Prvi dan vožnje u Japanu na stazi Motegi obeležili su ne baš najbolji vremenski uslovi za vožnju, posebno u poslepodnevnom slobodnom treningu u kojem je veliki broj vozača odlučio da ni ne izađe na stazu.

Jutarnji trening vožen je u suvim uslovima gde su vozači imali priliku da pronađu osnovna podešavanja za predstojeći vikend i pokušaju da naprave dobar rezultat jer postoji mogućnost da i sutrašnji FP3 bude vožen u vlažnim uslovima, tako da će vreme iz FP1 odlučiti ko će ići direktno u Q2, a ko će morati kroz Q1 da se bori za svoje mesto na startu.

Pomalo neočekivano, u prvom treningu najbolje vreme napravio je Andrea Dovizioso na Ducatiju dok je drugi najbži vozač bio Cal Crutchlow na LCR Hondi ispred Johanna Zarca na privatnoj Yamahi Tech3 ekipe. Doviziosov klupski kolega, Jorge Lorenzo, pokušao je na samom početku treninga da izađe na stazu i odveze nekoliko brzih krugova, ali je vrlo brzo bilo jasno da zbog bolova u levoj ruci nije u mogućnosti da vozi dovoljno brzo i agresivno, te se povukao u boks i odlučio da se povuče i za ostatak vikenda kako bi se što bolje pripremio za trku u Australiji naredne nedelje i pokušao da na jednoj od najomiljenijih staza u kalendaru napravi što bolji rezultat.

Marc Marquez ovog vikenda ima mogućnost da obezbedi šampionsku titulu i to u koliko pobedi ili završi drugi, treći ili četvrti, a da Dovizioso ne završi ispred njega. On je u prvom treningu danas zabeležio četvrto najbrže vreme, ispred Mavericka Vinalesa, koji je na kraju dana izjavio da je zadovoljan napredkom koji je Yamaha napravila i da nije u pitanju samo sreća u Tajlandu, već da su uspeli da stvarno naprave korak u napred, posle toliko dugo tapkanja u mestu.

Andrea Iannone na fabričkom Suzukiju bio je šesti najbrži čovek danas, dok je Alvaro Bautista nastavio sa odličnim vožnjama na privatnom Ducatiju i završio dan kao sedmi najbrži. Jack Miller i Valentino Rossi bili su osmi i deveti, ispred odličnog Aleixa Espargara na Apriliji koji je uspeo da zabeleži deseto najbrže vreme.  Prvih deset vozača su za sada sebi obezbedili mesto u Q2, što može da se promeni ukoliko sutra vreme u Japanu ostane suvo.

U drugom treningu dana, vremenski uslovi su se pokvarili i veći deo treninga obeležila je kiša, uz suve periode gde su neki vozači čak i pokušali da izađu na slick gumama, što se pokazalo kao nemoguće s obzirom na količinu vode na stazi. Mnogi vozači, među kojima su i Dovizioso i Marquez, odlučili su da nema smisla izlaziti na stazu u takvim uslovima, dok su drugi, kao na primer Maverick Vinales, odlučili da iskoriste ovo kako bi se pripremili za eventualno kišnu trku, tako da je napravio veliki broj krugova na kišnim gumama.

U Moto2 kategoriji najbrže vreme postavio je Iker Lecuona, ispred Francesca Bagnaie i Augusta Fernandeza. Miguel Oliveira, koji je i dalje u trci za titulu šampiona ove godine, zabeležio šesto najbrže vreme.

U najslabijoj klasi najbrži je tokom dana bio Jakub Kornfeil, dok je drugo najbrže vreme napravio Aron Canet ispred Enee Bastianinija. Marco Bezzecchi bio je šesti najbrži, a Jorge Martin uspeo je da zabeleži tek šesnaesto najbrže vreme.

Sutra ujutru u 05:35 po našem vremenu Moto3 klasa vozi kvalifikacije, potom u 07:10 MotoGP i Moto2 u 08:05. Unastavku možete videti današnje rezultate sve tri kategorije:

MotoGP

Moto2

Moto3

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar