Marc Marquez je potvrdio svoju petu MotoGP titulu u 6 godina, koliko dugo se takmiči u kraljevskoj kategoriji.

Marquez je došao u Japan sa namerom da na Hondinoj stazi i na Hondinoj domaćoj trci obezbedi titulu MotoGP šampiona za ovu godinu. Sve što je trebalo da učini je da završi ispred Doviziosa, tj. da ne izgubi više od 2 poena u odnosu na Ducatijevog vozača.

Dovi je tokom vikedna delovao kao najbrži vozača, što je i potvrdio na jutarnjem zagrevanju, ali je Marquez delovao kao da se najbolje pripremio za trku i da je imao najbolji tempo na potrošenim gumama.

Dovizioso, koji je odlično startovao sa prve pozicije, uspeo je da sačuva vodeću poziciju ispred Millera i Marqueza koji se vrlo brzo probio do treće pozicije, a potom i do druge već u devetoj krivini, čime je već nakon pola kruga anulirao Dovijevu prednost stečenu u kvalifikacijama.

Iza prve dvojice vozača, Cal Crutchlow je obišao Millera za treću poziciju, kao i Valentino Rossi koji se posle dobrog starta sa devetog mesta vrlo brzo našao na četvrtoj poziciji u trci. Prvih 6 krugova, vodeća grupa se sastojala od 6 vozača, prvenstveno zbog dosta sporog tempa koji je Dovizioso diktirao i omogućio da se oformi veća grupa koja bi Marqueza uvela u borbu i oduzela mu nekoliko pozicija, što bi Doviju omogućilo da podigne tempo i pobegne Hondinom vozaču.

Kada je Crutchlow u petom krugu obišao Marqeuza, Dovi je automatski poboljšao tempo zbog čega su prva trojica počeli da se odvajaju od pratilaca. Marquez se već posle 2 kruga vraća na drugu poziciju i nastavlja da prati Doviziosa sa neposredne blizine. Jedini vozač koji je mogao isprati tempo vodeće dvojice bio je Cal Crutchlow koji se zadržao u vodećoj grupi, dok je Valentino Rossi, na i dalje nesavršenoj Yamahi počeo da zaostaje, a iz njega su se pojavili vrlo brzi Suzukijevi vozači, Alex Rins i Andrea Iannone, koji su ga sustizali.

11 krugova do kraja, Suzukijevci su prestigli Rossija i nastavili poteru za vodećom grupom, što im je i uspelo, posebno kada je u jednom krugu Alex Rins imao za celu sekundu brže vreme od Doviziosa. Marquez je 10 krugove pre kraja povukao svoj prvi potez i obišao Doviziosa ali na izlasku iz krivine izleće na zemljani deo pored staze, što Italijanu omogućava bolji izlaz iz krivine nakon čega se već u sledećoj krivini vraća na prvu poziciju. U ovom momentu su se Suzukijevi vozači već potpuno približili vodećoj grupi, ali tada Andrea Iannone nakon prebrzog ulaska u krivinu gubi prednji kraj i izleće sa staze, čime završava svoje učešće na VN Japana.

Četiri kruga pre kraja, Marquez ponovo obilazi Dovija i ovog puta uspeva da zadrži poziciju i znatno podiže tempo, dok Crutchlow ostaje iz prve dvojice. Delovalo je kao da se Dovizioso muči da isprati ovako visok tempo Marqueza i da konstatno vozi na maksimumu kako bi zadržao poziciju tik iza Hondinog vozača, što se pokazalo i kao istinito u pretposlednjem krugu kada Dovi gubi prednji kraj i izleće sa staze. Ovo Marquezu ostavlja miran kraj trke koju završava sa 1.5s prednosti u odnosu na Cala Crutchlowa na drugom mestu koji je uspeo da se odbrani od Alexa Rinsa koji se još jednom našao na pobedničkom postolju.

Valentino Rossi je još jedan loš dana za Yamahu iskoristio maksimalno i dovezao se do četvrog mesta, ispred odličnog Alvara Bautiste i Johanna Zarca na privatnoj Yamahi, koji je uspeo da pobedi Mavericka Vinalesa na fabričkom motociklu koji je kroz cilj prošao sedmi. Dani Pedrosa je završio kao osmoplasirani ispred Danila Petruccija i Hafizha Syahrina, kojem je ovo najbolji rezultat u MotoGP kategoriji za sada.

I ako je Marquez sada i matematički sebi osigurao šampionsku  titulu ove godine, potpuno smo sigurni da će i u naredne tri trke dati sve od sebe kako bi se borio za pobede, posebno sledećeg vikenda u Australiji na stazi Phillip Island, koja nam uvek priredi odlične trke, pune uzbuđenja i obilaženja. Interesantno je i da se nakon pada Doviziosa, Valentino Rossi približio svom sunarodniku na samo 9 bodova u generalnom plasmanu i da ima šansu da se bori da do kraja godine osigura drugo mesto u šampionatu, mada su šanse vrlo malo kada se uzme u obzir trenutna forma Ducatija i Yamahe.

U Moto2 klasi možda nije bili puno drame na stazi, ali je zato nastala nakon što je pala karirana zastava. Fabio Quartararo je odvezao jednu maestralnu trku i prošao kroz cilj prvi, ispred Francesca Bagnaie i Lorenza Baldassarija. Kao i uvek, kada se trka završi, motocikli prolaze tehnički pregled, gde je utvrđeno da je na Francuzovom motociklu pritisak u gumam bio niži od propisanog minimum, zbog čega je diskvalifikovan. Ovime je Bagnaia proglašen pobednikom, Baldasari je pomeren na drugo mesto, a Miguel Oliveira na treće.

Moto3 klasa nam je kao i uvek pružila odličnu trku u kojo je pobedu odneo Marco Bezzecchi ispred Lorenza Dalla Porte i Darryna Bindera čije pozicije su na kraju odlučene u foto finišu. Bezzecchijev glavni konkurenti za titulu, Jorge Martin i Fabio Di Giannanatonio nisu završili trku, tako da Italijan iz Japana odlazi sa samo jednim poenom zaostatka u odnosu na Martina koji je i dalje na prvom mestu u generalnom plasmanu.

Sledeća trka MotoGP šampionata je već sledećeg vikenda u Australiji i održaće se na jednoj od najbržih staza u šampionatu, Phillip Island.

U nastavku možete videti rezultate sve tri današnje trke kao i stanje u šampionatima:

MotoGP trka

MotoGP šampionat vozača

MotoGP šampionat timova

Moto2 trka

Moto2 šampionat

Moto3 trka

Moto3 šampionat

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar