MotoGP sezona 2019 počinje 10. marta, a timovi ove godine imaju manje vremena nego ikada da se pripreme za početak sezone. Zbog dodavanja još jednog trkačkog vikenda u kalendar (Tajland), Dorna je bila primorana da smanji broj dana za testiranje, sa 9 na 6 pred početak sezone. To je još jedan od razloga zašto je test u Maleziji bio od ključnog značaja za proizvođače. I ako nas očekuje još jedan test u Qataru, 23. februara, timovi su morali do kraja ovog testa u Maleziji da se odluče za neke od glavnih komponenti koje će koristiti tokom cele naredne sezone, kako bi bili spremni za prvi trkački vikedn u sezoni. Jedino Aprilia i KTM nemaju ovakav pritisak jer kao dva najslabija proizvođača u šampionatu trenutno, imaju prednost da mogu da razvijaju svoje motocikle tokom cele sezone, za razliku od Honde, Yamahe, Ducatija i od ove godine Suzukija koji pred početak sezone moraju da homologiraju motocikle koje će koristiti i tokom sezone imaju pravo na vrlo sitne izmene.

 

Ducati

Kao i svake godine, najviše novina testirao je Ducati. Ne bi predsezona bila potpuna da nam Gigi Dall’igna ne predstavi neko novo tehničko „čudo“. Kao što je i prethodnih godina bio slučaj sa aerodinamičnim krilcima, kutijom za elektroniku na repu i ostalim novinama koje je Ducati prvi predstavio, tako je bilo i ove godine. Još u novembru smo imali priliku da vidimo Danila Petruccija i Jacka Millera kako testiraju sistem koji povezuje zadnju kočionu čeljust direktno na ram, umesto na zadnju viljušku. Isti sistem testirali su Ducatijevi vozači i na ovom testu. Svrha ovog vrlo jednostavnog sistema je da prilikom kočenja gura zadnji deo motocikla prema dole kako bi se dobilo što bolje prijanjanje na zadnjem točku i kako bi se smanjila šansa za podizanje zadnjeg točka u vazduh.  Takođe, Ducati je za ovaj test doneo i kompletan novi aerodinamični paket kao i nešto što do sada nismo videli, prekidač na gornjem mostu koji još uvek niko ne zna čemu služi. Pored ovih novih stvarčica, Ducati je i doneo novu šasiju za testiranje ali je Andrea Dovizioso vrlo brzo dao do znanja da smatra da je stara šasija bolja, tako da je Ducati odustao od daljeg testiranja. Prema rečima vozača, nova karbonska zadnja viljuška se pokazala odlično i nastaviće da je koriste i na testu u Qataru kako bi bili potpuno sigurni za predstojeću sezonu. Takođe, svi Ducatijevi vozači su testirali novi oblik rezeorvara, vrlo sličan onom koji je prethodne godine koristio Jorge Lorenzo i koji mu je pomogao da dođe do tri pobede za Italijanski tim.

Kao što ste mogli već da vidite na našem sajtu, Ducati je potpuno uništio konkurenciju poslednjeg dana testa. Danilo Petrucci je odvezao najbrži krug ikada na Sepangu i to za skoro 0.6s brže od prethodnog rekorda koji je pripadao Jorge Lorenzu. Takođe, Francesco Bagnaia, Jack Miller i Andrea Dovizioso su zauzeli drugu, treću i četvrtu poziciju. Ovime su Ducatijevi vozači svima jasno stavili do znanja da su neverovatno brzi tokom jednog kruga, međutim u simulaciji trke se nisu pokazali toliko dobro. Andrea Dovizioso i Danilo Petrucci su drugog dana odvezi 20 krugova zajedno na stazi kako bi simulirali uslove trke, ali tempo nije bio baš sjajan. Dovizioso tokom te simulacije nije odvezao ni jedan krug ispod 2 minuta, što bi trebalo  da bude po malo zabrinjavajuće za Ducati. S druge strane boksa, Danilo Petrucci je izjavio da se nije previše trudio da pronađe tempo za trku, već da je radio na potrošnji guma, što je glavni problem Italijanskog vozača od samog početka njegove karijere. Upravo zbog ovako prosečnih rezultata je Andrea Dovizioso nakon testa uzjavio da Ducati ne treba previše da se zanosi rezultatima iz jednog brzog kruga, već da treba da nastave da rade na pronaleženju što boljeg tempa za trku.

Dovizioso – simulacija trke

Yamaha

Ko je prošle i pretprošle godine pratio MotoGP vrlo dobro zna kakvo je stanje bilo u Yamahi i kakvo je raspoloženje vladalo u boksu. Valentino Rossi i Maverick Vinales su postali očajni u svojim pokušajima da skrenu pažnju inženjerima u Japanu da im motocikl prosto ne pruža ono što žele. Na kraju prošle sezone su najzad u tome i uspeli. Yamaha je sprovela neke vrlo velike izmene u okviru unutrašnje organizacije, počevši od čoveka zaduženog za celu sportsku diviziju pa do čoveka zaduženog za MotoGP projekat. Ovo je rezultiralo mnogo boljom atmosferom u timu i mnogo boljim rezultatima. I Rossi i Vinales se slažu da sve mnogo bolje funkcioniše u okviru tima. Komunikacija između vozača i inženjera je mnogo bolja, kao i komunikacija između tima i fabrike u Japanu. Prema rečima Lina Jarvisa, šefa Yamahinog fabrićkog tima, sve se dešava mnogo brže i inženjeri u Japanu reaguju mnogo bolje na zahteve tima. Ovo je doprinelo tome da Yamaha svojim vozačima predstavi agregat kojim su obojica zadovoljni. I ako i dalje postoje zamerke na račun elektronike, i Rossi i Vinales su izjavili da su zadovoljni jer vide da se Yamaha mnogo više trudi kako bi im ispunila zahteve za razliku od prethodne dve godine.

Koliko su čelnici Yamahe ozbiljno shvatili ovu sezonu govori i to da je Fabio Quartararo, novajlija u kategoriji i vozač privatnog Petronas Yamaha tima, umesto prošlogodišnje verzije motocikla kako je bilo planirano, ipak dobio verziju za 2019. kao što koriste Rossi, Vinales i Morbidelli. Takođe, podrška Petronas timu bila je ogromna tokom ovog testa, u čijem se boksu vrlo često moglo videti i po 20 Yamahinih fabričkih inženjera kako rade sa timom.

Rezulta ove velike promene unutar tima i fabrike je pre svega dobra atmosfera u boksu ali i dobri rezultati. Maverick Vinales je bio najbrži vozač drugog dana testa, a ukupno je zabeležio peto najbrže vreme. Međutim nije brzi krug ono što je bilo najimpresivnije. Vinales je bio ubedljivo najbolji vozača tokom celog vikenda kada je simulacija trke u pitanju. On je uspeo da zabeleži najveći broj krugova ispod 2 minuta, što možete videti na slici pored. Takođe, njegov klupski kolega, Valentino Rossi pokazao je odličan tempo tokom celog vikenda i takođe je odvezao veliki broj krugova unutar 1.59. I ako se na kraju plasirao na tek desetoj poziciji, Rossi je mogao brže, međutim poslednja guma koju je čuvao za napad na jedan brzi krug bila je defektivna tako da nije imao priliku da napravi kvalifikaciono vreme.

Pored novog agregata, oko kojeg su se vozači složili da je dobra osnova za 2019. godinu, Yamaha je donela i novu šasiju kao i novi set aerodinamičnih krilaca za probu.

