Andrea Dovizioso možda nije vozač koji je poznat po osvajanju pol pozicija, ali kada se nađe na stazi koja mu odgovara i Ducati funkcioniše upravo onako kako on želi, Dovi pokaže zašto je već drugu godinu za redom jedini vozač koji može da bude konkurencija Marcu Marquezu za titulu.

U četvrtom slobodnom treningu, Marc Marquez doživeo je pad nakon kojeg je njegov prvi motor ostao u boksu jer tim nije imao dovoljno vremena da ga spremi za kvalifikacije, tako da je Marquez morao da se zadovolji rezervnim motociklom za Q2.

Taka Nakagami je u paru sa Alvarom Bautistom uspeo da se probije na svojoj domaćoj stazi u Q2 deo kvalifikacija i bori se za prvih 12 pozicija, ali s obzirom da je konkurencija u vrhu na vrlo visokom nivou, Taka je morao da se zadovolji 12. pozicijom na startu sutrašnje trke, iza Danija Pedrose koji nažalost i ovog vikenda ne može da iskoristi puni potencijal fabričke Honde. Alvaro Bautista je još jednom pokazao koliko je brz i uspeo da zabeleži deseto najbrže vreme.

S obzirom da je Motegi Hondina staza, očekivano je da su Hondini vozači bili pod najvećim pritiskom da postignu dobar rezultat, ali je ipak danas najuspešniji bio Andrea Dovizioso, Italijan na Italijanskom motociklu. Ovaj uspeh je posebno bitan s obzirom da su danas na stazi bili predsednici sve tri Japanske fabrike koje učestvuju u MotoGP šampionatu.

Na preporođenoj Yamahi, Johann Zarco uspeo je da napravi drugo najbrže vreme, i to uz grešku u poslednjoj krivini svog brzog kruga, bez koje bi verovatno uspeo da se plasira i na pol poziciju. Na trećoj startnoj poziciji naći će se još jedan vozač privatne ekipe, Jack Miller na Pramac Ducatiju. Cal Crutchlow na LCR Hondi je na kraju bio najbolje plasirana Honda na četvrtom mestu, ispred Andree Iannonea na fabričkom Suzukiju.

Marc Marquez će sutrašnju trku, u kojoj ima vrlo veliku šansu da i zvanično obezbedi ovogodišnju titulu, započeti sa šestog startnog mesta. Maverick Vinales će startovati sedmi, ispred Alexa Rinsa na osmom mestu i svog klupskog kolege, Valentina Rossija, na devetom.

Što se tiče tempa za trku, Marc Marquez je bio vrlo ubedljiv u četvrtom slobodnom treningu u kojem se vozači uglavnom pripremaju za trku. On je jedini vozač koji je na korištenim, srednje tvrdim gumama uspeo da održi tempo ispod 1:46, zbog čega očekujemo da u sutrašnjoj trci, kada ponovo bude imao na raspolaganju svoj prvi motocikl, bude vrlo ubedljiv i da će ostali vozači morati da daju maksimum kako bi ga ispratili. Osim Marqueza,  ostali vozači svi su imali sličan tempo, tako da sutra možemo očekivati dobru trku, sa dosta vozača u borbi za pozicije.

U Moto2 kategoriji, Francesco Bagnaia će još jednom startovati sa pol pozicije, ispred Fabia Quartarara i odličnog Ikera Lecuone, koji tokom celog vikenda ima dobar tempo. Miguel Oliveira će sutra startovati sa devetog mesta, što je za njegov standard u kvalifikacijama, dobar rezultat i očekujemo da ćemo ga do kraja trke videti u borbi za visoke pozicije.

U Moto3 konkurenciji do izražaja su došli vozači KTM-a koji su zauzeli prve tri pozicije na startu i to Gabriel Rodrigo na prvom mestu, John McPhee na drugom i Marco Bezzecchi na trećem. Jorge Martin je prva Honda na četvrtoj strartnoj poziciji.

Sutra ujutru u 04:00 po našem vremenu počinje trka Moto3 klase, u 05:20 Moto2 i kraljevska kategorija za kraj u 07:00. U nastavku možete videti kompletne rezultate kvalifikacija za sve tri kategorije:

MotoGP

Moto2

Moto3

Ostavi komentar