Trkačka katedrala, kako većina zove stazu Assen u Holandiji, potvrdila je svoj nadimak već u subotu tokom kvalifikacija gde je startni poredak odlučen u poslednjih nekoliko sekundi kvalifikacionog treninga.

Kada je razlika u kvalifikacijama između prva četiri vozača samo 0.079s vrlo je jasno da sutra možemo da očekujemo odličnu trku, a svakako će pomoći to što tokom celog vikenda konstantno imamo dobre vremenske prilike, te su timovi uspeli da se pripreme za trku u potpunosti.

U današnjim kvalifkacijama najbolje vreme napravio je Marc Marquez, ali nekih 30 sekundi pre kraja, nije delovalo tako. Andrea Iannone i Jorge Lorenzo držali su prve dve pozicije i završili svoj poslednji pokušaj brzog kruga. Međutim, ostali vozači su tek tada počeli da prave svoje nabolje rezultate i Iannone i Lorenzo su na kraju završili na devetoj i desetoj poziciji.

Marquez je napravio najbolji krug, ali sa minimalnom razlikom u odnosu na Cala Crutchlowa koji je na LCR Hondi bio za samo 0.041s sporiji od kolege na fabričkom motociklu. Treće mesto zauzeo je Valentino Rossi, koji tokom celog vikeda poseduje brzinu da se takmiči za najviše pozicije. Iz tridesetdevetogodišnjeg Italijana startovaće njegov sunarodnik na Ducatiju, Andrea Dovizioso.

Alex Rins na Ducatiju odvezao je odlične kvalifikacije, nakon što se probio iz Q1 i zauzeo 5 mesto na startnom poretku. Iza njega startovaće druga fabrička Yamaha u rukama Mavericka Vinalesa, dok je sedmu pozicju rezervisao odlični Aleix Espargaro na Apriliji, koji se u Q2 kvalifikovao direktno.

Ispred već pomenutih Iannonea i Lorenza na devetoj i desetoj poziciji  završio je Johann Zarco koji se takođe za svoju poziciju borio kroz Q1. Poslednje dve pozicije u Q2 zauzeli su Danilo Petrucci i Alvaro Bautista.

Veliko razočarenje kvalifikacionog dana su Jack Miller koji je u Assenu zabeležio svoju jedinu MotoGP pobedu, i od kojeg se ove godine očekuje više od 16. startne pozicje, kao i Dani Pedrosa koji će sutrašnju trku započeti sa tek 18. mesta.

Nažalost, Franco Morbidelli primoran je da odustane od nastavka vikenda nakon teškog pada tokom trećeg slobodnog treninga nakon čega je završio sa slomnjenom rukom.

U Moto2 klasi najbrži je bio Francesco Bagnaia ispred Marcela Schroettera i Luce Marinija koji je na iznenađenje mnogih tokom celog vikenda imao dobar tempo u Assenu.

U najslabijoj kategoriji, već po navici, najbrži je bio Jorge Martin ispred Enee Bastianinia i Nicola Bulege koji je najzad počeo da pronalazi ritam koji se od njega i očekuje.

Prva trka na rasporedu sutra je upravo za Moto3 klasu u 11:00, potom Moto2 u 12:20 i glavni spektakl, MotoGP trka, kao i uvek u 14:00.

U nastavku možete videti rezultate kvalifikacija sve tri klase:

Moto 3

Moto 2

MotoGP

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar