I ako je trkački vikend u Austinu počeo vrlo konzervativno i svi su vrlo očigledno pokušali da smire strasti uzburkane prethodnog vikenda u Argentini, primirje nije dugo potrajalo.

Nakon što smo se prvog dana ponadali da će Marquez ipak imati dovoljno dobru konkurenciju u Teksasu, tokom drugog dana se potrudio da nam dokaže da mu u Austinu i dalje nema ravnih. U nekoj meri je to i uspeo. U trećem nezvaničnom treningu je bio za vise od 0.4 sekunde brži od prvog pratioca, koji je bio Johann Zarco, dok je u četvrtom prednost znatno smanjena, jer je Maverick Vinales uspeo da napravi vreme samo 0.052s sporije od Marqueza.

Ipak, kada je došlo vreme za kvalifikacije, Marquezova brzina došla je do izražaja. Nakon što su se Pol Espargaro na KTM-u i Danilo Petrucci na Ducatiju pridružili prvoj desetorici vozača u Q2, počela je prava borba za startne pozicije. Pošto je staza u Teksasu priličnu duga i ima najviše krivina u šampionatu, 20, vozači u svakom izlasku na stazu mogu da izvezu 1 ili 2 brza kruga pre nego što odu na zamenu guma.

U svom prvom izlasku, Marquez je napravio najbrže vreme, ali je tokom drugog brzog kruga napravio grešku u krivini broj 13 i izleteo sa staze. Pošto je prošao bez ikakvih povreda, Španac se brzo vratio u garažu i na svom rezervnom motoru ponovo izašao na stazu, gde su mnogi vozači bili na svojim ličnim ali u ukupno najbržim krugovima. Jedan od njih bio je i Maverick Vinales, koji je imao preko 0.4s prednosti u odnosu na Marquezov prethodni najbolji krug, kada je naleteo na Marca Marqueza koji je tek izašao iz boksa i kretao se dosta sporije po trkačkoj liniji, što je nateralo Vinalesa da odustane od brzog kruga koji ga je sasvim sigurno vodio na prvu poziciju.

Maverick je bio vidno iznerviran ovim potezom Marqueza ali je uspeo da ostane smiren i pribran dovoljno da naredna dva kruga odveze dovoljno brzo i na kraju zauzme drugu poziciju. Marquez je ponovo pokazao svoje neverovatno umeće u Teksasu i odvezao krug za 0.4s brži od Vinalesovog. Treće najbrže vreme zabeležio je Andrea Ianonne koji je tokom celog vikenda pokazivao da poseduje brzinu da se takmiči za prvi red.

Četvrto najbrže vreme postavio je Johann Zarco 0.001s sporije od Ianonnea, dok je Valentino Rossi bio samo 0.019s sporiji od njega na petoj poziciji, a Jorge Lorenzo 0.065s sporiji od Rossija na šestom mestu.

U kvalifikacijama za Moto2 kategoriju, najbrži je bio Alex Marquez, ispred Sama Lowesa i Mattie Pasinia, dok je u Moto3 klasi prvu startnu poziciju osvojio Jorge Martin, ispred Arona Caneta i Johna McPhee-a.

Nakon što su kvalifikacije zvanično završene, direkcija trke objavila je da je Marcu Marquezu dodeljena kazna pomaranjem tri pozicije u nazad na startu, zbog neodgovorne vožnje tokom kvalifikacija, tj. zbog incidenta sa VInalesom. Ovo je dovelo do toga će Marquez statrtovati sa četvrte pozicije, što Vinalesa stavlja na čelo karavana na početku trke, a Andreu Ianonnea i Johanna Zarca na drugu i treću poziciju.

Kasnije u toku dana, održano je saslušanje sigurnosne komisije u vezi incidenata iz Argentine, sa namerom da se dođe do rešenja kako se slične situacije ne bi ponovo događale kao i da se odrede kazne za slične situacije. Ovo je bila prva prilika da se Valentino Rossi i Marc Marquez sretnu oči u oči od kada su započeli svoju raspravu preko medija pre dve nedelje.

Prema izveštajima Italijanskih medija Marquez je reagovao nakon što ga je Rossi javno kritikovao i rekao mu: “Svi smo mi učili od tebe” na šta je veteran odgovorio: “Zašto želiš da nas porediš? Ja sam izbacio 4 vozača iz trke tokom 20 godine, ti si uspeo da izbaciš 5 vozača tokom samo jedne trke”.

Nakon sastanka bezbednosne komisije, koji se održava iz zatvorenih vrata, ni jedan od ova dva vozača nije želeo da komentariše događaje sa sastanka, dok je zvanično donešena odluka da će ova komisija donositi oštrije odluke i kazne i da će se još striktinije držati pravilnika MotoGP šampionata.

Trka MotoGP klase je na programu večeras u 21:00, a prethode joj trka Moto2 klase u 19:20 i trka Moto3 klase u 18:00.

Unastavku možete videti rezultate kvalifikacija u sve tri klase:

Moto3

Moto2

MotoGP

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar