Svetski šampionat u motociklizmu se vraća u Finsku nakon 38 godina. Dorna je danas objavila da su potpisali petogodišnji ugovor sa KymiRing stazom. Ova Finska staza ugostiće MotoGP šampionat 2019. , 2020. , 2021. , 2022. i 2023.

Dogovor je postignut između Dorne i staze prethodne godine, koji je podrazumevao da će ova staza ugostiti MotoGP 5 puta, počevši od 2018. Ipak vremenski rok je pomeren za godinu dana zbog kašnjenja na izradi staze.

KymiRing će biti potpuni kontrast u odnosu na prethodne staze u Finskoj koje su vožene u MotoGP šampionatu. Nakon dve godine na Tampere stazi, svetski šampionat posećivao je Imatra uličnu stazu od 1964. do 1981.

Ova staza bile je poznata po spektakularnom prelazu preko pruge koji je sekao ovaj ulični krug. Za razliku od ovoga, KymiRing će biti namenski građena staza, 110 km severno od Helsinkija.

Krug će biti 4,5km dugačak, sa ukupno 18 krivina, od toga 9 levih i 9 desnih, sve različitih prolaznih brzina i uglova.

I ako se napredak u radovima vidi, svakako je potrebno još mnogo posla kako bi KymiRing dobio svoj konačni izgled, što možete i videti na fotografijama ispod, koje su objavljene na Twitteru.

Ovime će MotoGP kalendar od 2019. godine imati najmanje 20 rundi. Chang International staza u Buriramu na Tajlandu, će se priključiti kalendaru od 2018. mada i dalje visi u vazuhu nekoliko detalja koje treba utvrditi.

Finski GP popunjava kalendar od 20 trka, sa mogućnosti proširivanja na čak 21 trku ako staza u Indoneziji bude završena i ako čelnici staze postignu dogovor sa Indonežanskom vladom da im dozvoli da ugoste MotoGP.

I ako je izgledalo da će barem jedna ili čak dve trke u Španiji biti izbačene iz kalendara, sa već postavljenim novim asfaltom u Jerezu i sa stazom u Barseloni koja se obavezala da će postaviti novi asfalt i time ispuniti očekivanja Dorne, deluje da će ove dve staze sigurno ostati na kalendaru.

Regionalna vlast u Aragonu nastoji da Motorland Aragon nastavi da ugošćava MotoGP karavan, isto kao i Ricardo Tormo staza u Valensiji, tako da pre deluje da će se kalendar proširiti nego da će se trke izbacivati sa istog.

Kao kompenzacija za ovo proširenje, predsezonska testiranja će biti uskraćena ili bar skraćena. Od 2018.  test na stazi Phillip Island će biti zamenjen testom na stazi na Tajlandu, kako bi timovi, a još bitnije Michelin, prikupili podatke od stazi.

Od 2019. predsezonsko testiranje biće smanjeno na samo dva testa, u Sepangu i Quataru. Postoji pritisak da se testiranje skrati na samo jedan test u Sepangu, odmah nakon testa u Valensiji nakon kraja sezone, ali se proizvođači protive ovoj ideji.

Proširenje kalendara nije popularna odluka ni među vozačima i timovima. Većina vozača je prethodno izrazila negodovanje povodom proširenja kalendara na više od 18 trka, a članovi tima, od kojih je većina oženjena i ima decu, se još više bune.

Skraćivanje predsezone i testiranja je jedan od načina Dorne i IRTA da timovima izađu u susret po ovom pitanju.

Zamena testova trkama bi takođe finansijski pomoglo timovima, jer timovi od Dorne za trke primaju subvenciju, ali ne i za testove. Ovo može biti jedan od glavnih argumenata Dorne kako bi nagovorili vlasnike i menadžere timova, ako ne članove ekipe.

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-author“ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar