Dok sedimo i nestrpljivo čekamo prvi predsezonski MotoGP test u 2019.  ne ostaje nam ništa drugo nego da razmišljamo o sezoni koja je pred nama. Kako bi i vama olakšali ovo nesnosno vreme bez MotoGP trka, odlučilo smo da svoje mišljenje podelimo sa vama. Moramo naglasiti da su ovo samo pretpostavke i da ste i više nego dobrodošli da se ne složite s nama i da iznesete svoje mišljenje.

  1. Marquez će i dalje biti onaj kojeg svi žele da pobede

 

Marc Marquez je i prethodne sezone potvrdio svoj suverenitet kao trenutno najbolji vozač na svetu i to niko ne može da ospori, koliko god ga voleli ili ne. Pored toga što je osvojio svoju petu MotoGP titulu u 6 godina, koliko dugo nastupa u najjačoj kategoriji, Marquez je svom timu doneo i titulu u šampionatu timova, kao i Hondi titulu u šampionatu konstruktora.

Naravno, nije samo Marquez zaslužan za ove timske uspehe, ali je svakako odigrao najveću ulogu u prikupljanju poena za tim i fabriku. Zašto je ovo toliko bitno? Zato što je Honda ovime potvrdila da nije samo Marquez vanzemaljac koji će na bilo kakvom motociklu pobediti svoju konkurenciju, već i da su oni napravili izuzetan motocikl. Možda to nije toliko kompletan motocikl kao što je to prethodne godine bio Ducati, ali je svakako dovoljno dobar da se bori za titule i najviše pozicije.

Na predsezonskim testovima u Valensiji i Jerezu, Hondini vozači, za razliku od ostalih timova, nisu testirali agregat za 2019. godinu, već su svu svoju pažnju skrenuli na šasiju i ostala podešavanja, kako bi motocikl učinili lakšim za upravljanje. Ovo nam govori da je Marquez, zajedno sa Hodnom, zadovoljan novim agregatom i da će time što svoju energiju usmeravaju ka šasiji i podešavanjima sledeće godine biti još brži i konkurentiniji. Svi koji su koliko-toliko pratili prošlogodišnji šampionat, primetili su da su Hondini vozači bili promorani da skoro uvek koriste najtvrđi prednji pneumatik koji Michelin obezbedi za trkački vikend kako bi guma mogla da podnese pritiske prilikom kočenja. Međutim, koliko tvrđi pneumatik pomaže pri stabilnosti na kočenju, toliko i smanjuje osećaj i nivo povratnih informacija pomoću kojih vozač pronalazi granicu, zbog čega se mnogo lakše gubi prednji kraj. Upravo zbog ovoga smo ove godine videli toliko Marquezovih spasavanja prilikom gubitka prednjeg kraja. On je bio primoran da svakog vikenda na teži način pronađe granicu do koje može da gura tvrdi prednji pneumatik i to se često završavalo padovima tokom nezvaničnih treninga.

Međutim, kako je Honda na vreme pripremila novi agregat, pritisak da reše taj problem je prevaziđen, i inženjeri mogu da se posvete tome da obezbede svojim vozačima mogućnost da koriste i mekše prednje penumatike, a da pritom ne potroše gumu posle samo nekoliko krugova. Upravo to je Marquez i testirao na oba predsezonska testa, i nova šasija se pokazala kao uspeh. Marquez je uspevao da odveze veliki broj brzih krugova na srednje tvrdoj prednjoj gumi, bez popuštanja performansi. Pored toga što će ovaj korak pomoći njemu, to mnogo znači i njegovom novom klupskom kolegi, Jorge Lorenzu, koji važi za vozača koji voli da korsiti što mekše pneumatike.

 

  1. Lorenzo će biti konkurentan već u prvoj sezoni

 

Za razliku od Ducatija, Lorenzo deluje kao da se na Hondi oseća dobro već od samog početka. Vremena koja je postavio tokom testova su bila vrlo konkurentna i sam Lorenzo je delovao vrlo opušteno na motociklu od samog početka. On je čak i u prvom intervjuu kao zvaničan Hondin vozač izjavio da je Honda dosta agilnija od Ducatija i da njemu lično odgovara što je motor fizički dosta manji od njegovog prethodnog motocikla sa kojim je imao velikih problema zbog umora tokom trke.

Takođe, Jorge je vrlo zadovoljan i Hondinim odnosom prema njemu i posebno je naglasio da se iznenadio kada mu je Honda posle testa u Valensiji obezbedila sve što je tražio od njih i to već za test u Jerezu, nedelju dana kasnije. Treba naglasiti da je Ducatiju bilo potrebno skoro godinu dana da počne da veruje svom vozaču i da mu ispunjava želje, nakon čega im je on uzvratio upravo onakvim rezultatima kakvi su se od njega i očekivali.

Još jedna stvar zbog koje verujemo da će Lorenzo vrlo brzo biti dovoljno konkurentan da se bori za najviše pozicije je Marc Marquez. Odmah nakon što je objavio da će naredne sezone voziti za Repsol Hondu, Lorenzo je naglasio da neće biti problema između njega i Marqueza, ali to je u stvarnosti malo verovatno. I ako je Marquez već 6 godina u ovom timu, i osvojio je 5 titula sa Hondom, ne sumnjao da Lorenzo očekuje, u najmanju ruku, barem jednak tretman kao aktuelni šampion, jer je on u stvari jedini vozač koji je uspeo da Marquezu otme titulu od kada se ovaj pojavio u MotoGP šampionatu, što i sam Lorenzo voli da nas podseti s vremena na vreme. Kada se u timu nađu dva velika šampiona, ali i dva velika rivala, nema sumnje da će doći do pojedinih neprijatnih situacija i da će se ova dva velika ega kad-tad sudariti. Jedino je pitanje kako će se Honda poneti u toj situaciji. Ako uspeju da iskontrolišu oba vozača da sve ostane u granicama normale, najverovatnije će uspeti da iz obojice izvuku ono najbolje na stazi, a to je jedino što je bitno.

 

  1. Yamaha ima potencijala za titulu

 

Posle dve vrlo teške godine, Yamaha je tokom testa uspela da svojim vozačima predstavi agregat sa kojim su obojica bila koliko-toliko zadovoljni. Međutim, tu se završava lista stvari oko kojih se Valentino Rossi i Maverick Vinales slažu. Obojica su potvrdili da agregat koji su odabrali ima potencijala da bude dovoljno dobar da se naredne sezone bori sa Ducatijem i Hondom, pa čak i Suzukijem, ali se na slažu po pitanju u kom smeru treba da teče dalji razvoj. Većina detalja ostala je iza zatvorenih vrata ali je vrlo očigledno da Yamaha ima pred sobom veliku odluku da donese.

Jasno je da ne mogu da naprave da različita motocikla za svoje vozače, tako da će morati da se odluče da li da ostanu verni Valentinovom iskusnom mišljenju i da se nadaju da će Italijnski veteran uspeti da razvije motocikl na kojem će obojica moći da budu konkurentni ili će odlučiti da se okrenu ka budućnosti i motor razvijaju za Mavericka Vinalesa i nadaju se da će on biti njihova velika zvezda u narednih nekoliko godina.

Za koji god scenario da se Yamahini čelnici odluče, jedan od vozača će najverovatnije ostati nezadovoljan, ali to ne umanju činjenicu da je Yamaha odličan motocikl, koji je prošle sezone, pored svih poteškoća koje su imali, Rossiju doneo treću poziciju u generalnom plasmanu.

 

  1. Suzukijevo vreme je sad!

 

Posle vrlo teške 2017. godine, kada su napravili grešku prilikom odabira agregata za sezonu, Suzuki se u 2018. vratio jači nego ikada. Devet podijuma, koliko su Andrea Iannone i Alex Rins osvojili prošle sezone, su bili i više nego dovoljno da Japanska fabrika izgubi koncesije (povlašteni položaj za timove koji se razvijaju) i da se bori sa najjačima sledeće sezone.

I ako su odlučili da se odreknu usluga Andree Iannonea, Suzuki je u svoj tim doveo buduću zvezdu svetskog motociklizma, Joana Mira, koji se od samog početka odlično snašao na svojoj novoj mašini. Mnogi koji su imali priliku da rade blisko sa njim upoređuju ga sa Marcom Marquezom po talentu, želji i angažovanju, a to nije mala stvar. Pored njega, u timu ostaje Alex Rins, koji će započeti svoju treću sezonu sada već potpuno spreman da se bori za najviše pozicije, i što je još bitnije, u savršenom zdravstvenom stanju.

Suzuki je za sledeću sezonu spremio novi agregat, koji je tokom testa u Valensiji i Jerezu dobio odliče ocene od vozača, posebno po pitanju snage i obrtog momenta, koji su povećani u odnosu na prošlogodišnju mašinu. Kako je Suzuki svakako poznat po svojim odličnim šasijama i po tome da su njiohovi motocikl verovatno i najlakši za vožnju u šampionatu, verujemo da je ovaj novi, jači agregat bio upravo ono što ima je falilo da se bore za pobede, i upravo i očekujemo od njih tokom sledeće sezone.

 

  1. KTM-u i Apriliji treba još vremena

 

I ako su i jedna i druga ekipa napravile velike korake u prethodne dve godine, nivo koji je potreban da se takmiče redovno za mesto na podijumu je i dalje daleko. Aprilia je u nekoliko navrata pokazala znake da u rukama Aleixa Espargara može da se nađe među prvih 5-6, ali to se dešavalo samo u pojedinim situacijama. Glavna zamerka vozača, ali i ostalih zaposlenih u timu je komunikacija. Posebno između tima i fabrike. Kako bi rešili taj problem, Aprilia je odlučila da Romana Albesiana, dosadašnjeg šefa ekipe, razduži te dužnosti kako bi mogao da se koncetriše isključivo na tehnički deo razvoja motocikla, a njegove obaveze će preuzeti Massimo Rivole, čovek koji je vodio Ferrarijevu vozačku akademiju, bio sportski direktor komanije i vodio Toro Rosso tim u F1. U suštini, čovek kojem iskustva ne nedostaje.

Kako bi ubrzali proces neophodnoh napredka, Aprilia je najzad uradila nešto što je trebala već na samom početku, osnovala je test tim. Ovo je vrlo bitno jer se smanjuje pritisak na fabričke vozače da razvijaju i testiraju veliki broj delova. Sada će taj posao umesto njih obavljati Bradley Smith zajedno sa test timom, a Espargaro i Iannone će moći da se koncetrišu na podešavanje svog paketa i na svoju vožnju.

S druge strane, KTM nas svake godine sve više iznanađuje količinom delova za testiranje, kao i ogromnim brojem radnih sati koje fabrika, test tim i trkački tim ulažu u razvoj svog MotoGP programa. Sa predviđenim budžetom od 250 miliona eura za period od 7 godina, jasno je da Austrijska fabrika ne uskraćuje podršku timu ni u jednom pogledu. Takođe, KTM je od samog početka krenuo drugačijom taktikom. Godinu dana je Mika Kalio sa test timom razvijao motocik, pre nego što je osnovan trkački tim koji se takmičio celu sezonu u MotoGP šampionatu. Sada su Austrijanci naparavili još jedan veliki korak u napred, a to je satelitski tim. I to ne bilo koji tim, već Tech3 ekipa, koja ima 20 godina iskustva u MotoGP takmičenju. Zajedno sa Tech3 ekipom, u KTM familiju prešao je i Johann Zarco koji je već dokazao da je dovoljno brz da se takmiči za pobede, i ako nije imao dovoljno sreće da jednom to i uspe. Ovo će drastično ubrzati napredak KTM-a, ali nažalost ne možemo ni od njih očekivati da se ove godine bore za više od 6.-7. pozicije.

Koliko će ovoga u stvari obistiniti nećemo znati sve dok sezona 2019. i zvanično ne počne. Testovi će nam dati neke smernice, ali ni timovi ni vozači neće pokazati sve svoje karte dok ne padne zastava za početak prve trke šampionata u Qataru. Ali jedno možemo sigurno da vam kažemo: čeka nas jedna od najboljih i najkonkurentnijih sezona do sada!

 

Autor: Marko Grbić

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar