Voženo je 25 trka od kada je Valentino Rossi prošle sezone na Velikoj Nagradi Holandije na stazi Assen TT doneo Yamahi poslednju pobedu. Ovo je bio najduži niz u istoriji ove fabrike bez pobede u svetskom šampionatu. Najzad, ovaj negativni skor je prekinut i to ubedljivom pobedom Mavericka Vinalesa na VN Australije na legendarnoj stazi Phillip Island, koja nam je kao i svake godine pružila nezaboravne trke u sve tri kategorije.

Vinales je od početka vikenda bio vrlo brz, ali je na pitanja novinara o svom mogućem plasmanu na podijum odgovarao vrlo rezervisao, čak i pomalo nesigurno. Ista ta nesigurnost se videla na kratko i u početku MotoGP trke na Phillip Islandu, kada je Maverick vrlo lose startovao sa druge pozicije, i u prvom krugu se našao na desetoj poziciji.

Trku je, kao i prošle godine, poveo domaći vozač, Jack Miller na svom Pramac Ducatiju, ali je već u drugom krugu bio pirmoran da prepusti vođstvo Marcu Marquezu koji je uspeo da se vrlo lako probije pored Australijanca. Miller nakon toga gubi pozicije i od Andree Doviziosa, Iannonea i Zarca koji su imali znatno bolji tempo za trku od Millera.

Vodeća grupa se sastojala od 9 vozača u početku, i delovalo je da niko nema dominantan tempo da može da se odvoji i napravi razliku. Velika gužva, posebno na startno-ciljnom pravcu sa uticajem zavetrine značila je da nekoliko vozača u prvu krivinu ulazi jedan pored drugog, sa ciljem da zauzmu isti deo asfalta, tj. idealnu trkačku putanju. Ovo je nažalost dovelo do jednog od najstrašnijih incidenata koje smo imali priliku da vidimo na stazi u skorije vreme. Marc Marquez je zbog uticaja zavetrine uspeo da prođe Johanna Zarca na kraju pravca, pre ulaska u prvu krivinu. Kada je već bio dovoljno ispred njega da ne moža da ima predstavu gde se Francuz nalazi, Marquez je krenuo da se vraća na idealnu putanju, na kojoj se već nalazio Zarco na svojoj Tech3 Yamahi, što dovodi do toga da Zarcov prednji točak dodiruje zadnji točak Marquezove Honde pri 300 km/h, nakon čega je Francuz zbačen sa motocikla, koji poleće i udara zadnji kraj Marquezovog motocikla. Marquez nekako uspeva da ostane na motociklu, a Zarco, nekim čudom nepovređen, ustaje i odlazi, vidno potresen, nazad do svog boksa. Zbog štete nastale na Hondi, i ovogodišnji šampion je primoran da se povuče iz trke.

U međuvremenu, Maverick Vinales je uspeo da pronađe svoj ritam i do sedmog kruga se uključio u borbu za prvo mesto, a već u sledećem je preuzeo vodeću poziciju. Kada se našao u situaciji da ispred sebe nema nikoga, Maverick je ušao u svoju klasu u koju nije puštao nikoga drugog. Primetno brži tempo od konkurencije mu je do kraja trke doneo prednost od preko 3 sekunde, koju je nekoliko krugova pre kraja namerno smanjio, kako bi osigurao da će stići do cilja.

Maverickov klupski kolega, Valentino Rossi se nekoliko krugova držao na drugoj poziciji, ali je na odprilike pola trke počeo da gubi tempo u odnosu na konkurenciju, što je kasnije Italijan objasnio kao posledicu potrošenih guma. Ovo otvara vrata Andrei Iannoneu, koji je tokom celog vikenda bio vrlo brz i najverovatnije posle Marqueza bio najbolji kandidat za pobedu pre početka trke. Nažalost, brzo nakon što se izborio za drugo mesto, Iannone pravi grešku na kočenju, zbog čega gubi nekoliko pozicija i čime isključuje kako sebe, tako i ostale pratioce iz borbe za pobedu sa Vinalesom.

Do kraja trke borba za drugu i treću poziciju vodila se između Iannonea, Doviziosa i njegovog “novog” klupskog kolege, Alvara Bautiste, koji je na ovoj trci menjao povređenog Jorge Lorenza. Samo činjenica da su se Dovizioso, a posebno Bautista koji se ovog vikenda prvi put našao na GP18 Ducatiju, borili za pozicije na podijumu pokazuju veliki napredak koji je Ducati napravio u odnosu na prethodnu godinu. Ako se prisetimo, prošle godine je Andrea Dovizioso trku u Australiji završio na 13. poziciji, a najbolje plasirani Ducati je bio Scott Redding na privatnom motociklu.

Do kraja trke je Vinales neometao i bez većih problema održavao razdaljinu između sebe i pratilaca da bi na kraju kroz cilj prošao 1.5s ispred Andree Iannonea na Suzukiju, i Andree Doviziosa na Ducatiju. Alvaro Bautista je morao da se zadovolji četvrtom pozicijom na svom debiju na fabričkom Ducatiju, što je odličan rezultat i ukoliko Lorenzo ne bude spreman da se vrati na stazu za trku u Maleziji, očekujemo da se Bautista bori za svoje mesto na podijumu.

Alex Rins je u poslednjem krugu uspeo da od Rossija preuzme petu poziciju, nakon greške Italijana na kočenju, dok je kroz cilj na sedmom mestu prošao Jack Miller na svom Pramac Ducatiju. Franco Morbidelli je usepo da na privtanoj Hondi dođe do osme pozicije, ispred Aleixa Espargara na fabričkoj Apriliji. U prvih deset je uspeo da se plasira i Bradley Smith na KTM-u, koji će sledeće godine preći u redove Aprilije kao test vozač.

U Moto2 klasi, veliko iznenađenje je bio nedostatak brzine dvojice kandidata za titulu šampiona, Francesca Bagnaine i Miguela Oliveire, koji su trku završili na 11. i 12. poziciji. Pobedu je odneo Brad Binder ispred novajlije Joana Mira i Xavi Viergea.

Moto3 klasa je na ostrvu Phillip pokazala zašto vredi ispratiti sve tri trke tokom vikenda jer je do poslednjeg kruga u borbi za prvu poziciju učestvovalo osam vozača, od kojih je na kraju najuspešniji bio Albert Arenas, ispred Fabia Di Giannantonia i Celestina Viettija, novajlije koji menja povređenog          Nicola Bulegu i kojem je ovo bila tek druga trka u svetskom šampionatu. Jorge Martin je završio kao peti i zadržao vodeću poziciju u šampionatu nakon što je Marco Bezzecchi, koji je imao odličan tempo tokom trke, izbačen sa staze, još jednom ne svojom krivicom već nakon greške Gabriela Rodriga.

Sledeća trka MotoGP šampionata vozi se u Maleziji sledećeg vikenda, nakon čega nam ostaje još samo jedan, tradicionalno poselednja trka šampionata u Valensiji 18. Novembra.

U nastavku možete videti kompletne rezultate sve tri trke vožene u Australiji:

MotoGP

Moto2

Moto3

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar