Još jedna neverovatna trka u Moto3 klasi nam je pored mnogo uzbuđenja, obilaženja i kontakta donela i novog svetskog šampiona u vidu Jorge Martina koji je uspeo da savlada konkurenciju na spektatularan način.

Na samom startu trke, Martin se našao u vođstvu ali je prvu poziciju već nakon nekoliko krugova preuzeo Marco Bezzecchi, jedan od dva vozača koji su Martinu mogli da konkurišu za titulu. Čini se da je početna gužva na stazi Martina izbacila iz ritma, i Španac se u jednom momentu našao na desetoj poziciji dok je njegov najbolji konkurent vodio trku.

Međutim, Bezzecchijevo vođstvo nije trajalo dugo. Darryn Binder je u vrlo agresivnom pokušaju obilaženja izgurao Italijana sa idealne putanje zbog čega je Bezzecchi u prvoj krivini morao da ode široko i vratio se u trku na šestoj poziciji, odmah ispred Martina. Dok se Martin borio sa svojim klupskim kolegom, Fabiom Di Giannantoniom,  Bezzecchi je uspeo ponovo da se vrati na vodeću poziciju, gde je imao još jedan kritičan momenat, ovog puta sa Albertom Arenasom, ali su oba vozača uspela da ostanu na točkovima.

Kada je najzad pronaša svoj ritam, Martin je počeo da pravi napredak i probio se kroz vodeću grupu, da bi 10 krugova pre kraja izbio na prvu poziciju, hrabrim manevrom u poslednjoj krivini gde je nadoknadio nekoliko pozicija i uspeo da od Marca Bezzecchija preuzme vođstvo. Odmah je Martin pokušao da nametne brz tempo kako bi pobegao pratiocima, ali Bezzecchi nije tako lako odustao i pratio je Španca dok nije došlo do malog kontakta između njih dvojice, što je dozvolilo Aronu Canetu da ih obojicu obiđe. Canet je počeo da stvara razliku između sebe i dvojice konkurenata za titulu, ali je ubrzo napravio grešku i izleteo sa staze, čime je Martina i Bezzecchija vratio u borbu za prvu poziciju. Sve ovo je ponovo skupilo grupu vozača koja se borila za visoke pozicije, ali ništa nije moglo da spreči Martina da dođe do pobede u Maleziji. Tri kruga pre kraja, u svom stilu, Martin povećava tempo toliko da konkurenti ne mogu da ga isprate.

Dok je Bezzecchi pokušavao da prođe pored Lorenza Dalla Porte, Martin je još više povećao svoju prednost i Italijan je do kraja trke mogao samo da gleda kako Martin pobeđuje, ali je i morao da se bori za što bolju poziciju kako bi borbu za titulu preneo u Valensiju, na poslednju trku sezone, ali mu to nije uspelo. Na kraju je Bezzecchi trku završio na petom mesto, što je Martin i matematički osiguralo titulu šampiona Moto3 klase za 2018. godinu.

Kroz cilj je na drugoj poziciji prošao Lorenzo Dalla Porta, dok je Enea Bastianini uspeo na kraju da se dokopa trećeg mesta, ispred Alberta Arenasa.

Sledeća trka MotoGP šampionata održava se u Valensiji 18. novembra.

U nastavku možete videti kompletan rezulta Moto3 trke kao i stanje u šampionatu:

Moto3 trka

Moto3 šampionat

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar