Prvi zvanični predsezonski test u 2019. godini je počeo danas, u Maleziji na stazi Sepang. Ovo prva prilika za MotoGP timove da isprobaju sve nove delove koji su tokom zime razvijani i pripremani.

I ako je odvezao najbrži krug, Marc Marquez je tokom celog dana upisao samo 29 krugova, tokom kojih nije uspeo da spoji više od dva brza kruga. Razlog za ovako malo vremena provedenog na stazi je to što se Marquez trenutno oporavlja od operacije ramena koju je imao još početkom decembra prethodne godine. I sam Marquez je izjavio pre ovog testa da će biti vrlo strpljiv i pažljiv kako ne bi pogoršao svoje fizičko stanje pre početka sezone i kako bi za prvu trku bio 100% spreman. On je tokom prepodneva testirao novi aerodinamični oklop za seldeću sezonu, a drugi deo dana je proveo na fizikalnoj terapiji kako bi što bolje oporavio problematično rame. Njegov novi klupski kolega, Jorge Lorenzo, neće učestvovati na ovom testu jer se oporavlja od povrede ručnog zgloba, koju je zadobio pre desetak dana tokom treninga na kros motociklu.

Alex Rins je zabeležio drugo najbrže vreme na svom fabričkom Suzukiju i pokazao odličan tempo tokom celog dana. On je ukupno odvezao 61 krug i u nekoliko navrata povezao veći broj brzih krugova, kako na novim tako i na već korištenim gumama. Rins je delovao vrlo zadovoljno novim Suzukijem i očekuje se da će biti vrlo konkurentan u predstojećoj sezoni. Drugi fabrički Suzuki, na kojem nastupa Joan Mir, novajlija u najjačoj kategoriji, završio je na tek 23. poziciji, iza fabričkog test vozača Sylvaina Guintolija.

Treći najbrži vozač prvog dana bio je Maverick Vinales na fabričkoj Yamahi. On je zajedno sa svojim klupskim kolegom Valentinom Rossijem testirao novi agregat koji je Yamaha pripremila za sezonu 2019, i potvrdio još jednom da je zadovoljan napredkom koji je Japanska fabrika pokazala.Takođe, Yamaha je spremila i novu šasiju, sa drugačijim rasporedom težine kao i potpuno novi pristup elektronici, koja je bila veliki problem u prethodne dve sezone. Vinales je odvezao 63 kruga, tokom kojih je većinom testirao na korištenim gumama kako bi simulirao uslove iz trke. Rossi je na kraju dana, posle 56 krugova, zabeležio šesto najbrže vreme, odmah iza Danila Petruccija, novog fabričkog vozača Ducatija i odličnog Tita Rabata koji je najzad 100% fizički pripremljen posele dugog oporavka od povrede zadobijene prethodne godine u Silverstonu. On je ovom petom pozicijom još jednom potvrdio kolika je razlika između Ducatija GP17 i GP18 na kojem trenutno nastupa.

Drugi vozač Ducatijevog fabričkog tima, Andrea Dovizioso zabeležio je osmo najbrže vreme, između dve Honde, Takaakija Nakagamija na sedmom mestu i fabričkog test vozača, Stefana Bradla na devetom. Cal Crutchlow je prvi put seo na svoju Hondu još od VN Australije prošle godine kada je zadbio povredu skočnog zgloba. Među prvih deset plasirao se i odlični Pol Espargaro na KTM-u. Austrijska fabrika je svojim vozačima spremila veliki broj novih delova za testiranje, nakon što su prošle godine odabrali agregat kojim su zadovoljni. Zbog toga je pored Espargara, Zarca, Oliveire i Syahrina, i Mika Kalio bio prisutan na ovom testu, kako bi iskoristili što više vremena na stazi i testirali što više delova, ali su Oliveira i Kalio bili promorani da se ranije povuku u boks zbog tehničkih problema.

Najbrža Aprilia bila je ona u rukama Aleixa Espargara na 13. poziciji, dok je Andrea Iannone, koji se i dalje privikava na svoj novi motocikl, dan završio na 21. mestu posle pada tokom prepodneva. On je prošao nepovređen i ubrzo se vratio na stazu ali nije mogao bolje od 21. pozicije.

Test u Maleziji je planiran da traje tri dana, tako da ćemo imati prilike i sutra i prekosutra da uživamo u celodnevnim vožnjama.

 

U nastavku možete videti kompletne rezultate prvog dana testiranja:

Ostavi komentar