Prvi trkački vikend na novoj stazi u kalendaru, Buriram u Tajlandu, je počeo i nije sve baš onako kako smo očekivali.

Staza u Tajlandu neodoljivo podseća na onu u Austriji, posebno prvi i drugi sektor koji se sastoje od sporih krivina nakon kojih slede dugački pravci. Ovakva konfiguracija staze nam je nagovestila da će Ducati i Honda ponovo biti dominantni, kao što je to bio slučaj i u Austriji, što je Ducati donekle i opravdao, ali dobili smo i više nego što smo tražili. I Suzuki i Yamaha su prvog dana vožnje delovali mnogo bolje nego što smo očekivali.

Yamahini vozači su prvi slobodan trening odvezli perfektno, što je bilo iznenađenje, ali ne toliko jer je u pitanju jutarnju trening i temerature su niže, uslovi u kojima je Yamaha koliko-toliko usevala da bude konkurentna tokom ove sezone. Međutim prav iznenađenje je usledilo u drugom nezvaničnom treningu kada su Yamahini inženjeri izneli novi aerodinamični paket, koji se sastoji od novih krilaca na bočnoj oplati M1. Naravno, ovo samo po sebi nije rešilo Yamahin problem sa agregatom i elektronikom, ali je svakako pomoglo. Maverick Vinales je u kombinovanim vremenima napravio drugi najbrži krug dana, dok je Valnetino Rossi bio deveti najbrži, ali sa manje od 0.3 sekunde zaostatka za klupskim kolegom. Ovi rezultati pokazuju da Yamaha može da se takmiči sa Ducatijem i Hondom, a od skoro se u trku za visoke pozicije uključio i Suzuki, tako da ni njih ne smemo izostaviti.

Naravno, moramo pomenuti i Andreu Doviziosa koji je na kraju dana uspeo da napravi najbolje vreme, 1.31:090 što je za samo 0.031 brže od Vinalesa na drugom mestu. Dovijev klupski kolega, Jorge Lorenzo, koji na trku u Tajlandu došao povređen nakon preloma dve kosti u stopalu pre dve nedelje, doživeo je još jedan težak pad tokom drugog slobodnog treninga. Lorenzo prilikom ulaska u krivinu broj 3 doživeo vrlo čudan pad jer je na kraju kočenja, kada je počeo da obara motocikl, doživeo još jedan high-side, vrlo sličan onom iz Aragona, ali ovog puta pod drugim uslovima. Čudno je to što ovog puta zadnji kraj nije pobegao na dodavanju gasa, već se čini da se to dogodilo zbog jakog motornog kočenja prilikom ulaska u krivinu. U svakom slučaju, i čelnici Ducatija su rekli da je nešto vrlo čudno u pitanju i da će hitno ispitati razlog ove nezgode. U međuvremenu, Lorenzo je ambulantnim vozilom prebačen u lokalnu bolnicu, gde je dobio dozvolu doktora da nastavi sutra sa vožnjom uprkos vrlo teškom padu, koji je delovao vrlo bolno.

Treće i četvrto mesto na kraju dana zauzele su Honde Cala Crutchlowa i Marca Marqueza, dok se na petom mestu našao Danilo Petrucci, kojem je fabrika obećala veću podršku do kraja sezone, kako bi se pripremio za sledeću godinu kada će nastupati sa fabričkom ekipom Ducatija. Šesti je bio Andrea Iannone na Suzukiju, koji nakon useha u Aragonu deluje kao da je ponovo pronašao svoj ritam i očekujemo od njega ponovo dobar rezultat.

Alvaro Bautista koji nije uspeo sebi da obezbedi mesto u MotoGP šampionatu sledeće godine i odlazi u WSBK, danas je bio sedmi najbrži vozač, ispred Danija Pedrose i Valentina Rossija. Među prvih deset je završio i Johann Zarco na privatnoj Yamahi, što je minimum koji se od njega očekuje ove sezone, nakon što se u prvih par trka borio i za pobede i pobednička postolja.

U Moto2 klasi je najbrži u oba nezvanična treninga bio Mattia Pasini što ga stavlja i na prvo mesto u kombinovanim vremenima. Drugi najbrži danas bio je Francesco Bagnaia dok je treće najbrže vreme zabeležio Alex Marquez. Migueul Oliveira bio je osmi najbrži danas, što je napredak u odnosu na Aragon i Misano gde je u treninzma bio van prvih 15.

Moto3 klasa nam je donela iznenađenje u vidu Jakuba Kornfeila na prvom mestu, Sasakija na drugom i Gabriela Rodriga na trećem. Marco Bezzecchi je napravio tek deveto najbrže vreme, dok je Jorge Martin završio dan na iznenađujućem 21. mestu.

Sutrašnje kvalifikacije počinju u 07:35 po našem vremenu za Moto3, potom u 09:10 MotoGP i na kraju Moto2 u 10:05.

U nastavku možete videti kombinovane rezultate današnjih treninga u sve tri klase:

MotoGP

Moto2

Moto3

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar