I ako možda nije bila kao prethodna u Assenu, trka u Sachsenringu bila je zanimljiva iz neke druge perspektive.

Kao što smo i navikli, Marc Marquez je odneo pobedu na Velikoj nagradi Nemačke, po deveti put za redom kroz sve klase. Međutim, ovog puta nije sve išlo tako lako kako je on navikao do sada. Kako je vikend tekao videlo se da Marquez neće dominirati svim treninzima i na kraju trkom kao prethodnih godina.

Prvog dana treninga, na iznenađenje svih, bio je Jorge Lorenzo na Ducatiju, i ako Sachsenring tradicionalno nije staza koja odgovara Ducatiju i njihovom stilu. Da izenađenje bude još veće, drugo najbolje vreme napravio je Danilo Petrucci, Andrea Dovizioso bio je četvrti. Jedino je Suzuki Andree Iannonea razdvajao tri Ducatija. Favorit Marquez, prvi dan je završio tek kao peti.

Isto tako bilo je i u druga dva slobodna treninga u subotu, sa dosta iznenađenja na prvih pet pozicija, a onda je došlo vreme za kvalifikacije. Andrea Dovizioso i Takaaki Nakagami su se kroz Q1 probili do Q2 gde je Marc Marquez najzad pokazao svu brzinu koju poseduje na Sachsenringu i obezbedio sebi pol poziciju za nedeljnu trku. Drugi je startovao Danilo Petrucci, a teći Jorge Lorenzo, dok su drugi startni red zauzeli Maverick Vinales, Andrea Dovizioso i Valentino Rossi.
Kada je došlo vreme za trku, po navici, Jorge Lorenzo izveo je svoj neverovatni start i od početka poveo trku, do su ga pratili Marquez, Petrucci i Rossi, koji su se pored Lorenza pokazali kao glavni konkurenti za pobedu i počeli su da prave razliku u odnosu na pratioce. Lorenzo je vodio do 11. kruga trke, kada je Marquez odlučio da povuče potez i reuzme vođstvo, dok je u međuvremenu Rossi preuzeo treću poziciju od Petruxa i vodeća grupa je napravila značajnu prednost.
Lorenzo je ubrzo izgubio i drugu poziciju od Rossija koji je krenuo u napad na Marqueza. Lorenzo je vidno imao sve lošiji tempo u odnosu na prva dva vozača, kojima nije bilo teško da se odvoje od njega i vode svoju borbu.
Nažalost Marquez je imao očigledno bolji ritam od Rossija tako da nismo imali priliku da gledamo njigovu direktnu borbu za pobedu. Do kraja trke, Lorenzo je pao na šestu poziciju iza Mavericka Vinalesa, koji je u poslednjim krugovima pronašao odličan ritam i izborio se za poslednje mesto na podijumu, i Danila Petruccija i odličnog Alvara Bautiste na četvrtoj i petoj poziciji. Andrea Dovizioso i Dani Pedrosa su svoje ne baš sjajne vikende zaokružili sedim i osmim mestom, dok je Johann Zarco kroz cilj prošao deveti, ispred sjajnog Bradleya Smitha na KTM-u na desetoj poziciji.

Ono što je zanimljivo je da smo najzad videli Yamahu u dobrom izdanju i to na stazi koja im tradicionalno nije odgovarala. Valentino Rossi je na konferenciji za štampu nakon trke rekao da mu ovo nije bio samo najbolji rezultat u sezoni, već i njegova najbolja trka, jer je tokom svih 30 krugova imao dobar osećaj na motoru i mogao je vozi u odličnom ritmu. Prema njegovim rečima u ovome mu je mnogo pomogla prošlogodišnja trka u Nemačkoj gde se Jonas Folger na privatnoj Yamahi do samog kraja borio sa Marquezom za pobedu. Rossi je priznao da je nekoliko puta pregledao tu trku, proučavao Folgerove linije, tačke kočenja i slično. Na kraju je zaključio da bi možda čak trebao da svoj trofej za drugo mesto pokloni Folgeru koji mu je mnogo pomogao.

U Moto2 kategoriji, pobedu je odneo Brad Binder za Red Bull KTM Ajo tim, sa kojima je potpisao novi ugovor. Drugi je bio Joan Mir, ispred Luce Marinija i Miguela Oliveire. Dvojica kandidata za titulu, Francesco Bagnaia i Alex Marquez trku su završili tek 12. i 13.

U Moto3 klasi ubedljiv je bio Jorge Martin ispred Marca Bezzecchia koji se na odličan način oporavio od loše trke u Assenu i vratio se u borbu za titulu. Na trećoj poziciji završio je odlični John McPhee ispred Marcosa Ramireza i Arona Caneta. Fabio DiGiannantonio i Enea Bastianini koji se takođe smatraju konkurentima za titulu ove sezone, nisu uspeli da završe trku zajedno sa još sedam drugih vozača.

Nakon odličnog prvog dela sezone, MotoGP karavan odlazi na zasluženi letnji odmor od 3 nedelje , pre nego što se vrate u akciju 05.08. u Brnu za Veliku nagradu Češke republike.

U nastavku možete videti kompletne rezultate sve tri trke kao i stanje u šampionatima:

Moto3

Moto3 šampionat

Moto2

Moto2 šampionat

MotoGP

MotoGP šampionat

MotoGP šampionat timova

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“date“ category=“203″]

Ostavi komentar