Prvi dan treninga u Mugellu prošao je sa puno drame i neizvesnosti, ali ovog puta većinom iz pogrešnih razloga.

Prvi slobodni trening nije bio preterano interesantan ali su vozači uspeli da od samog početka pronađu dobar tempo i naprave dobra vremena, kao podlogu za drugi trening prvog dana. Drugi slobodni trening, koje je dosta bitniji jer se održava odprilike u isto vreme kada i trka dva dana kasnije pa su uslovi za vožnju uglavnom slični, bio je mnogo zanimljiviji.

Sve je počelo mirno, i krugovi su se nizali jedan za drugim, a najbrže vreme većinom treninga držao je Andrea Iannone, Italjan na fabričkom Suzukiju. I ako je Iannone juče nezvanično izjavio da sledeće sezone neće ostati na Suzukiju, kombinacija njega i Japanskog motocikla nikada nije izgledala bolje nego danas.

Sredinom treninga Andrea Dovizioso, koji nije delovao preterano impresivno, postavio je najvišu izmerenu brzinu ikada u MotoGP šampionatu, 356,4 km/h. Prethodni rekord bio je 354,9 km/h takođe postavljen na Ducatiju pre dve godine, u rukama Andree Iannonea. Ovo je zvaničan rekord, dok nezvanično, ovi motocikli razvijaju skoro 370 km/h pre tačke kočenja u Muggelu gde se i nalazi merač brzine, tako da ova sprava ne uspeva da uhvati i stvarno najvišu brzinu na stazi, ali i šampionatu.

Sada, kada znate koliko se brzo kreću prilikom prilaska prvoj krivini, možda će vam biti lakše da zamislite koliko je bio težak i opasan bio pad koji je prekinuo drugi slobodni trening na skoro 20 minuta. Michelle Pirro, treći fabrički vozač Ducatija, dožeiveo je vrlo ružan pad na prilasku prvoj krivini kada je na samom početku kočenja, na njegovom Ducatiju zablokirala prednja kočnica, a on katapultiran visoko u vazduh pri brzini od preko 250 km/h. Kamera je na kratko uhvatila kadar Italijana kako nepomično leži nakon toga, a tek posle 20 minuta smo dobili i potvrdu da je vozač svestan i da će biti premešten u lokalnu bolnicu u Firenci zbog daljeg pregleda. Kasnie je i potvrđeno da je Pirro, i ako prilično ugruvan i sa dosta bolnim povredama grudi, stomaka i leđa, potpuno pokretan, svestan i prepozanje ljude oko sebe.

Kada se medicinski tim uklonio sa staze, ostali vozači su se vratili na istu, ali ne zadugo. Več nakon 5 minuta, Andrei Dovziosu je na glavnom pravcu, pre kočenja za prvu krivinu eksplodirao i zapalio se agregat na Ducatiju zbog čega je trening još jednom zaustavljen, kako bi se proverilo da li na stazi ima ulja.

Kada su se vozači najzad, drugi put vratili na stazu, bilo je evidentno da ovo učestalo prekidanje tempa utiče na sve, tako da smo videli i padove Marca Marqueza, Tita Rabata i Aleixa Espargara u preostalih dvadesetak minuta.

Andrea Iannone je pred sam kraj treninga uspeo da nađe dobar tempo i postavi najbrže vreme dana, a 0.387s sporiji od njega bio je Maverick Vinales koji je u poslednjim minutima uspeo da napravi pristojno vreme. Marc Marquez morao je da se zadovolji trećim najbržim vremenom, dok je Johann Zarco bio četvrti ispred odličnog Jacka Millera na privatnom Ducatiju.

Andrea Dovizioso, koji je ostaobez svog prvog motocikla, je na rezervnom uspeo da zabeleži tek 13. vreme ispred Danija Pedrose koji je tokom celog dana bio vrlo loš, i njih dvojica će u koliko sutra ne poprave vremena, morati kroz Q1 da se bore za startne pozicije.

U Moto2 klasi, najbži je bio novajlija Joan Mir, koji prema rečima Davida Brivia, šefa tima Suzukija, već pregovara sa njima o prelasku u najjaču klasu, dok je drugi najbrži tokom celog dana bio Sam Lowes, koji je najzad počeo da pokazuje rezultate koje se od njega i očekuju. Treće vreme zabeležio je trenutno vodeći u šampionatu, Francesco Bagnaia.

Moto3 kategorija nije donela puno iznenađenja, jer je već po navici, najbrži bio Jorge Martin ispred Arona Caneta i odličnog Japanca, Tatsukija Suzukija, koji vozi za ekipu Paola Simoncellija, oca nastradalog Marca Simoncellija.

MotoGP se sutra vraća na stazu za slobodne treninge već od 09:00, dok su kvalifikacije na rasporedu od 12:35 za Moto3, 13:30 za MotoGP i 15:05 za Moto2.

U nastavku možete videti kompletne rezultate današnjih treninga iz sve tri klase:

Moto3

Moto2

MotoGP

Ostavi komentar