Odgovor na pitanje iz naslova je vrlo jednostavan: ne znamo. I sasvim smo sigurni da niko ne može da vam da definitivan odgovor.

MotoGP je jedan od najboljih, ako ne trenutno i najbolji, događaj u svetu auto-moto sporta.  To smo videli i u Španiji pre dva vikenda, kada se činilo da ćemo gledati jedno od dosadnijih trka u šampionatu, sve se preokrenulo kada su tri najsigurnija vozača na stazi izletela na istom mestu.

Le Mans je po konfigraciji potpuno drugačija staza od Jereza, ali smo naučili da se više ništa ne može precizno predvideti, tako da ćemo samo izneti nekoliko činjenica koje bi moge da vam budu od pomoći.

Yamaha je svakako proizvođač sa najviše uspeha na ovoj stazi u poslednjih 15 godina. Možda će vas iznenaditi, ali najvećom zaslugom Jorge Lorenza, koji je pobedio na 50% trka koje je započeo ovde. Ipak, uspeh Mavericka Vinalesa od prošle godine ne smemo zaboraviti. Španac je pobedio, možda čak i više zaslugom Rossija koji je u poslednjoj krivini pokušao da ide na sve ili ništa i na kraju izleteo sa staze i drugo mesto prepustio Johannu Zarcu, još jednoj Yamahi.

Rossi je u poslednjih 8 godina, 6 puta završavao na podijumu, mada da prošle godine nije previše rizikovao bilo bi 7 od 8. Rossi je rekao da su na testu u Jerezu, kao i na testu u Muggelu, on i Vinales testirali novi, preko potrebni, paket elektronike i da su napravili korak u napred.

Ne smemo zaboraviti čoveka koje zabeležio dve pobede za redom ove godine, i to sa značajnom prednošću u odnosu na pratioce. I ako Marc Marquez nije bio preterano uspešan u Francuskoj ranije, uspevao je da pobedi i popne se na podijum nekoliko puta, dok je nekoliko puta imao velikih problema da ostane konkurentan. Činjenica je da je Honda ove godine pripremila mnogo bolji motocikl u odnosu na prethodnu godinu i da ako se uzme u obzir nalet pod kojim Marquez stiže u Le Mans, moramo ga računati kao jednog glavnih kandidata za pobedu.

Ducati je takođe imao pozitivan test u Muggelu i Dovizioso je izjavio da u Le Mans dolaze sa velikim nadama. Takođe, Doviju je u cilju da što pre dođe do nove pobede, jer su u toku razgovori sa Ducatijem o obnovi njegovog ugovora, a nova pobeda će mu svakako doneti prednost za pregovaračkim stolom.

Lorenzo koji je u Le Mansu jedno vreme bio nepobediv, prošle godine nije imao najbolju trku, ali ove godine je situacija malo drugačija. Jorge je u Muggelu probao drugi ram, onaj koji koristi Dovizioso, a i ima iza sebe godinu dana iskustva na Ducatiju.

Među konkurente moramo uvrstiti i domaćeg vozača Johanna Zarca koji je svoj prvi MotoGP podijum zabeležio na domaćem tlu Le Mansa prošle godine. Od tada, Zarco je samo napredovao i postao još bolji vozač. Takođe tu su i Suzukijevi vozači, Alex Rins i Andrea Iannone, koji su u prve 4 trke zabeležili 3 podijuma i uverili nas da im je Suzuki pripremio mnogo bolji paket nego prošle godine i da im nova pobeda nije daleko.

Ni Cal Crutchlow nije vozač kojeg smemo da isključimo iz konkurencije. Britanac je ove godine već zabeležio jednu pobedu, mada je nakon toga, dva puta izleteo sa staze i nije završavao trke, znamo da poseduje i brzinu i dovoljno dobar motor da parira momcima na čelu karavana.

Svi timovi su već stigli na stazu i počeli da se pripremaju za predstojeći trkački vikend, a vozači će nam izneti svoja viđenja i predviđanja već danas u 17:00 na konferenciji za štampu, koja će sigurno biti zanimljiva, jer ćemo prvi put od VN Argentine videti Marca Marqueza i Valentina Rossija zajedno u istoj prostoriji.

Treninzi počinju sutra, u petak, već od 09:00 kada na stazu izlaze vozači Moto3 klase na prvi slobodan trening. Nakon njih na redu je MotoGP klasa u 09:55, a Moto2 kategorija prvi trening vozi od 10:55 do 11:40.

Trenutni poredak vozača, proitvođača i timova u generalnom plasmanu možete videti u nastavku:

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-label-reverse“ call_to_action_color=“#18196d“ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar