Prvi dan vožnje na stazi Jerez Angel Nieto u Španiji nam je potvrdio zašto volimo kada se MotoGP vrati u Evropu.

Toj dobroj reakciji svakako doprinosi i činjenica da je tokom prva dva slobodna treninga, na stazi Jerez koja je dobila potpuno novi asfalt ove godine, u kombinovanim vremenima, 15 vozača bilo u okviru jedne sekunde. Najbrži tokom celog dana bio je Britanac, Cal Crutchlow, sa samo 0.028s prednosti u odnosu na Danija Pedrosu.

Johann Zarco, koji je u četvrtak i zvanično potvrdio da je potpisao ugovor sa fabričkom ekipom KTM-a za naredne dve godine, dan je završio kao treći najbrži i ujedno kao najbrža Yamaha tokom prvog dana treninga u Jerezu.

Andrea Ianonne na Suzukiju pokazao je da uspeh iz prethodne trke nije bio slučajnost, i dan je završio kao četvrtoplasirani, dok je Marc Marquez nakon pada pred kraj drugog slobodnog treninga morao da se zadovolji petom pozicijom.

Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo i Jack Miller na Ducatijima dan su završili kao šesti, sedmi i osmi,  dok je Valentino Rossi uspeo da napravi tek deveto najbrže vreme na fabričkoj Yamahi. Među prvih deset uspeo je da se plasira i Pol Espargaro na KTM-u.

Ova vremena iz prvog dana biće ključna prilikom prolaska u Q2 deo kvalifikacija ukoliko danas na Jerezu bude padala kiša i vozači ne uspeju da poprave svoje rezultate iz prva dva treninga. U tom slučaju, imena kao što su Danilo Petrucci, Maverick Vinales i Alex Rins, moraće da se bore za svoje mesto na prvih 12 startnih pozicija kroz Q1 deo kvalifikacija.

Zanimljivo je napomenuti da KTM ovog vikenda na stazi ima 3 fabrička motocikla, i to u vidu Mike Kalia, fabričkog test vozača koji će učestvovati ove godine na najmanje 3 trke kao treći fabrički vozač za KTM. Kalio je ovog vikenda na stazu izvezao najnoviji prototip KTM-a, koji se priprema za sledeću sezonu, kada se timu priključuje Johann Zarco, a kao njegov timski kolega ostaće Pol Espargaro. Potpisivanje trenutno najtraženijeg vozača u MotoGP karavanu, preuzimanje Tech3 tima i ogroman napredak u samo dve godine, pokazuje koliko je KTM ozbiljno ušao u ovaj projekat i svakako potvrđuje da njihove ambicije da se bore za najviše pozicije, nisu neosnovane.

U Moto2 kategoriji tokom celog dana, najbrže vreme ostvario je Alex Marquez, sa prednosti od skoro 0.3s na prvim pratiocem, Lorenzom Baldassarrijem dok je treći bio Francesco Bagnaia.

Moto3 klasa takođe nije donela puno iznenađenja, jer je po običaju na treninzima najbrži bio Jorge Martin, ispred Fabia Di Giannantonia i Arona Caneta.

Kvalifikacije za Moto3 klasu su na programu danas od 12:35, za MotoGP klasu od 14:10, dok će se takmičari iz Moto2 klase za startne pozicije boriti od 15:05.

U nastavku možete videti kombinovane rezultate prvog dana treninga za sve tri klase:

Moto3

Moto2

MotoGP

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar