Nakon vrlo uzbudljivog subotnjeg dana i iznenađenja u kvalifikacijama u vidu Cala Crutchlowa koji je osvojio svoju četvrtu pol poziciju u karijeri, nedelja je takođe donela puno uzbuđenja, ali ne takvih kakve smo očekivali.

Crutchlow nažalost nije u potpunosti iskoristio prednost starta sa čela i već u prvom krugu se našao na četvrtoj poziciji, dok je trku od samog početka poveo Jorge Lorenzo na Ducatiju. Kako Lorenzo nije diktirao visok tempo, vodeća grupa je u uvodnim krugovima brojala 8 vozača koji su bili u borbi za podijum.

Nakon nekoliko krugova, vodeća grupa od 3 vozača uspela je da napravi malu razliku i odvoji se od pratilaca. Lorenzo je vodio trku dok Marc Marquez nije odlučio da je vreme da on preuzme vođstvo i postavi svoj tempo. Od trenutka kada je prešao u vođstvo, Marquez nije ispuštao prvu poziciju do kraja trke. Na kraju je preko linije cilja prešao sa više od 5 sekundi prednosti na prvog pratioca, koji je uz dosta sreće bio Johann Zarco.

Dok je Marquez u daljini vozio svoju trku, iza njega se vodila bitka za poslenja dva mesta na podijumu u kojoj je Jorge Lorenzo pokušavao da odbrani drugu poziciju, a Andrea Dovizioso, koji je odlično napredovao kroz trku i uspeo da dođe do treće pozicije, pokušavao je da se dokopa dodatnih 4 boda tako što bi preuzeo drugu poziciju od klupskog kolege. Dovi je, osam krugova pre kraja, pokušao vrlo smelim i agresivnim manevrom da obiđe Lorenza, ali je pogrešno procenio i morao da ode dosta široko, i za sobom povuče i Lorenza koji je uspeo da se vrati na trkačku liniju u sred krivine, gde je naleteo na Danija Pedrosu koji je pokušao da iskoristi ovu situaciju i nadoknadi dve pozicije u jednoj krivini. Lorenzo i Pedrosa dolaze u kontakt što dovodi do toga da Repsol Honda Pedrosu lansira dva metra u vazduh, a Lorenza da ponovo ode široko i zbog toga naleti na klupskog kolegu.

Sve ovo najviše je išlo u korist Johannu Zarcu koji se našao na sigurnoj drugoj poziciji, dok se iza njega vodila bitka, sada za poslednje mesto na podijumu. Andrea Ianonne je na kraju uspeo da zadrži iza sebe Danila Petruccija, Valentina Rossija i Jacka Millera. Maverick Vinales, je na kraju uspeo da dođe do sedme pozicije, nakon još jednog teškog vikenda za Yamahu.

Kroz cilje je kao osmi prošao Alvaro Bautista za Angel Nieto tim na Ducatiju, ispred odličnog novajlije Franca Morbidellija i Mike Kalia, test vozača KTM-a, koji je kroz cilj prošao kao deseti, ispred oba fabrička vozača KTM-a.

Cal Cruchlow je trku nažalost završio pre vremena, nakon izletanja sa staze, kao i Alex Rins na fabričkom Suzukiju. Aleix Espargaro nije uspeo ni da završi prvi krug trke zbog tehničkog kvara na Apriliji.

U Moto2 kategoriji Lorenzo Baldassarri ostvario je svoju prvu pobedu, ispred Miguela Oliveire na KTM-u koji je nadoknadio 12 pozicija i završio kao drugi. Najniži stepenik na podijumu zauzeo je Francesco Bagnaia.

I u trci Moto3 klase nije falilo uzbuđenja gde je Philipp Oettl odneo pobedu, takođe svoju prvu u karijeri, samo 0.059s ispred Marca Bezzecchia, trenutno vodećeg u šampionatu. Treći je kroz cilj prošao mladi Alonso Lopez, ali je pomeren za jedno mesto nazad od strane direkcije trke zbog silaska sa staze tokom trke, tako da je poslednje mesto na podijumu zauzeo Marcos Ramirez. Trojica kandidata za titulu, Enea Bastianini, Jorge Martin i Aron Canet su svi zajedno ispali iz trke nakon greške Canta prilikom ulaska u krivinu, nakon čega je srušio drugu dvojicu, kao i Tonija Arbolina.

Sledeća trka na MotoGP šampionata održaće se 20. Maja u Francuskoj, na stazi Le Mans.

U nastavku možete videti kompletne rezultate sve tri trke, a snimak pada Lorenza, Doviziosa i Pedrose možete videti na našoj FB stranici:

Moto3

Moto2

MotoGP

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar