I ako nas je Marc Marquez navikao da je u Americi bukvalno nepobediv, prvi dan treninga u Teksasu je pokazao drugačije.

Nakon pet uzastopnih pol pozicija i pobeda na stazi COTA u Teksasu, Marquez je poneo nezvaničnu titulu „Kralj Amerike“ i to s dobrim razlogom. U skladu sa tom tituom je i protekao prvi nezvanični trening MotoGP klase.

Marquez je konstantno, od samog početka držao najbrže vreme na stazi. Kako se staza postepeno sušila od kiše koja je padala nekoliko sati ranije, tako su se i vremena popravljala, i kad god bi se neko približio dovoljno Marquezovom vremenu, on bi ponovo izašao na stazu, postavio najbolje vreme i povukao se u boks. Na osnovu ovog stanja stvari, delovalo je da ćemo ponovo gledati dominaciju Marqueza u Americi, mada sa malo manjim razlikama u vremenu, jer su obe fabričke Yamahe pokazale napredak i bile vrlo blizu Marquezovog tempa u prvom treningu.

Drugi nezvanični trening doneo je bolje vremenske uslove i samim tim i bolja vremena na samoj stazi. Pošto je za subotu najavljena kiše tokom skoro celog dana, većina vozača pokušala je da u FP2 napravi najbolje moguće vreme i kvalifikuje se u Q2 što pre.

Za razliku od svih očekivanja, nije Marquez bio vozač koji je zabeležio najbolje vreme, već Andrea Iannone na Suzukiju. On je vremenom od 2:04.599 postavio sebe i Suzuki na vrh tabele kombinovanih vremena iz prvog dana i tako sebi najverovatnije obezbedio direktan ulazak u Q2 u koliko nas na današnjim treninzima dočeka kiša. Iannone, koji je u prve dve trke bio sporiji od svog klupskog kolege, Alexa Rinsa, i nakon priča o prelasku Jorgea Lorenza u Suzuki, je najzad počeo da pokazuje znake brzine koju nesumnjivo poseduje kao i želju da zadrži svoje mesto u ekipi.

Odmah iza Manijaka, bio je Marc Marquez sa 0.056s razlke, a treće i četvrto vreme zabeležio je dvojac Movistar Yamahe, Maverick Vinales i Valentino Rossi, koji deluju mnogo bolje u odnosu na prethodni vikend u Argentini, gde su bili značajno sporiji u odnosu na trkački tempo vodećih.

Na petoj poziciji se za sada nalazi Cal Crutchlow, trenutno vodeći u šampionatu, koji planira da se u Evropu vrati na istoj poziciji. Odmah iza njega nalazi se još jedan od potencijalnih pobednika prošle trke, Alex Rins na drugom fabričkom Suzukiju, dok je Jorge Lorenzo na Ducatiju dan završio kao sedmi najbrži vozač. Njegov klupski kolega i prošlogodišnji vice šampion, Andrea Dovizioso, bio je osmi, dok je na devetoj poziciji završio Aleix Espargaro na Apriliji.

Prvih deset zaokružio je Dani Pedrosa na Repsol Hondi, koji je pokazao impresivnu želju i ako vozi samo nedelju dana posle operacije desnog ručnog zgloba. I ako mu je prvi slobodni trening bio vrlo težak i nije uspeo da zabeleži dobar rezultat, veliki broj krugova koji je odvezao kako bi testirao svoje fizičko stanje, dovelo je do toga da u FP2 pokaže bolji tempo i zabeleži deseto najbolje vreme tokom prvog dana.

U Moto2 klasi, Miguel Oliveira zabeležio je najbolje vreme tokom dana. Povratnik u srednju kategoriju, Sam Lowes, našao se na drugoj poziciji, sa 0.021s zaostatka u odnosu na Portugalca, dok je treći najbržio bio Alex Marquez. Brad Binder i novajlija Joan Mir bili su četvrti i peti najbrži, dok je Matia Pasini, pobednik iz prethodne trke, dan završio kao deseti nakon mehaničkih problema u prvom treningu.

U najnižoj kategoriji dan je obeležio Jorge Martin, koji je bio najbrži od oba treninga, ispred Arona Caneta, trenutno vodećeg u šampionatu, dok je treći najbrži bio Fabio Di Giannantonio sa zaostatkom od samo 0.004s u odnosu na Caneta.

MotoGP se danas vraća na stazu u 16:00 za trening Moto3 klase, u 16:55 je po rasporedu treći slobodan trening MotoGP klase, dok Moto2 klasa nastavlja treninge u 17:55 po našem vremenu.

U nastavku možete videti kombinovane rezultate oba treninga za sve tri klase:

Moto3

Moto2

MotoGP

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar