Odmah nakon prve trke ovogodišnjeg MotoGP šampionata i pobede Andree Doviziosa na Ducatiju, četiri druge fabrike uložile su i zvaničnu žalbu protiv Italijanske ekipe, tačnije na jedan od noviteta koji su Ducatijevi vozači koristili tokom ovog vikenda.

Aprilia, KTM, Suzuki i Honda uložili su zvaničnu žalbu FIM MotoGP panelu sudija povodom aerodinamičnog dela na zadnjoj viljušci Ducatijevog GP19 motocikla. Kao što može da se vidi sa fotografija, ovaj vrlo jednostavni deo služi kao usmerivač vazduha, a mnogi novinari su na prvu ruku zaključili da je svrha ovoga da šalje hladan vazduh na zadnju gumu kako bi se održavala što niža temperatura zadnjeg pneumatika, nešto što je u eri Michelina postalo ključno za uspeh. Ipak, kada je u subotu Danilo Petrucci tokom četvrtog slobodnog treninga koji je vožen u vrlo hladnim uslovima, izašao na stazu i na motoru i dalje imao isto to parče aerodinamične opreme, pretpostavke su se promenile u to da najverovatnije pruža potisnu silu na zadnjem kraju motocikla kako bi se dobilo što bolje prijanjanje zadnjeg točka. Na kraju, moguće je da ova Ducatijeva novina ima zadatak i da hladi zadnju gumu i da pruža potisnu silu.

Međutim, glavno pitanje je da li je sve i dalje po pravilima. Gigi Dall’Igna je odavno dokazao da je majstor u zaobilaženju i traženju rupa u pravilima, te zbog toga verujemo da tehnički, Ducati nije prekršio ni jedno pravilo. Isti taj zaključak doneo je i MotoGP panel sudija koji je odbacio inicijalnu žalbu. Međutim, četiri tima koja su se žalila nisu odustali, te će se slučaj preneti na MotoGP žalbeni sud, gde će ceo proces trajati nekoliko nedelja. Tako da za sada, Doviziosova pobeda ostaje i dalje njegova, a nadamo se da ćemo pre naredne trke, krajem Marta, imati definitivan odgovor na ovo pitanje.

Po završetku trke u Qataru, prisutni novinari pitali su Dovija da prokomentariše ovu žalbu, ali on nije želeo da ulazi u temu, dok je njegov rival, Marc Marquez izjavio da je zadovoljan sa svojih 20 osvojenih bodova, da ga je Dovizioso pobedio i da ne bi želeo da dobije pobedu van staze. S druge strane Ducatijevog boksa, Danilo Petrucci nije ostao tih: „Naravno da se u padoku redovno priča o tome kako Ducati pokušava da zaobiđe pravila. Ali mi naravno vrlo pažljivo čitamo i poštujemo pravila, a onda ostali timovi kopiraju naša rešenja, od krilaca pa do kutije za elektroniku u repu. Prvo pokušavaju da nas zaustave, a kada shvate da ne mogu, kopiraju nas“.

Od kada je Dall’Igna stigao u Ducati iz Aprilije, jasno je da fabrika iz Bolonje najviše radi na traženju novih rešenja kako bi nadoknadili ono što su izgubili kada je uvedena jedinstvena elektronika za sve motocikle, a to je kontrola proklizavanja i kontrola propinjanja na mnogo višem nivou. Prednja krilca su znatno pomogla da se reši problem propinjanja, a ove godine je Dall’Igna i svim vozačima dao uređaj za „zaključavanje“ zadnjeg amortizera kako bi dodatno pomogao u rešavanju ovog problema prilikom starta. Tokom testova, Ducati je testirao nekoliko različitih načina da poboljšaju prijanjanje zadnjeg točka, a ovaj novi aerodimanični deo je samo još jedno od mogućih rešenja.

Suzukijev šef ekipe, Davide Brivio, izjavio je da cilj njihovog protesta nije da se Ducatiju oduzmu bodovi ili bilo šta slično, već da ovime ostale ekipe žele da urgiraju da FIM razjasni pravila, kako bi u buduće svi znali šta smeju, a šta ne smeju da rade i razvijaju. Nažalost, ovakva izjava samo potvrđuje da Suzukijevi, a i ostali, inženjeri nisu bili dovoljno kreativni da sami dođu do nekog sličnog rešenja, ili da jednostavno, niko iz tima nije našao za shodno da sedne i detaljno isčita pravilnik kako bi pokušao da pronađe „rupu“ u pravilima koju bi mogli da iskoriste. Ipak je MotoGP takmičenje prototip motocikala i razvijanje novih tehnologija i rešenja mora biti dozvoljeno do neke granice, a uskoro ćemo i saznati koliko je u stvari ta granica daleko.

Ostavi komentar