Francesco Bagnaia je svojim odličnim i konstantnim vožnjama ove sezone zasluženo osvojio titulu šampiona Moto2 kategorije što je u Maleziji i matematički potvrdio.

Ovo znači da u Valensiju, na poslednju trku sezone za dve nedelje, odlazimo bez pritiska i sa rešenim šampionima u sve tri kategorije. Možda bi u nekim drugim takmičenjima ovo značilo da nas očekuju dosadne trke gde vozači neće želeti da rizikuju, ali ne i u MotoGP šampionatu, tako da i pored ovakvog razvoja sitacije imamo čemu da se nadamo za dve nedelje u Španiji.

Međutim, ne možemo svu pažnju prebaciti na novokrunisane šampione. Moramo spomenuti i ovogodišnje otkrovenje Moto2 klase, Lucu Marinija, koji je ovog vikenda u Maleziji zabeležio svoju prvu pobedu u karijeri nakon odličnog rasta forme u drugom delu sezone.

Marini je trku započeo sa druge pozicije, odmah iza Alexa Marqueza koji je tokom celog vikenda bio vrlo brz. Međutim, Marquez je nakon dobrog starta u prvu krivinu ušao previše brzo, i zajedno sa Fabiom Quartararom napravio grešku i izgubio veliki broj pozicija. Ovo su iskoristili Bagnaia i Oliveira koji su se odmah našli iza Marinija na drugoj i trećoj poziciji. Za Bagnaiu je ovo bila savršena situacija. Bio je na dovoljno visokoj poziciji, da čak i ako se nađe iza Oliveire, zadržava prednost u šampionatu i postaje šampiona na kraju trke. Naravno, sve je to mnogo lakše reći nego uraditi.

Dok su Bagnaia i Oliveira započinjali svoju borbu, Marini je pronašao svoj ritam i počeo da stvara razliku u odnosu na dvojicu konkurenata za titulu. Ubrzo je Oliveira prošao pored Bagnaie koji se nije puno trudio da zadrži Portugalca koji je odmah nakon toga započeo lov za Marinijem. Ovo je bio jedini potez koji je Oliveira imao, da pokuša da pobedi u trci i da se nada da će Bagnaia napraviti neku grešku do kraja.

I ako je uspeo da se približi Mariniju, Oliveira nije uspeo da obiđe Italijana koji je danas odvezao maestralnu trku i zasluženo se popeo na najviši stepenik podijuma. Oliveira na kraju kroz cilj prolazi sa malo više od 1s zaostatka u odnosu na pobednika, dok je Francesco Bagnaia uspeo da se odbrani od napada Mattie Pasinija za treće mesto, čime je sebi osigurao titulu najbržeg u Moto2 klasi 2018. godine.

S obzirom da Bagnaia, Oliveira, Mir i Fabio Quartararo na kraju sezone napuštaju Moto2 klasu i odlaze u MotoGP, vrlo je verovatno da ćemo naredne sezone videti Lucu Marinija još nekoliko puta na pobedničkom postolju, a vrlo je moguće i da će biti jedan od glavnih kandidata za titulu šampiona.

Sledeća trka MotoGP šampionata vozi se za dve nedelje, 18. novembra u Valensiji na stazi Ricardo Tormo.

U nastavku možete videti kompletne rezultate Moto2 trke kao i trenutno stanje u šampionatu:

Moto2 trka

Moto2 šampionat

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar