Da je Ducati na dobrom putu da postane šampionski motocikl smo se uverili još krajem prošle sezone, ali sada je savršeno jasno da nije samo Andrea Dovizioso sposoban da se bori za titulu na Ducatiju, u igri je i Jorge Lorenzo koji će sutrašnju trku započeti sa pol pozicije.

U njemu ne svojstvenim kvalifikacijama, Lorenzo je uspeo da napravi najbolje vreme na stazi koja je na nekim mestima bila potpuno suva, dok je na drugim bila potpuno pod vodom. Ovakvi uslovi su Lorenzu uglavnom pravili probleme i Španac nije brilijirao u sličnim situacijama, ali je danas na Silverstonu iskoristio svoju šansu i sebe postavio u najbolju poziciju na startu sutrašnje trke. Nakon što je Tito Rabat doživeo tešku nezgodu tokom FP4, kvalifikacije su započete skoro sat vremena kasnije nego što je planirano. I dalje vlažna staza je tokom Q1 dela kvalifikacija prijala domaćem vozaču, Bradleyu Smithu na KTM-u koji je uspeo da se zajedno sa Alexom Rinsom probije u Q2 i bori se za svoje mesto među 12 najboljih. Nakon što je 15 minuta za Q1 isteklo, Rabat je prebačen helihopterom u bolnicu, zbog čega je odložen start Q2, jer vozači ne smeju biti na stazi u koliko medicinski helikopter nije u pripravnosti. Tek nakon nekih pola sata čekanja po vrlo hladnom i ni malo prijatnom Britanskom vremenu su 12 najboljih iz prva 3 treninga izašli na stazu za Q2. Uslovi na stazi su i dalje bili vrlo teški, ali se idealna putanja na mokrom delu staze s vremenom sušila i na prvoj poziciji su se vozači konstantno menjali, da bi u svom poslednjem krugu Lorenzo napravio najbolje vreme i pobedio svog klupskog kolegu za 0.159s. Treće vreme je zabeležio Johann Zarco na privatnoj Yamahi dok je Cal Crutchlow za domaću publiku zauzeo četvrtu startnu poziciju. Peto vreme je zabeležio Marc Marquez koji se mučio tokom celog vikenda, a posebno tokom kvalifikacija, gde nije pokazao da poseduje brzinu za prvo mesto i bio je skoro pola sekunde sporiji od Lorenza, i ako je opšte poznato da upravo Marquez voli promenjive uslove, za razliku od Lorenza.

Šesto startno mesto zauzeo je Danilo Petrucci ispred Andree Ianonnea i sjajnog Smitha na KTM-u koji će sutra na startu zauzeti 8. poziciju. Odmah iza njega, na devetom mestu će biti hrabri Jack Miller koji pokušao po uzoru na svoje odlične kvalifikacije u Argentini da izađe na stazu na gumama za suvo, dok su svi ostali bili na gumama za kišu, ali se ovog puta kocka nije isplatila i njegov najbolji krug na kišnim gumama ga je zadržao na devetom mestu. Alex Rins je napravio 10. najbrže vreme, bolje od obe fabričke Yamahe, koji će startovati 11. i 12. nakon katastrofalnih kvalifikacija. Maverick Vinales očigledno nije mogao bolje od 2.12:514, što je skoro 2.5s sporije od Lorenzovog vremena, dok je Valentino Rossi zajedno sa svojom ekipom napravio veliku grešku jer nije na vreme izašao na stazu da napravi poslednji brzi krug i pored potencijala za top 5 što se videlo po nezvaničnom vremenu, ostao je poslednji u Q2, što ga sutra stavlja na 12. startnu poziciju.

U Moto2 konkurenciji najbrži je bio Francesco Bagnaia, dok je drugu poziciju na iznenađenje mnogih zauzeo Remy Gardner na Tech3 mašini, ispred Alexa Marqueza i Marcela Schrottera. Miguel Oliveira, koje je Bagnai direktan rival za titulu ove godine, započeće sutrašnju trku sa 23. mesta što Italijanu daje veliku šansu da značajno poveća bodovnu razliku u šampionatu, koja je trenutno 3 boda u korist Bagnaie. Pol poziciju za Moto3 trku rezervisao je za sebe i dalje povređeni Jorge Martin ispred Jaume Masije i Lorenza Dalla Porte. Trenutno vodeći u šampionatu, Marco Bezzecchi kvalifikovao se na tek 11. mesto. Zbog veoma loše vremenske prognoze za sutra, MotoGP trka počeće u 11:30 po lokalnom vremenu, što je po našem vremenu u 12:30 dok će vreme starta Moto2 i Moto3 trke biti naknadno objavljeno. U nastavku možete videti rezultate kvalifikacija sve tri kategorije:

MotoGP

Moto2

Moto3

Ostavi komentar