Od kada je Zakon o bezbednosti saobraćaja u Srbiji dobio veliku reformu i kategorije u našim vozačkim dozvolama su izmenjene, posebno one za motocikle. Ono što je nekada bila samo A kategroija sada je podeljeno na AM, A1, A2 i „veliko“ A. I ako se u potpunosti slažemo sa ovom podelom, i činjenicom da mlade vozače postepeno uvodi u svet motociklizma i tera ih da se priviknu i potpuno savladaju manje motocikle pre nego što dobiju dozvolu za sledeću kategoriju, jasno je da je ovo dosta otežalo mlađim generacijama da pronađu adekvatan motocikl za sebe.

Pretpostavimo da je naš novi vozač sa svojih 16 godina položio za AM kategoriju tj. za moped do 50ccm i da se jedno vreme učio na nekom skuteru ili malom motociklu. Dvotočkaša u ovoj kategoriji ima na pretek i nećemo se time puno baviti. Takođe sa 16 godina, vozač ima pravo na polaganje A1 kategorije, za motocikle i skutere do 125ccm i 11kw. Takođe, motocikle u ovoj kategoriji nije teško pronaći, i postoji nekoliko vrlo očiglednih izbora za malade vozače. Sledeća kategorija je A2 i tu često dolazi do problema.

Uslovi su vrlo jasni, 18 navršenih godina i motocikl koji nema više od 35kw snage. U teoriji, trebalo bi da je pred nama širok izbor motocikala, jer ova kategorija nije ograničena kubikažom, već samo odnosom snage i težine i maksimalnom snagom. Međutim, u Republici Srbiji nije moguće registrovati motocikl koji fabrički ima preko 35kw, ali je u ovlaštenom servisu ograničen na 35kw ili manje. Ova praksa je svuda u svetu normalna i omogućava vozačima da svoj veći motocikl prilagode uslovima za A2 kategoriju, a da kasnije, kada dobiju dozvolu za veći motor, ne moraju da kupuju potpuno novi motocil već da jednostavno skinu blokadu sa svog postojećeg. Činjenica da ova praksa kod nas ne može da se sprovede nove vozače dovodi u vrlo tešku situaciju, prvenstveno jer je izbor motocikala sa snagom do 35kw, a da su opet veći od 125cc, je vrlo mali.

Ideja ovog članka je da vam damo predstavimo naš izbor novijih motocikla koji spadaju u ovu kategoriju. Moramo napomenuti da su svi motori koje smo odabrali novije proizvodnje, jer je ova kategorija tek skoro postala vrlo popularna u svetu i da se izbor proširio tek u poslednjih nekoliko godina.

1. Honda CB500

CB500F

CB500R

CB500X

Honda je 2013. godine izbacila svoju novu liniju CB500 modela u 3 različite varijate, F koja predstavlja naked model, X koji je dual sport model i R koji je naravno sport model. Redni dvocilindrični agregat, sa tačno 35kw je jedan od najboljih na tržištu i pruža mladim vozačima mogućnost da iskoriste maksimalno ono što im zakon dopušta. Visok kvalitet izrade, niski troškovi održavanja i vrlo atraktivan dizajn je ono što vam Honda nudi. Za ljubitelje malo klasičnijeg izgleda, Honda je isti ovaj agregat ugradila i u model Rebel 500, ali je u ovoj varijanti dosta manje zastupljen i mnogo se teže pronalazi na tržištu.

2. Yamaha MT-03 i YZF-R3

YZF-R3

MT-03

Yamahin R3 model je verovatno jedan od najatraktivnijih u ovoj kategoriji, posebno model za 2019. godinu koji je dobio kompletan redizajn i izgleda vrlo moderno i agresivno. Kao i Hondu, i Yamahu pokreće dvocilindrični redni agregat, koji je kod Yamahe zapremine 321ccm, iz kojeg su Japanci uspeli da izvuku čak 31kw. Isti agregat pokreće i MT-03, ulični naked model koji je opremljen drugačijim vešanjem i pruža mnogo udobniji položaj sedenja.

3. Suzuki GSX250R i V-Strom 250

GSX-250R

V-Strom 250

Suzuki je 2016. godine najzad ponudio svojim kupcima u ovoj kategoriji nešto osim svog GW250 modela, koji u Evropi nikada nije zaživeo. GSX250R je izgled svog velikog brata, GSX-R1000 modela, preneo na nižu kategoriju, ali nažalost to je sve što je nasledio od Supersport kategorije. Performanse ovog modela su ostale iste kao i kod GW250. Samo 19kw iz rednog dvocilindraša je daleko manje od konkurencije, prednje vile su teleskopske, a ne up-side-down kao kod Yamahe. Međutim Suzuki nudi mnogo udobniju vožnju od konkurencije sa visokim kormanom, odličnim položajem sedenja i širokim sedištem. Isti, slabunjavi agregat nalazi se i u V-Strom 250 modelu koji deluje malo ozbiljnije od GSXR verzije, ali je manjak snage i dalje velika zamerka.

4. Suzuki DR-Z400 SM

Za razliku od većine modela sa ove liste, DR-Z je model koji je na tržištu veoma dugo, i to sa dobrim razlogom. Suzuki je sa ovim modelom napravio apsolutni hit kada je izašao u SM varijanti 2005. godine. Od tada, DR-Z važi za jedan od najboljih motocikala u A2 kategoriji. Odličan kvalitet izrade, pouzdan agregat, visoko sedenje i bezvremenski dizajn čine ovaj Suzuki jednim od najtraženijih u kategoriji. Nažalost, Suzuki je prestao sa proizvodnjom DR-Z modela za Evropu 2009. godine zbog regulativa o emisiji izduvnih gasova i od tada ih je vrlo teško pronaći, a kada se nađe neki primerak da je u dobrom stanju, cene su vrlo visoke. Ako je DR-Z ipak vaš izbor, garantujemo vam da se nećete razočarati.

5. Kawaski Ninja 400

Kawaski je u poslednjih nekoliko godina dominantna sila u Svetskom Superbike šampionatu, a to su postali i prošle godine u SSP300 kategoriji kada je Ninja 400 zauzela prve 3 pozicije u šampionatu. Redni dvocilindrični agregat sa direktnim ubrizgavanjem stvara skoro 34kw. Kada se to upari sa vrhunskim kočnicama, odličnim sistemom vešanja i niskom težinom, Kawasaki je verovatno i najbolji sporstki motocikl u A2 klasi.

6. Husqvarna 401 Vitpilen/Svartpilen

401 Vitpilen

401 Svartpilen

Husqvarna je na osnovu svog 701 Vitpilen modela prošle godine predstavila njegovog manjeg brata, Vitilen 401. I ako ga pokreće jednocilindrični agregat od 373ccm sa direktnim ubrizgavanjem, 401 ne manjka snage. Jednocilindrični agregat znači puno snage i odličan odziv na gas na niskim obrtajima, što potvrđuje i cifra od 37Nm obrtnog momenta i 32kw snage. Ovo znači da je Husqvarna savršena za gradsku vožnju. Naravno, nije na odmet i fenomenalan dizjan, po nama verovatno i najlepši na ovoj listi.

7. KTM 390 Duke

Ovaj KTM je pozajmio agregat Husqvarni za svoje 401 modele, što znači da su mu perfomanse potpuno iste kao i kod Vitpilen i Svartpilen modela. Ono što izdvaja 390 Duke je težina od samo 149kg, što pruža jedinstven osećaj prilikom vožnje, prvenstveno zbog lakoće upravljanja i odlične kontrole koju vozač ima. Odličan položaj sedenja, dobre kočnice i vrhunsko vešanje daju odličan kompromis između lagane gradske vožnje i agresivne vožnje po krivudavom putu.

8. BMW G310R i G310GS

G310R

G310GS

Mnogi od vas verovatno nisu ni znali da ovaj motocikl postoji, ali kao i svi ostali proizvođači i BMW je odlučio da ponudi svojim najmlađim obožavaocima mogučnost da što pre uđu u BMW familiju. I ako ga ne krase performanse kao kod na primer Kawsakija, BMW je iz svog jednocilindričnog agregata zapremine 313ccm uspeo da izvuče skoro 26kw, što je zadovoljavajuće za gradsku vožnju, ono u čemu je ovaj motorić najbolji. Isti agregat nalai se i u GS verziji za zaljubljenike u BMW-ovu legendarnu liniju Adventure motocikala.

9. Ducati Scrambler Sixty2

Koliko se tržište motocikala menja potvrđuje i činjenica da je Ducati izbacio model za početnike koji bi trebao da ih pretvori u Ducatiste jednog dana. Scrambler Sixty2 je nešto potpuno drugačije, L-Twin agregat (dva cilindra pod 90 stepeni) sa vazdušnim hlađenjem možda nije uzbudljiv kao neki od rednih dvocilindraša sa naše liste, ali je u pitanju Ducati. A kao i uvek, Ducati predstavlja stil i karakter više nego performanse. Mada 31kw snage svakako nije zanemarljivo. Ducati će vam pružiti bezvremenski dizajn, karakterističan zvuk L-Twin agregata i odličan položaj sedenja za veoma udobnu i preglednu vožnju. Tako da, ukoliko želite da se razlikujete od ostalih svojih vršnjaka, Scrambler Sixty2 je pravi izbor za vas.

Ostavi komentar

Ostavi komentar