Vinales – dan 2

Vinales – dan 3

Honda

Honda je u Maleziju došla sa vrlo krhkim sastavom. Marc Marquez se oporavlja od operacije ramena i daleko je od svog optimalnog fizičkog stanja, Cal Crutchlow se oporavlja od operacije na skočnom zglobu, a Jorge Lorenzo i šef tima Alberto Puig nisu ni došli u Maleziju zbog povreda. Samo su Takaaki Nakagami i fabrički test vozač Stefan Bradl došli potpuno spremni na ovaj test, što svakako nije dovoljno, ali je Honda morala da se snađe sa onim što su imali dostupno. Marc Marquez je tokom sva tri dana odvezao samo 95 krugova, što je mali broj u odnosu na 205 koji je odvezao Maverick Vinales. Aktuelni šampion je bio primoran da svakog dana radi skraćeno kako bi nakon vožnje mogao da se posveti fizikalnoj terapiji kako bi osigurao da mu se rame nesmetano oporavi od operacije. On je izjavio da se posle sva tri dana osećao vrlo umorno i da je drugo dana prosto izgubio svu snagu u levoj ruci i da je bio primoran da se povuče u boks.

Kako bi nadoknadili prednost Ducatija u krajnjoj brzini, Hondini inženjeri su pokušali da iz svog V4 agregata izvuku više snage. Njihov pristup tome je da pokušaju da što više vazduha dovedu do agregata, jer više vazduha znači bolje sagorevanje. Kako bi u tome uspeli, oni su povećali usis na prednjoj masci, što je rezultiralo većom vazdušnom kutijom i većim usisnicima. Ovo znači da su u Hondi morali da pomere svu elektroniku koju je do sada stajala ispod rezeorvara za gorivo kako bi se napravilo mesta za novu, veću vazdušnu kutiju. Kako bi rešili ovaj problem, Honda je pokušala rešenje koje Ducati koristi, i premestila elektroniku u repni deo motocikla, zbog čega su morali i da testiraju novi izduvni sistem kako bi se napravilo mesta. Za svaki slučaj, Japanci su pokušali sa drugačijim rešenjem, a to je da elektroniku smeste u male karbonske kutije na bočnom delu motocikla. Koju od ovedve verzije će koristiti naredne sezone, nismo sigurni, ali na sreću ne moramo dugo da čekamo kako bi saznali. Kao i svi ostali proizvođači i Honda je testirala novi aerodinamični paket i novu šasiju.

Suzuki

Da je Suzuki na pravom putu, ne moramo više da naglašavamo. Najmanji od tri Japanska proizvođača u MotoGP šampionatu je najzad pronašao pravi recept za uspeh. I ako su 2017. godine odabrali pogrešan agregat, zbog čega su tokom 2018. imali koncesije i mogli da razvijaju motor tokom cele godine, Japanski tim je ovu prednost iskoristio najbolje što su mogli. Oni su prethodne godine zabeležili 9 podijuma, a pred kraj sezone su uspeli da spreme odličan agregat na kojem su dodatno radili tokom cele zimske pauze i rezultati se vide.

Dovoljno je bilo da gledate izjave vozača tokom sva tri dana testa i sve bi vam bilo jasno. Skoro svi vozači su spomenuli Rinsa i naglasili da možemo da očekujemo Suzuki u borbi za najviše pozicije tokom cele naredne sezone. Kada pogledamo analizu krugova, Alex Rins je bio drugi vozač, odmah iza Mavericka Vinalesa po broju brzih krugova.

I ako je novi agregat jači nego prethodni, isporuka snage je ostala linearna što vozačima daje bolju kontrolu gasa i manje opterećuje zadnji pneumatik. Kako bi sprečili podizanje prednjeg kraja prilikom ubrzanja, Suzuki je spremio i novi aerodinamični paket kojim su vozači takođe vrlo zadovoljni.

KTM

Austrijski proizvođač je svoj MotoGP projekat shvatio vrlo ozbiljno, u to nema sumnje. U prilog tome govori i činjenica da kruži glasina da su u Maleziju poslali 17 tona opreme i delova za testiranje!

Svakako napredak je vidljiv, a to je i potvrdio Pol Espargaro koji je na kraju poslednjeg dana testa delovao vrlo zadovoljno i potvrdio da je KTM napravio napredak na svakom polju.  Još bitnije je to što se nova zvezda tma, Johann Zarco najzad osećao dobro na svom novom motociklu. Francuz je tokom sva tri dana delovao raspoloženo i radio je na tome da poboljša svoj lični osećaj na motociklu i razvijao je svoj osnovni setap za narednu sezonu, dok je testiranje novih delova prepustio Espargaru i Miki Kaliu, fabričkom test vozaču. Na kraju je Zarco bio i najbrži KTM, sa Espargarom i novajlijom Oliveirom odmah iza, što je svakako dobar znak za Austrijsku fabriku.

Prema rečima Espargara, KTM je uspeo da nadoknadi dosta po pitanju trkačkog tempa, ali i dalje zaostaju za konkurencijom kada je jedan brzi krug u pitanju i to je nešto na čemu moraju da nastave da rade.

Ako nas pitate šta je sve KTM testirao, verujemo da ni oni sami nisu sigurni. Možda je bolje pitanje šta nisu testirali…

Aprilia

Aprilia je imala vrlo čudan test. S jedne strane garaže, Aleix Espargaro je posle dugo vremena bio zadovoljan svojim motociklom. On je na kraju zabeležio sedmo najbrže vreme tokom sva tri dana, ali što je još bitnije, uspeo je da nadoknadi celu sekundu u odnosu na prošlogodišnje vreme u Maleziji. Espargaro je izjavio da je vrlo zadovoljan onime što je Aprilia uradila i da smatra da su se najzad vratili na pravi put, nakon izgubljene sezone prošle godine kada su otišli u totalno suprotnom smeru što se tiče razvoja motocikla. Aleix zadovoljan osećajem na motociklu, posebno zbog šasije koja je razvijana na osnovu one koju je koristio 2017. godine i sa kojom je redvono borio za pozicije unutar prvih 10, pa čak i prvih 6.

S druge strane boksa, Andrea Iannone je još jednom uspeo da dođe u centar pažnje, namerno ili ne. On je prvog dana, u svom prvom krugu, odmah doživeo pad. I ako se kasnije vratio na stazu, nije dugo ostao aktivan. Drugog dana je takođe vozio kraće nego što se očekuje od vozača koji se privikava na novi motocikl, a trećeg dana nije čak ni izašao na stazu. Takođe, kako su Aprilia i KTM imali dva dana dodatna za testove pre zvaničnog testa, očekivalo se da će Iannone biti prisutan i tokom ova dva dana, ali njega ni tu nije bilo. Zvanično objašnjenje Aprilije je da Italijan ima posledice od antibiotika koje pije posle operacije zuba, ali nisu svi poverovali u ovo objašnjenje. Mnogi koji su se našli u Maleziji tokom ova tri dana, veruju da njegovi problemi potiču od još jedne plastične operacije. Kada se uporede njegove fotografije iz 2015. kada je vozio za Ducati sa fotografija iz prošle godine, teško je ne uzeti ovakve tvrdnje u obzir.

Aprilia je svakako za narednu sezonu potpisala talentovanog vozača, ali već duže vreme deluje da Andrea Iannone mnogo više brine o svom ličnom imidžu i stilu i da prosto ne radi dovoljno na sebi kao vozaču. Ovakav pristup prosto nije prihvatljiv u modernom dobu MotoGP-a, sa novim mladim talentima koji pristižu svake godine i Iannone će morati da se bori kako bi zadržao svoje mesto u padoku.

Kao što smo već napomenuli, MotoGP se vraća na stazu 23.02. za poslednji predsezonski test u Qataru, a sezona zvanično počinje 10.03. takođe na stazi u Dohi.

U nastavku možete videti kombinovane rezultate sva tri dana testa u Maleziji.

[fpc_post_block design=“design-4″ show_author=“false“ image_height=“400″ limit=“9″ pagination=“false“]

Ostavi komentar