Nakon višečasovnog čekanja da se vreme popravi i kiša prestane da pada, organizatori Velike Nagrade Velike Britanije odlučili su da je jedino preostalo rešenje da se otkažu sve trke.

Nakon što je u subotu tokom četvrtog nezvaničnog treninga pala jaka kiša, novi asfalt na Silverstonu je došao do izražaja. Nažalost, ne u dobrom smislu. Nova površina presvučena na legendarnoj Britanskoj stazi nije pripremljena za kišne uslove. U suštini, na mestu gde kiša pada veći deo godine i suvo vreme je uglavnom izuzetak, kompanija koja je postavljala asfalt nije mislila o drenaži vode sa staze, tako da su se na stazi zadržavale velike količine vode. Ovo je opasno i za četvorotočkaše, a posebno za MotoGP motocikle koji na ovom mestu dostižu brzine od 320 km/h. Upravo je velika količina vode na stazi u subotu izazvala haos kada je Tito Rabat zadobio teške povrede, a još 5 vozača pored njega je skoro u istom trenutku, na istom mestu izletelo sa staze. Ovo skrenulo pažnju na problem koji Silverston ima i organizatori su pravovremeno reagovali. Trka MotoGP klase je pomerena za 11:30 po lokalnom vremenu kako bi se preduhitrila kiša, a Moto2 i Moto3 kategorije su trebale da nastupe posle kraljevske kategorije. Jutarnje zagrevanje je voženo u suvim uslovima i delovalo je kao da ćemo ipak videti trku po suvom, ali Britansko vreme je naumilo drugačije. Ne toliko jaka, ali konstantna kiša je počela pre starta MotoGP trke i vozači su prilikom kruga za izlazak na start primetili velike količine vode na stazi i izrazili zabrinutost za bezbednost tokom trke. Od tog momenta počinje čekanje, koje na kraju nigde nije odvelo.

Dok su se vozači, mehaničari, redari i okupljena publika smrzavali po izuzetno hladnom Britanskom vremenu, Dorna je odlučila da odloži trku do daljnjeg. Vozilo bezbednosti je konstantno bilo na stazi i proveravalo uslove, ali niko nije bio previše optimističan. Na kraju su organizatori doneli odluku da ukoliko kiša prestane da pada do 17:00 da će se održati sve tri trke, u skraćenom formatu, ali ni to se nije dogodilo. Pošto svi fabrički timovi u sredu imaju zakazan zvanični test u Misanu, mogučnost održavanja trke u ponedeljak je isključena zbog logističkih problema. Jedino preostalo rešenje bilo je da se trke kompletno otkažu zbog loših uslova na stazi. Ni u jednoj klasi nisu dodeljeni bodovi, stanje u šampionatu ostaje isto kao i pre ovog vikenda, a jedina razlika je što sada imamo još samo 7 trka do kraja, umesto 8. Ovo naravno ide na ruku onima koji vode u šampionatu, jer njihovi konkurenti imaju manje bodova na raspolaganju da ih stignu i samim tim matematički manje šanse za osvajanje titule. Što se tiče Silverstona, direktor staze je rekao da će se sprovesti detaljna istraga o tome šta je pošlo toliko naopako od kraja februara kada su radovi završeni i kada je staza prošla inspekcije Internacionalne Motociklističke Federacije, od koje je dobila zeleno svetlo za održavanje MotoGP trka. Fabio Unccini, predstavnik FIM-a, dva puta je vršio inspekciju staze i oba puta su svi sigurnosti standardi ispunjeni. Takođe, Cal Crutchlow je pre nekoliko meseci na uličnoj Hondi CBR1000 RR vozio na novom asfaltu i nakon toga izjavio da je staza u mnogo boljema stanju nego što je bila. Ipak, kada su došli ovog vikenda, MotoGP vozači su se od početka žalili na količinu neravnina na stazu, koja je po svemu sudeći bila veća nego ranije. Očigledno je da je posao presvlačenja Silverstona urađen loše i nekvaliteto, sada ostaje da se utvrdi čijom greškom i da se odluči o sledećim koracima kako bi Silverstone ostao u šampionatu.

Ostavi komentar