 7 inča sa ugrađenom fabričkom navigacijom kao i 10 godina besplatnih mapa i nadogradnji softvera. Takođe, svi su opremljeni sa Apple CarPlay opcijom koja omogućava vašem iPhone-u da preuzme ekran i prikaže svoj sistem mapa, vašu kolekciju muzike ili pozive. Nažalost, korisnici Android telefona moraće da se zadovolje samo Bluetooth konekcijom za prenos zvuka. Kod svih modela možete imate mogućnost da birate između 4 moda vožnje (mape ubrizgavanja): Tour, Sport, Eco i Rain (kiša). U zavisnosti od moda koji ste odabrali, sistem menja mapu ubrizgavanja kako bi prilagodio odziv na gas i dostavu snage na zadnji točak uslovima na putu. Na koji god novi Gold Wing da sednete, u koliko imate ključ od njega u svom džepu, možete ga pokrenuti jer svi modeli dolaze za sistemom bezkontaktnog ključa. Ključ na sebi ima i opciju za isključivanje, tako da i ako ste i dalje negde u blizini motora, niko drugi ga ne može pokrenuti.

Novi Gold Wing biće dostupan u tri verzije, dve osnovne, Gold Wing i Gold Wing Tour, obe dostupne sa menjačem po vašem izboru. Treća i najskuplja verzija dolazi za opcijom vazdušnih jastuka i DCT menjačem, bez mogućnosti odabira manuelnog menjača. Tour verzija stiže sa tri originalana kofera, gornji i dva bočna, povišenim vetrobranom i grejanjem sedišta plus oprema koja mu je zajednička sa osnovnim modelom: grejanje ručki, kontrola proklizavanja, elektornski podesivo vešanje koje reaguje na dodavanje i oduzimanje gasa i postaje tvrđe u koliko prebacite u “Sport” mod.

Cene u Srbiji kreću od 28800€ za osnovni model, a za Tour model morate izdvojiti 34500€. Za DCT menjač se doplaćuje oko 1200€ za osnovni model, a za Tour model oko 1000€. Za najskuplji model dostupan biće vam potrebno 37500€.

Spojem tradicije koju Gold Wing donosi sa sobom i velikim brojem modernih inovacija na novom modelu Honda je napravila ozbiljan i preko potreban korak u napred u svom pokušaju da Wing predstave novim generacijama vozača, koji stari model verovatno ne bi uzeli u obzir prilikom odabira svog sledećeg velikog turažnog motora. Ipak, ovi koraci nisu bili besplatni, a to će najbolje primetiti stariji kupci Gold Winga koji su posedovali prethodni model. Kompletna zapremina prtljažnog prostora smanjena je sa 140 litara na novih 110 litara, 30 sa svake strane plus 50 u zadnjem koferu. Ali dovoljno je samo da sednete na ovaj potuno novi motocikl i osetite svih 40 kilograma manje u odnosu na stari model i shvatićete da je vredelo. I dalje je to Gold Wing, ali je u pitanju nešto novo i uzbudljivo.

Ostavi komentar

Ostavi komentar