Marc Marquez je na kraju bez većih problema došao do pobede na VN Malezije nakon što je Valentino Rossi, koji je vodio trku od početka, napravio grešku i izleteo sa staze 4 kruga pre kraja.

Ako smo do sada bili suzdržani i rezervisani u izjavama povodom Yamahinog napretka u MotoGP šampionatu, sada najzad možemo vrlo jasno da kažemo da je Yamaha uspela da napravi korak u napred, i to prilično velik i primetan korak u napred.

Nakon trke u Tajlandu počeli smo da se nadamo da će Vinales i Rossi moći da ponove svoje dobre rezultate i u Japanu ali se ipak Motegi pokazao kao trenutno prevelik zalogaj za Yamahu. Posle te trke, većina je zaključila da je dobra trka za Yamahu na Tajlandu bio slučajan spelt okolnosti, ali naredna trka je bila na stazi Phillip Island, jedna od staza koja po konfiguraciji odogovara prvenstveno Yamahi i očekivali smo bolju trku nego u Japanu. Upravo se to i desilo. Maverick Vinales je došao do ubedljive pobede, prve za Yamahu posle sušnog perioda od 25 trka.

Staza Sepang u Maleziji kroz istorju nije bila omiljeno mesto Yamahinim vozačima, posebno u poslednjih nekoliko godina. Trka u Maleziji se najčešće vozi ili u kišnim ili u vrlo toplim vremenskim uslovima, od kojih su obe situacije ove sezone bila Ahilova peta za Yamahu. I ako su vikend pre zabeležili pobedu, ekipa Yamahe nije došla sa velikim očekivanjima u Maleziju, posebno kada se uzme u obzir koliko je Ducati bio dominantan na ovoj stazi u prethodne dve godine.

Međutim, tokom treninga su Yamahini vozači pokazali da mogu da imaju dobar tempo na Sepangu, a to se i potvrdilo na kvalifikacijama, kada su se Johann Zarco i Valentnino Rossi kvalifikovali na drugu i treću startnu poziciju, iza Marca Marqueza. Međutim, Marquez i ako je zvanično zabeležio najbrže vreme u kvalifikacijama, dobio je kaznu u vidu pomeranaj 6 mesta u nazad na sedmo startno mesto zbog blokiranja Andree Iannonea tokom kvalifikacija, dok je Italijan bio na svom brzom krugu. Ovo stavlja Zarca i Rossija na prve dve startne pozicije za trku.

Upravo je Rossi, nesvojstveno sebi, iskoristio ovu situaciju i odličnim startom poveo trku već u prvoj krivini. Zarco se zadržao na drugoj poziciji, a Marc Marquez je već u prvom krugu uspeo da dođe do četvrte pozicije. Od samog početka je Doktor počeo da diktira odličan tempo, koji je u početku Zarco pratio i držao se na 0.3s razlike u odnosu na Rossija. U petom krugu Marquez obilazi Zarca i dolazi do drugog mesta, 0.6s iza Rossija koji je uspeo da odoli brzim krugovima koje je Marquez odvezao odmah nakon što se našao iza Italijana.

Rossi je nastavio da diktira neverovatana tempo, sa hirurškom preciznošću koju smo viđali samo još kod Jorge Lorenza dok je vozio fabrički Yamahu. Konstantim krugovima je Rossi uspeo da napravi razliku od 1.3 sekunde u odnosu na Marqueza koji je bio jedini vozač na stazi koji je mogao da ostane uz vodećeg. I ako je Marquez bio jedini uz Rossiija, sa Zarcom oko 3s iza, još jedan vozač je tokom cele trke vozio istim tempom kao Rossi i Marquez, a to je Maverick Vinales, koji je zbog loših kvalifikacija i prosečnog starta morao da se probija pored drugih vozača i nije uspeo da se uključi u borbu za podijum.

Šest krugova pred kraj trke, Marquez pojačava tempo i započinje juriš na prvu poziciju. Posle 2 kruga uspeo je da se približi Rossiju na 0.6s i nastavi pritisak dobrim krugovima, međutim Rossi 4 kruge pre kraja pravi grešku, gubi kontrolu nad prednjim krajem svoje Yamahe i izleće sa staze. Ovo ostavlja Marqueza na prvom mesto, sa više od 3s prednosti u odnosu na Zarca na drugom mesto, što je Španac iskoristio da trku bezbedno privede kraju i kroz cilj prođe prvi.

Johann Zarco je pred kraj trke morao da popusti tempo kako i sam ne bi završio pored staze, što je iskoristio Alex Rins na fabričkom Suzukiju i uspeo u poslednjem krugu da obiđe Francuza za drugu poziciju. Na kraju Zarco kroz cilj prolazi treći, dok je Maverick Vinales uspeo da dođe do četvrte pozicije.

Na petom mestu je završio Dani Pedrosa, koji je najzad ličio na starog Pedrosu kojeg smo navikli da vidimo u borbi za visoke pozicije, posebno u Maleziji gde je i ranije pobeđivao. Prosečan šesti je bio Andrea Dovizioso koji nikako ne može biti zadovoljan postignutim ovog vikenda, posebno kada se uzme u obzir da je na ovom mestu pobedio prethodna dva puta.

Posle Doviziosa, kroz cilj prolaze još 3 Ducatija, Alvaro Bautista na sedmom mestu, Jack Miller na osmom i Danilo Petrucci na devetom. Do desetog mesta uspeo je da dođe domaći vozač, Hafizh Syahrin, koji je trku započeo sa poslednjeg mesta i uspeo da nadoknadi 13 pozicija do kraja trke.

Sledeća trka MotoGP šampionata vozi se 18. novembra u Valensiji na stazi Ricardo Tormo kada se i završava ovogodišnja sezona.

U nastavku možete videti kompletan rezultat današnje trke kao i trenutno stanje u šampionatima:

MotoGP trka

MotoGP šampionat vozača

MotoGP šampionat timova i konstruktora

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar