Prva trka ikada na Chang International stazi na Tajlandu je donela više uzbuđenja nego što smo se nadali i možemo reći sa sigurnošću da nismo razočarani.

Marc Marquez je sa pol pozicije započeo trku na Tajlandu i uspeo je u prvom krugu da zadrži vodeću poziciju, sa Valentinom Rossijem odmah iza i Andreom Doviziosom na trećoj poziciji. S obzirom na visoke temperature i veliku vlažnost vazduha, očekivali smo da Rossi neće moći dugo drži tempo sa vodećima zbog problema koje Yamaha ima tokom cele godine koji se odnose prvenstveno na potrošnju zadnjeg pneumatika, posebno pri visokim temperaturama. Međutim Rossi i Yamaha su odlučili da žele da iskoriste napredak koji su napravili nakon trke u Aragonu i bore se za svoje mesto na podijumu na ovoj trci.

Marquez je vodio trku do petog kruga, kada pravi grešku i gubi vodeću poziciju od Rossija, a potom i drugo mesto od Doviziosa. Sve vreme, vodeću trojicu vozača pratila je druga grupa u kojoj su se nalazili Cal Crutchlow, Maverick Vinales, Johann Zarco, Dani Pedrosa i Alex Rins. Marquezov potez da prepusti pozicije i posmatra dva Italijana od nazad je delovao kao taktička odluka kako bi pronašao slabe tačke rivalima koje bi iskoristio kasnije tokom trke, što se na kraju i pokazalo kao korisno.

Rossi je vodio trku 6 krugova, ali u prvoj krivni 11. kruga se javlja prvi problem sa zadnjom gumom i Rossi na izlasku iz krivine gubi prvu, a potom i dugu poziciju. U tom momentu, borba između Dovija i Marqueza počinje. U početku vremenski, jer je Dovizioso u nekoliko navrata brzim krugovima pokušao da slomi otpor protivnika ali i Marquez i Rossi su uspevali da ostanu blizu Ducatijevog vozača.

Deset krugova pred kraj, Cal Crutchlow pravi grešku i ispada iz ritma, što otvara vrata Daniju Pedrosi i Mavericku Vinalesu da se probiju napred i krenu u napad na vodeću grupu. Dva kruga su Vinales i Pedrosa pravili bolje krugove od vodeće trojice što ih je dovelu do toga da se priključe borbi za podijum, ali upravo u tom trenutku, Pedrosa pravi grešku i izleće sa staze, što ostavlja četvoricu vozača u borbi za prve tri pozicije. Vinales, koji je pred kraj trke pronašao odličan ritam, kao što smo i navikli od njega, uspeo je da obiđe svog klupskog kolegu za treće mesto i pokuša napad na Marqueza i Doviziosa, ali nije uspeo da se približi dovoljno prvoj dvojici.

Četiri kruga pred kraj, Marquez povlači potez i napada Dovija, čime započinje direktan duel koji je trajao do samog kraja. Ova borba je dozvolila Vinalesu i Rossiju da ponovo uhvate korak sa prvom dvojicom, ali nisu uspeli da se uključe u direktnu borbu u kojoj je na kraju pobedu odneo Marc Marquez, nakon neuspešnog pokušaja Doviziosa u poslednjoj krivini poslednjeg kruga. Marquez je na kraju izveo isti manevar kao Dovizioso protiv njega prethodne godine u Austiriji i Japanu i ove godine u Qataru.

Vinales je kroz cilj prošao kao treći, a Valentino Rossi kao četvrti. Ovaj rezultat Yamahu vraća na mesto na kojem su bili odprilike početkom godine, kada su konstantno mogli da se bore za podijume, ali ne i za pobede, što znači da je pred njima i dalje veliki posao kako bi svojim vozačima, koji očigledno poseduju dovoljno brzine, omogućili da se bore za najviše mesto na podijumu.

Na petom mestu našla se još jedna Yamaha, Johann Zarco, ispred fabričkog Suzukija Alexa Rinsa i Cala Crutchlowa koji je na kraju uspeo da zadrži sedmo mesto, sa manje od 0.2s prednosti u odnosu na Alvara Bautistu.

Vozači Pramac Racing tima, Danilo Petrucci i Jack Miller su bili poslednja dva vozača u top 10. U bodovima su još završili Andrea Iannone, Hafizh Syahrin, Aleix Espargaro, Franco Morbidelli i Bradley Smith.

U Moto2 klasi pobedu je odneo Francesco Bagnaia, kojem je ovo sedmi put ove godine da je bio najbrži u trci. Drugo mesto je zauzeo njegov klupski kolega Luca Marini, isprd dva fabrička KTM-a Miguela Oliveire i Brada Bindera.

U dramatičnoj trci Moto3 kategorije, pobedu je odneo Fabio Di Giannantonio, koji je u poslednjem krugu na vreme izbio na prvu poziciju koju je i zadržao do cilja dok se iza njega razvila drama. Marco Bezzecchi, koji je startovao sa prve pozicije i borio se da što više bodova nadoknadi u odnosu na Jorge Martina koji je ovu trku vozio s povređenom rukom, je na kraju trku završio kroz boks, nakon što ga je srušio Enea Bastianini u amicioznom pokušaju obilaženja. Ova situacija Martinu, koji je trku završio četvrti, iza Lorenza Dalla Porte i Dennisa Foggie, daje prednost u šampionatu od 26 boduva u odnosu na Bezzecchija i 3 više u odnosu na Di Giannantonija.

Sledeća trka MotoGP šampionata održaće se u Japanu, na stazi Motegi Twin Ring, 21. Oktobra.

U nastavku možete videti rezultate sve tri trke i stanje u šampionatima:

MotoGP trka

MotoGP šampionat vozača

MotoGP šampionat timova

Moto2 trka

Moto2 šampionat

Moto3 trka

Moto3 šampionat

Ostavi komentar