Jorge Lorenzo pokazao je svima da pobeda iz Mugella nije bila ni malo slučajna, već da je budući vozač Repsol Honde najzad pronašao pravu formu i brzinu na Ducatiju sa kojim se razilazi na kraju sezone.

U Bolonji, u fabrici i upravi Ducatija, moraće dobro da se zapitaju o odlukama koje su doneli ove sezone. Prvo, Andrei Doviziosu su dali status prvog vozača tima i znatno veću povišicu, a zatim i počeli da traže zamenu za Jorge Lorenza što je navelo Španca da uzme stvar u svoje ruke i osigura sebi ugovor u konkurentnoj ekipi za narednu sezonu. Naravno, ta ekipa nije Ducati, već Honda.

Lorenzo je od samog početka sezone govorio inžinjerima u Ducatiju da poseduje dovoljnu brzinu da se bori za najviše pozicije, ali da mu položaj sedenja oduzima previše snage i da ne može da zadrži tempo do kraja trke. Da li su ga slušali ili ne, ne znamo, ali znamo da je tražene promene dobio tek pred trku u Italiji, gde su se odmah i videli rezultati.

Dve nedelje kasnije uz Španiji, Lorenzo je zabeležio svoju prvu pol poziciju na Ducatiju, najbrži krug trke i najzad drugu pobedu ove sezone. Za sve one koji iz nekih razloga nisu odgledali trku, ukratko ćemo vam prepričati kako je Španac došao do svoje druge uzastopne pobede ove sezone.

Nakon lošeg starta Lorenza, Marc Marquez preuzeo je vođstvo na samom početku trke i pokušao da diktira tempo koji je Lorenzo sa lakoćom pratio. Na trećoj poziciji ostao je Andrea Dovizioso koji nije delovao kao da toliko lako održava tempo koji su nametnuli Marquez i Lorenzo. Ubrzo, Lorenzo preuzima vođstvo od Marqueza i pokušava da pobegne pratiocima, ali mu aktuelni šampion to nije tako lako dozvolio.

U međuvremenu, Valentino Rossi je nakon dobrog starta došao do četvrte pozicije, ali nije imao tempo da ostane u grupi sa prvom trojicom vozača, ali je napravio dovoljnu razliku u odnosu na vozače iza sebe da nije morao previše da forsira kao bi zadržao poziciju.

U devetom krugu trke, Andrea Dovizioso ponovo pravi grešku u trci i izleće sa treće pozicije, koju preuzima odlični Rossi na Yamahi koja i dalje nije na nivou koji bi mu omogućio da se bori za pobede, ali Italijanski veteran izvlači maksimum iz toga što mu je dostupno na svakoj trci. Tako je bilo i na ovoj, koju je na kraju završio kao trećeplasirani i treći put za red se našao na pobedničkom postolju.

Jorge Lorenzo je odprilike na pola trke uspeo konstatnim tempom i odličnim krugovima da slomi otpor Marqueza i napravi razliku od oko 2 sekunde, koju je uspeo i da sačuva do kraja. Kroz cilj je prošao sa preko 4 sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranog Marqueza, a 6s u odnosu na Rossija.

Trku na Catalunyi obeležio je veliki broj padova i odustajanja, tako da je trku uspešno završilo samo 13 vozača, od kojih su naravno svi osvojili bodove.

Četvrti kroz cilj prošao je Cal Crutchlow koji je u direktnom duelu uspeo da pobedi fabričkog vozača Honde, Danija Pedrosu, koji je kroz cilj prošao peti. Odmah iza njega završio je Maverick Vinales, koji je u poslednjem delu trke po običaju delovao mnogo bolje nego na početku i pokušao da napadne Pedrosu za peto mesto ali nije uspeo da to učini pre kraja trke.

Sedmi i osmi završili su Johann Zarco i Danilo Petrucci ispred Alvara Bautiste i Andree Iannonea koji su preko linije cilja prošli deveti i deseti.

U Moto2 kategoriji dobili smo novog pobednika, mladog Francuza Fabia Quartarara koji je startovao sa pol pozicije i uspeo na kraju da se izbori sa sjajnim Miguelom Oliveirom koji je sa 17. startne pozicije uspeo da se probije na čelo i bori se za pobedu. Treći kroz cilj prošao je Alex Marquez, dok je Francesco Bagnaia nakon problema sa zadnjom gumom morao da se zadovolji tek osmom pozicijiom, zbog čega mu se Oliveira približio na samo jedan poen razlike u generalnom plasmanu.

I u Moto3 klasi smo videli veliki broj padova, a najuspešniji bio je Enee Bastianini ispred Marca Bezzecchija i Gabriela Rodriga i Johna McPheeja.

Lorenzovi krugovi u trci 

(klik za veću sliku)

Sledeća trka MotoGP šampionata vozi se u  Holandiji na legendarnoj stazi Assen TT za dve nedelje.

Kompletne rezultate sve tri trke kao i trenutno stanje u šampionatima možete videti u nastavku:

Moto3 trka

Moto3 šampionat

Moto2 trka

Moto2 šampionat

MotoGP trka

MotoGP šampionat

MotoGP šampionat timova i konstruktora

Ostavi komentar