Hladno Britansko vreme i novi asfalt na Silverstonu obeležili su prvi dan vožnje, koji je za kraljevsku klasu protekao bez padavina, i ako su oblaci bili prisutni skoro celog dana.

Prvi slobodni trening vožen je u hladnim ali suvim vremenskim uslovima koji su u kombinaciji sa novim asfaltom prijali Yamahama koje su zauzele prve dve pozicije, sa Vinalesom kao najbržim u jutarnjem treningu, a 0.189s sporiji bio je Valentino Rossi na drugom mestu. Treće vreme u prvom treningu napravio je Andrea Dovizioso na Ducatiju, dok je četvrti bio lokalni heroj, Cal Crutchlow. I ako su timovi pre samo nekoliko dana testirali u Misanu, a pritom stavljamo akcenat na Yamahu kojoj su testiranja preko potrebna, jasno je da jedan test nije mogao da donese toliki napredak, što se videlo u drugom treningu. Za sve vozače je cilj ovog treninga da se pripremi setup za trku, jer se vozi u isto vreme kada i trka dva dana kasnije, ali su pored toga morali i da misle o tome da ukoliko sutra padne kiša, da će današnja vremena odlučiti ko ide direktno u Q2 deo kvalifikacija, a ko će morati da se probija kroz Q1. Marquez, Crutchlow, Dovizioso, Rossi i Vinales su tokom celog treninga delovali odlično, a Valentino je 10 minuta pred kraj treninga postavio najbrži krug i zadržao je tu poziciju još nekih 5 minuta kada je većina vozača izašla na svežim, mekšim gumama i počela da postavlja brze krugove kako bi sebi osigurali mesto u Q2 narednog dana.

Marquez je delovao kao da je spreman da slomi konkurenciju u poslednjih nekoliko minuta, ali je Andrea Dovizioso postavio fantastičan krug, za 0.767s brži od Rossijevog koji je do tada bio na prvom mestu, a odmah posle njega je i Cal Crutchlow odvezao svoj najbolji krug, samo 0.05s sporiji od Dovijevog. Poslednje minuti drugog slobodnog treninga delovali su kao da su kvalifikacije u pitanju i većina vozača je postavljala svoje najbolje lične krugove, izmešu ostalih i Maverick Vinales koji je na kraju dan završio kao treći najbrži, ispred Marca Marqueza. Jorge Lorenzo koji je većinu treninga proveo na niskim pozicijama, sa 16 mesta, probio se do petog zajedno sa Jackom Millerom koji je izgurao Rossija sa šeste pozicije na sedmu, da bi ga odmah nakon njega i Johann Zarco pomerio još jedno mestu u nazad, na osmo, gde je na kraju dana i ostao, i time sebi u slučaju loših uslova sutra, za razliku od Austrije, osigurao prolaz u Q2. Još su Andrea Ianonne i Alvaro Bautista završili među prvih 10. Odličan je bio novajlija Takaaki Nakagami koji je dan završio kao 11. najbrži vozač ispred Danila Petruccija, Tita Rabata, Franca Morbidellija i Danija Pedrose koji je napravio tek 15. vreme.

U Moto2 klasi, najbrže vreme dana postavio je Marcel Schrotter, dok su drugi i treći bili Matia Pasini i Sam Lowes. Ovo je uglavnom zahvaljujući vremenima iz prvog treninga, jer je drugi trening ubrzo nakon početka prekinula jaka kiša i niko od najbolje plasiranih vozača nije uspeo da unapredi vreme od ujutru. U najslabijoj kategoriji iznenađenje dana je svakao Toni Arbolino koji je napravio najbolje vreme, ispred Marca Bezzecchija i Nicola Antonellija. Fabio Di Giannantonio bio je tek sedmi, dok je i dalje povređeni Jorge Martina imao deseto najbrže vreme. Kvalifikacije za Moto3 klasu su na programu sutra u 13:35, dok su kvalifikacije za MotoGP klasu zakazane za 15:10, a za Moto2 u 16:05. U nastavku možete videti kombinovane rezultate prvog dana treninga u Siverstonu:

MotoGP

Moto2

Moto3

Ostavi komentar