I ako je dan počeo u znaku Repsol Honda tima, nakon što su Marc Marquez i Jorge Lorenzo zauzeli prve dve pozicije na prvom slobodnom treningu, do kraja dana Ducatiji su se umešali u bitku.

MotoGP se vratio u Evropu, što znači da su timovi i vozači ponovo na poznatom terenu, na stazama sa kojim imaju gomilu podataka iz prethondih godina, ali i sa predsezonskih testova. U prevodu, većina vozača i timova je i pred početak vikenda bila u velikoj meri spremna, i tokom slobodnih treninga mogu da rade na sitnim stvarima i popravljanju osećaja na motociklu. Rezultat svega ovoga je 19 vozača u okviru jedne sekunde na kraju prvog dana treninga u Jerezu.

Kao i prošle godine, Marc Marquez je u Španiji delovao odlično, i ako na ovoj stazi ima samo 2 pobede, jednu od njih je zabeležio prethodne sezone. Zbog ovoga, ali i odlične forme u kojoj se nalazi, njegov dobar ritam nije predstavljao iznenađenje, ali njegov klupski kolega na drugoj poziciji pomalo jeste. I ako je Jerez jedna od, ako ne i najomiljenija staza Jorge Lorenza na kalendaru, njegov početak ove sezone nije bio baš za pamćenje. Moramo uzeti u obzir da je Lorenza pre svega pratila nesreća, od povreda ručnog zgloba i rebara, pa do tehničkih kvarova i pomalo početničkih grešaka na startu, ali i pored svega toga, Jorge nije ni jednom pokazao tempo da se bori sa vodećima. Povratak u Evropu, oporavak od povreda i njegova omiljena staza, kao i dovoljno vremena provedenog na Hondi, sve ovo zajedno dovelo je do toga da Lorenzo dan završi ukupno na čertvroj poziciji, a prvi trening na drugom mestu. Veliko pitanje ostaje da li Lorenzo može da zadrži ovu brzinu do nedelje i već u svojoj četvroj trci na Hodni počne da se bori za pobede.

I ako u prvom treningu nisu bili baš sjajni, Ducatijevi vozači su timskim radom uspeli da dođu do prve i treće pozicije na kraju dana, i to na stazi koja tradicionalno ne odgovara njihovom motociklu. Danilo Petrucci je uspeo da zabeleži najbrži krug dana, samo 0.012s brži od Marca Marqueza, ali ipak brži. Ovo je Andreu Doviziosa ostavilo na trećem mestu, ispred Jorge Lorenza, na još jednoj Hondi.

Da dobar ritam Honde nije slučajan potvrđuje i to što su se svih 5 njihovih motocikala, koliko ih imaju ovog vikenda, našli među prvih 9 mesta. Cal Crutchlow na petom mestu, Taka Nakagami, koji je na predsezonskom testu u Jerezu bio najbrži, na sedmom mestu i Stefan Bradl, koji je ovog vikenda dobio poseban poziv od Honde da učestvuje u trkačkom vikendu, na devetoj poziciji.

Maverick Vinales bio je najbrža Yamaha na šestom mestu, dok je novajlija, Fabio Quartararo dan završio kao osmi. Valentino Rossi je imao težak početak vikenda, jer se na kraju dana našao na tek 16. mestu. I ako je od najbržeg vremena bio sporiji za samo 0.772 s, to nije bilo dovoljno da se Italijan plasira među prvih 10. Rossi je na kraju dana izjavio da su ujutru imali problema sa prijanjanjem, što su u poslepodnevnom treningu donekle uspeli da reše, ali ne u potpunosti. On će morati u FP3 da se plasira među prvih 10 kako bi išao direktno u Q2 tokom sutrašnjih kvalifikacija.

Najbrža Aprilia bio Andrea Iannone na 15. mestu, osdmah iz Pola Espargara na 14. poziciji, što je ujedno i najbolje plasirani KTM. Austirjski tim je imao težak dan, posle dva pada Johanna Zarca i jednog ružnog pada Bradley Smitha koji po posebnom pozivu učestvuje na ovonedeljnoj trci.

U Moto2 klasi najbrže vreme dana zabeležio je Jorge Navaro, ispred Brada Bindera i novajlije u klasi, Jorge Martina. Tom Luethi je na kraju dana bio četvrtoplasirani, a Lorenzo Baldassarri stigao je tek do 11. pozicije.

Moto3 kategorija donela je nekoliko iznanađenja. Najbrži je bio Nicolo Antonelli za SIC58 trkački tim, a odmah za petama bio mu je klupski kolega Tatsuki Suzuki. Na trećem mestu završio je Raul Fernandez dok je Aron Canet bio peti, a trenutno vodeći u šampionatu, Jaume Masia, nije mogao bolje od 11. mesta.

MotoGP se vraća na stazu sutra u 09:00 za treći trening Moto3 klase, a kvalifikacije počinju u 12:35 za Moto3, u 14:10 za MotoGP klasu i potom u 15:05 za Moto2 kategoriju.

U nastavku možete videti kompletne rezultate prvog dana za sve tri klase MotoGP šampionata.

MotoGP

Moto2

Moto3

O autoru

Kosta Dubljevic

Ostavi komentar