Još jedan uzbudljiv MotoGP vikend je iza nas, i ako ovog puta sa malo manje drame nego pre dve nedelje, i dalje smo imali zabavnu trku za nas, ali tešku za vozače.

Ceo vikend bio je vrlo konfuzan. Prvog dana videli smo odlične rezultate Yamahe koji su najavljivali zakasneli povratak iz zimskog sna za Movistar Yamahu, dok je Marquez pokazao da poseduje dovoljnu brzinu za visoke pozicije, ali se nije ni malo isticao u odnosu na konkurenciju.

Kao i uvek nedelja je dan za trku i tada se često dešava da sve što smo mislili da znamo tokom vikenda padne u vodu. I ovog vikenda u Francuskoj, nešto slično se dogodilo.

Jorge Lorenzo na Ducatiju je krenuo silovito i odmah izašao na prvu poziciju. Johann Zarco koji je trku započeo sa pol pozicije loše je startovao ali se vrlo brzo „na mišiće“ vratio na drugu poziciju i u borbu za vođstvo.  Ubrzo se prvoj dvojici vozača približava i Andrea Dovizioso i uključuje se u borbu za prvu poziciju. Lorenzo koji je pokušao u početku da napravi razliku u odnosu na pratioce, ne uspeva u svojoj nameri i mora da se upusti u borbu sa Zarcom i Dovijem.

Dovizioso vrlo brzo obilazi Zarca i kreće u poteru za klupskim kolegom, sa kojim je u prošlosti imao velikih problema prilikom pokušaja obilaženja, jer je Lorenzo jedan od vozača koje je vrlo teško obići.

Posle samo nekoliko krugova, Dovi obilazi Lorenza, ali odlazi samo malo šire i gubi kontrolu nad Ducatijem i izleće sa staze, gde i završava svoju trku. U međuvremenu Lorenzo je uspeo da napravi malo razliku u odnosu na Zarca kojeg je počeo da sustiže Marc Marquez na fabričkoj Hondi, koji je imao vrlo miran početak trke i prvih 7-8 krugova se vozio na četvrtoj poziciji, bez previše rizika.

20 krugova pre kraja trke, domaći heroj Zarco pravi vrlo sitnu grešku koju mu, nažalost, staza u Le Mansu ne prašta i on završava trku pre vremena. Ovo ostavlja Lorenza na vodećoj poziciji, sa Marquezom koji se brzo približava. Ubrzo Marquez sustiže i obilazi Lorenza, koji nakon toga počinje da gubi ritam i pozicije.

Obilaze ga Petrucci, koji ove godine pokušava da Lorenzu preotme mesto u fabričkoj ekipi Ducatija, i Valentino Rossi na prosečnoj Yamahi. Vrlo brzo i drugi privatni Ducati u rukama Jacka Millera našao se ispred Lorenza koji je na kraju trku završio na 6. poziciji.

I ako je u početku delovalo da Petrucci i Rossi mogu da ugroze prvu poziciju Marca Marqueza, Španac je odlično iskontrolisao trku i na odprilike 10 krugova pre kraja slomio otpor pratioca, koji su morali da se zadovolje drugom i trećom pozicijom.

Odlični Jack Miller je na kraju kroz cilj prošao kao četvrti, ispred povređenog Danija Pedrose koji je nekoliko krugova pre kraja uspeo da obiđe Lorenza za petu poziciju.

Maverick Vinales koji se dosta mučio tokom cele trke i borio se za 10. i 11. poziciju, je 6 krugova pre kraja pronašao dovoljno dobar tempo da se izbori za sedmu poziciju, ispred propisno ugruvanog Cala Crutchlowa, koji je odvezao herojsku trku nakon teškog pada tokom jučerašnjih kvalifikacija.

Među prvih 10 još su završili i Aleix Espargaro na Apriliji i Alex Rins na Suzukiju, od kojeg se očekivao bolji rezultat od ostvarenog. Rinsov klupski kolega na Suzukiju, Andrea Iannone, koji je trku startovao sa četvrte pozicije, izleteo je već u prvom krugu trke, nakon samo nekoliko krivina.

Moto2 kategorija je donela skoto očekivane rezultate. Francesco Bagnaia, koji je startovao sa pol pozicije, iskoristio je tu prednost i zadržao se na vodećoj poziciji tokom cele trke, odlično kontrolišući tempo i potrošnju guma, tako da Alex Marquez koji je pri kraju pokušao da ga sustigne, nije mogao da isprati ritam i morao da se pomiri sa drugom pozicijom.

Veliko iznenađenje napravio je fantastični Xavi Vierge koji je zbog tehničkog problema trku morao da započne sa začelja umesto sa druge pozicije. On je do kraj trke uspeo da nadoknadi celih 30 pozicija i kroz cilj prođe kao peti, nakon borbe sa Miguelom Oliveirom.

Nažalost, Moto3 trku obeležile su kontroverzne odluke direkcije trke. Nakon odlične i vrlo uzbudljive trke, prepune iznenađujućih odluka i grešaka, ostali smo uskraćeni za potpuno trkačno zadovoljstvo.

Prva od niza ovih, recimo čudnih u nedostatku bolje reči, odluka bila je kazna za Jakuba Kornfeila za skraćivanje staze, nakon što je Češki vozač bukvalno izguran van staze nakon duela sa Eneom Bastianiniem i morao je da preseče stazu kako bi ostao na točkovima, a da pritom ne nadoknađuje vreme sečenjem staze, već i gubi jednu poziciju. Direkcija trke odredila mu je kaznu od 1,3s.

Kornfeil međutim nastavlja trku i vraća se u borbu za visoke pozicije, ali na izlazu iz poslednje krivine u preposlednjem krugu, ispred njega pada Enea Bastianini i Kornfeil bukvalno preskače preko njegovog motocikla i nekako uspeva da se zadrži na točkovima. Incident možete videti na snimku u nastavku.

Marco Bezzecchi, koji je vodio skoro celu trku, u poslednjem krugu ulazi u duel sa Jorge Martinom koji ga je sve vreme pratio. Ovo otvara vrata Fabiu Di Giannantoniju da im se približi i pokuša da se izbori za svoju prvu pobedu u karijeri. On upravo to i uspeva, obilazi Bezzecchia na ulasku u pretposlednju krivinu, nakon čega Bezzecchi preprano otvara gas i pada, a Martin naleće na njega i takođe završava trku bez bodova.

Popularni Di Gia prolazi kroz cilj prvi, a Albert Arenas i Andrea Migno na poklon dobijaju drugu i treću poziciju. Nakon što je ceo pobednički krug Italijan slavio svoju prvu pobedu, direkcija trke donosi još jednu kontroverznu odluku i kažnjava ga sa 3 sekunde zbog sečenja staze. Incident sličan onom Kornfeilovom, u kojem takođe kažnjeni vozač ništa nije nadoknadio i bio je primoran da iseče stazu.

Ovo Di Giannanotonia stavlja na četvrtu poziciju, a Marcosa Ramireza pomera na najniži stepenik pobedničkog postolja.

I ako razumemo da direkcija trke pokušava da strožije sprovodi pravila nakon incidentne trke u Argentini, verujemo da su danas tokom Moto3 trke doneli niz loših odluka i mnogim navijačima pokvarili ugođaj gledanja ove trke.

Sledeća trka MotoGP šampionata vozi se na legendarnoj stazi Muggelo u Italiji 3. Juna, gde nas sasvim sigurno očekuju vrlo zanimljive trke, nadamo se bez previše mešanja redara u konačan ishod.

U nastavku možete videti kompletne rezultate sve tri trke iz Le Mansa:

Moto3

Moto2

MotoGP

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar