Možda je vikend u Misanu prošao malo drugačije nego što smo želeli, sa ne toliko puno neizvesnosti u trkama, ali ne možemo biti razočarani i ako na papiru deluje drugačije.

Ovog puta ćemo početi od najslabije kategorije koja je svakako bila najzanimljivija u svakom smislu. Kao prvo, Moto3 retko kada ispadne onako kako smo očekivali, a to je bio slučaj i sa današnjom trkom koju su obeležile dobre borbe i neki neočekivani i spektakularni incidenti.

Trku su dobro započeli domaći vozači, od kojih je najbrže delovao Marco Bezzecchi koji je pre ove trke vodio u šampionatu i nameravao je da na domaćem terenu poveća prednost u odnosu na Jorge Martina. Vodeća grupa se sastojala od 12 vozača od kojih su se prvih 5 smenjivali na visokim pozicijama, dok je Bezzecchi držao vođstvo. Na kraju drugog kruga trke, na ulasku u poslednju krivinu, Jorge Martin je vrlo agresivno, ali potpuno čisto obišao Jaume Masiju koji je potom pokušao prilikom izlaska da nadoknadi izgubljeno ali je napravio grešku prilikom dodavanja gasa i izgubio kontrolu nad motociklom. Sledećih pet vozača iz njega naleću na njegov motocikl i gužvu i gube šansu da završe ovu trku. I ako je delovalo zbog velikog broja vozača uključenih u incident da će trka biti prekinuta kako bi se staza rasčistila i kako bi se vozači sigurno izneli sa staze, za tim nije bilo potrebe jer su svih pet vozača, Masia, Canet, Basstianini, Sasaki i Bulega vrlo brzo sklonjeni sa staze zajedno sa svojim motociklima. Jedino je Sasaki završio povređen, sa slomnjenom rukom, dok su ostali prošli bez većih povreda. Nakon ovoga prvih pet vozača se odvojilo od prateće grupa i borba se nastavila među njima.

Do kraja trke su se Bezzecchi i Dalla Porta smenjivali na vodećoj poziciji uz po koji pokušaj Jorge Martina da zadrži prvo mesto ali uglavnom bezuspešno, prvenstveno zbog toga što je Dalla Portina Honda bila bolje podešena i imao je veću krajnju brzinu na ključnim mestima. Kada je delovalo da će Bezzecchi uspeti da dođe do pobede, na kraju pretposlednjeg pravi grešku i pada, a Martin naleće na njegov motor ali uspeva da ostane na točkovima.

U poslednjem krugu, Dalla Porta je vodio, a Fabio Di Giannantonio je pokušao u poslednjoj krivini da ga obiđe za pobedu, ali je Dalla Porta ostao pribran i ostao na svojoj liniji što mu je omogućilo bolji izlaz na ciljni pravac. Jorge Martin je iskoristio ovaj duel i iz krivina izašao kao prvi ali je počeo prerano da slavi pobedu nakon što je pomešao liniju starta i cilja što ga je koštalo pobede i Lorenzo Dalla Porta je došao do svoje prve pobede u karijeri.

Moto2 klasa je imam značajno manje uzbuđenja, prvenstveno zaslugom Francesca Bagnaje koji je sa prve startne pozicije poveo trku, napravio prednost u odnosu na pratioce i smireno odvezao do kraja i zabeležio još jednu pobedu i povećao prednost u odnosu na Miguela Oliveiru koji je nakon devete startne pozicije uspeo da završi drugi, ispred Marcela Schrottera, kojem je ovo bio prvi plasman na pobedničko postolje od kada se priključio svetskom šampionatu pre 10 godina.

Veliku pažnju privukao je Romano Fenati, ali ne iz dobrih razloga. Njega je u jednom momentu u pokušaju obilaženja sa statze izbacio Stefano Manzi, nakon čega su oba vozača nastavila trku ali van bodova. Ovo je izgleda toliko naljutilo Fenatija da je želeo po svaku cenu da izbaci Manzija iz trke i sa motocikla da je na startnom pravcu, pri brzini preko 200 km/h pritisnuo kočnicu na Manzijevom motociklu. Na sreću Manzi je ostao na točkovima, a Fenati je dobio crnu zastavu i diskvalifikovan je sa trke. Fenatiju ovo nije prvi put da radi ovako nešto, on je pre par godina tokom jutarnjeg zagrevanja pokušao da sruši Nicolasa Aja sa motocikla šutnuvši ga. Očekujemo da direkcija trke izrekne Fenatiju ozbiljnu kaznu kako bi pokazali da ovakvo ponašanje nije dopustivo ni po koju cenu.

Kada je došlo vreme za glavni događaj dana, trku MotoGP klase, očekivali smo trku sa minimum 5-6 vozača koji će se boriti za pobedničko postolje, ali nažalost nismo dobili ono čemu smo se nadalil. Jorge Lorenzo je od samog starta nametnu vrlo visok tempo koji su uspeli da isprate samo Andrea Dovizioso i Marc Marquez, dok su ostali počeli vrlo brzo da zaostaju.

Najprimetniji zaostatak su imale fabričke Yamahe, jer su Maverick Vinales i Valentino Rossi bili daleko ispod svog proseka i na kraju trku završili kao peti i sedmi, prvenstveno zahvaljujući odustajanjima ispred sebe, sa zaostatkom od 16 i 19 sekundi u odnosu na pobednika.

U početku je delovalo da Lorenzo može da odveze svoju prepoznatljivu trku kada od početka povede i ne ispušta prvu poziciju do kraja, ali je nakon 6 krugova Andrea Dovizioso odvezao nekoliko vrlo brzih krugova, preuzeo vođstvo i počeo da gradi prednost u odnosu na svog klupskog kolegu i Marca Marqueza. Do kraja je Dovi kontrolisao trku i održavao sigurnu prednost prednost kako bi zabeležio svoju prvu pobedu ikada na Misanu, pred domaćom publikom.

10 krugova pre kraja, Marquez i Lorenzo su ušli u direktan duel za drugu poziciju koji je potrajao oko dva kruga, iz kojeg je Lorenzo izašao kao bolji, ali je u pretposlednjem krugu, pokušavajući da pobegne od Marqueza kako bi onemogućio napad u poslednjem krugu, napravio grešku i izleteo sa staze. Ovo je otvorilo vrata Calu Crutchlowu koji je kroz cilj prošao treći, iza Marqueza.

Alex Rins je dovezao Suzuki do četvrte pozicije, 2.5 sekundi ispred Mavericka Vinalesa i Danija Pedrose. Andrea Iannone je na kraju završio kao osmi, iza Rossija, a ispred Alvara Bautiste, dok je Johann Zarco završio deseti, sa 27 sekundi zaostatka u odnosu na Doviziosa.

Ovako velike razlike između vozača u MotoGP klasi nismo videli veoma dugo, i delom prikazuju koliko je Ducati uradio dobar posao nakon testa na ovoj stazi pre trke, ali i da uske staze u MotoGP šampionatu ne pružaju često dobre trke.

Ovakav rasplet situacije je doveo do toga da Andrea Dovizioso preuzme drugu poziciju u šampionatu od Valentina Rossija, dok je Jorge Lorenzo ostao na četvrtoj poziciji, čime su mu nade za osvajanje titule sa Italijanskim proizvođačem  svedene skoro na nulu kada se uzme u obzir koliko je konstantan Marquez tokom cele sezone bio.

Nakon ovoga, MotoGP karavan se seli u Španiju na stazu Aragon na kojoj Marc Marquez ima odličane rezultate od ranije i Andrea Dovizioso će morati da izvede manje čudo da i tamo uspe da aktuelnom šampionu oduzme nekoliko bodova. Trka je zakazana za 23. septembar.

U nastavku možete videti rezultate sve tri trke kao i stanje u šampionatima:

MotoGP trka

MotoGP šampionat

Moto2 trka

Moto3 trka

MotoGP šampionat timova

Moto2 šampionat

Moto3 šampionat

Ostavi komentar