Andrea Dovizioso je dve godine posle svoje poslednje pol pozicije ovog vikenda trku započeo sa prvog startnog mesta, a na kraju, posle dosta borbe i taktiziranja, došao do svoje druge pobede ove sezone.

Desmo Dovi je trku započeo dobro, ali je Rossi, sa druge pozicije, posle neuobičajeno dobrog starta, poveo trku u prvom krugu. Jorge Lorenzo, koji nas je navikao da startuje bolje od konkurencije, nije imao jedan od svojih startova „iz praćke“ i u prvom krugu, ostao je na svojoj startnoj, četrvtoj poziciji, iza Marca Marqueza.

Maverick Vinales, koji je juče imao vrlo loše kvalifikacije i trku startovao sa 12. pozicije, već u prvom krugu je izbačen iz trke posle incidenta u kojima su učestvovali još i Stefan Bradl, koji je dobio specijalnu pozivnicu Honde da učestvuje na ovoj trci, i Bradley Smith.

Rossi, od kojeg se nije očekivalo da ima tempo za borbu sa vodećima i ako je napravio jedan brzi krug u kvalifikacijama, nije uspeo da zadrži Doviziosa iza sebe, ali nakon što ga je Ducatijev vozač obišao, ali jenastavio bez većih problema da ga prati, uz odličan tempo koji je Dovi diktirao. U isto vreme, Jorge Lorenzo obišao je Marqueza, ali je aktuelni šampion posle samo 3 kruga povratio treću poziciju. Rossi započinje brobu sa Doviziosom za prvu poziciju, dok se dvojica budućih timskih kolega, Lorenzo i Marquez bore za treće mesto. Rossi je ponovo poveo trku, i u jednom trenutku je delovalo da će uspeti da napravi razliku u odnosu na pratioce, ali mu Yamaha nije pružila dovoljno da iskoristi sav potencijala koji je imao ovog vikenda, i Dovi ponovo preuzima vodeču poziciju posle nekoliko krugova.

Ovog puta, Rossi gubi pozicije i od Marqueza, Lorenza i Crutchlowa, koji je pratio vodeću grupu. Crutchlow je u jednom mometnu delovao kao da može da ponovi svoj uspeh iz 2016. godine u Brnu kada je odneo svoju prvu pobedu u karijeri, i u agresivnom manevru obilazi Lorenza sa namerom da prestigne vodeću dvojicu, ali ne uspeva u svojoj nameri. Lorenzo nakon nekoliko krugova vraća treću poziciju i priključuje se borbi za pobedu.

Do kraja su se Dovizioso, Marquez i Lorenzo odvojili kao vodeća grupa i vodili borbu do poslednjeg kruga, gde je Lorenzo herojskim naporima pokušavao da sustigne Doviziosa nakon što se našao na drugoj poziciji, ali je u isto vreme morao da se brani od Marqueza, što je Doviziosu dalo dovoljno prostora da uz minimalnu prednost (0.178s) zabeleži svoju drugu pobedu ove sezone, skoro 5 meseci nakon prve. Lorenzo je preko linije cilja prešao kao drugoplasirani, ispred Marca Marqueza, koji je na kraju svoj stoti MotoGP start proslavio na najnižem stepeniku podijuma, ali uz povećanu prednost u šampionatu u odnosu na drugoplasiranog Rossija, koji je u poslednjoj krivini, poslednjeg kruga uspeo da obiđe Crutchlowa za četvrto mesto.

Dok se u Ducatiju slavila dupla pobeda, i ako realno, Dovizioso nema velikih šansi za titulu u nastavku sezone, u Yamahi ne mogu biti previše zadovoljni ,jer nisu do kraja trke imali tempo za borbu sa prvom trojicom vozača, i ako je Rossi očigledno posedovao potrebnu brzinu. Marquez, koji je u Brno došao sa 46 bodova prednosti u šampionatu, u Austriju ide sa 49 poena više od Rossija, što je prema njegovim rečima i bio cilj ovog vikenda u Brnu, na stazi koja mu ne odgovara kao neke druge.  S druge strane, Rossi može biti zadovoljan sobom i onime što je pokazao ovog vikenda, i ako nije tako delovalo od samog početka, ali će svakako i dalje nastaviti javno da kritikuje Yamahu, koja, nakon ove trke, 20 trka za redom nije odnela pobedu, a kako deluje, posle trke u Austriji, taj negativni rekord dostiće cifru od 21 trke.

Kao uvod u MotoGP trku imali smo priliku da gledamo dve fantastične trke u nižim kategorijama. U Moto2 klasi, neverovatna borba Miguela Oiliveire i dva vozača Sky VR46 tima, Luce Marinija i Francesca Bagnaie, trajala je tokom cele trke, a pred kraj se priključio i Lorenzo Baldassarri. Najbrži je na kraju bio Oliveira, koji je pored trojice Italijana uspeo da pobedi u ovoj fantastičnoj trci, ispred Luce Marinija i Pecca Bagnaie, do je Baldassarri kroz cilj prošao četvrti.

U najnižoj kateogoriji, 22 vozača su se do borila za visoke pozicije. Možda zvuči neverovatno, ali na kraju trke je 20 vozača kroz cilj prošlo u razmaku od samo 5 sekundi. Pobedu je posle velike borbe odneo Fabio DiGiannantonio ispred Arona Caneta i domaćeg vozača, Jakuba Kornfeila. Jorge Martin, koji je nakon teškog pada u petak odustao od ove trke, izgubio je prvo mesto u šampionatu od Marca Bezzecchija, koji je trku u Brnu završio na tek šestoj poziciji, ali je to bilo dovoljno za vođstvo u generalnom plasmanu.

Naredna trka MotoGP šampionata održava se već sledećeg vikenda na stazi Red Bull Ring u Austirji.

U nastavku možete videti rezultate sve tri današnje trke kao i stanje u šampionatima:

MotoGP

MotoGP šampionat

Moto3

Moto3 šampionat

MotoGP šampionat timova

Moto2

Moto2 šampionat

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“date“ category=“203″]

Ostavi komentar