Marc Marquez zabeležio je svoju četvrtu pobedu ove sezone  posle nezaboravne trke u Holandiji na stazi Assen.

Marquez koji je startovao sa prve pozicije, nije dugo zadržao vođstvo jer ga je već u prvom krugu sustigao Jorge Lorenzo koji je fenomenalno startovao sa desete pozicije i u samo jednom krugu uspeo da povede trku.

od samog starta se videlo da ni jedan vozač nema očiglednu prednost i grupa od 8 vozača borila se za vodeće pozicije. Lorenzo je po običaju, pokušao da slomi otpor konkurencije na samom početku trke, ali mu to ovog puta nije pošlo od ruke.

Od samog početka vozači su se obilazili u svakom krugu i poredak se non stop menjao, međutim Lorenzo je dosta dugo uspeo da sačuva prvu poziciju. U borbi za prvo mesto, Valentino Rossi je sa druge pozicije pripremao napad na Lorenza ali je Španac napravio malu grešku i Rossi se od nazad bukvalno zakucao u Lorenzov Ducati pri skoro 200 km/h, što je dovelo do toga da Italian padne na 6 mesto.

Kontakt između Lorenza i Rossija

Šteta na Lorenzovom Ducatiju nakon kontakta sa Rossijem

Ali u trci prepunoj obilaženja i kontakta, to ništa ne mora da znači. U borbi se izdvojilo 6 vozača, među kojima je i Andrea Dovizioso koji uspeva da preuzme vođstvo od svog klupskog kolege, koji nakon toga ne uspeva da zadrži tempo vodećih i polako se povlači iz borbe za pobedu. Dovizioso, Marquez i Rossi, koji je uspeo da se ponovo uključi u borbu za pobedu, nastavljaju svoje duele.

U međuvremenu, u borbu za plasman na pobedničko postolje uključio se i Alex Rins zajedno sa Maverickom Vinalesom, koji je kao i uvek pred kraj trke pronašao dobar tempo i odlučio da pokuša da se bori za 25 bodova, koliko donosi pobeda.

U žaru borbe, Marquez i Rins imaju kontakt koji umalo aktuelnog šampiona nije skinuo sa motocikla, nakon čega Marquez gubi pozicije, ali sa sobom povlači i Rossija i Vinalesa. Ponovo Marquez, Rossi i Vinales uspevaju da se vrate u borbu za najviše pozicije, ali ovog puta dolazi do kontakta između Marqueza i Vinalesa, nakon čega prve dve pozicije preuzimaju Dovizioso i Rossi.

Kontakt između Rinsa i Marqueza

Marquez je i nakon ovoga uspeo da se oporavi i povrati tempo i uspeva da se probije na prvu poziciju. 4 kruga pre kraja, Španac pokušava da slomi otpor protivnika i napravi razliku, što je i uspeo protiv Andree Doviziosoa. Rossi ubrzo obilazi Dovija kako bi pokušao da ostane uz Marqueza ali Dovi u ambicoznom pokušaju obilženja u prvoj krivini, izbacuje i sebe i Rossija van staze. Oba vozača ostaju na točkovima ali gube pozicije i Marquezu ostavljaju čist put do pobede.

Do poslednje krivine je trajala borba za drugu i četvrtu poziciju, iz kojih Alex Rins na Suzukiju izlazi kao pobednik protiv Mavericka Vinalesa za drugo mesto, a Rossi koji je pokušao u poslenjoj krivini da prođe Doviziosa nije uspeo da zadrži poziciju i trku završava tek kao peti.

U trci koja nas je oduševila, sa više od 100 obilaženja (da i dalje pričamo o MotoGP kategoriji, ne Moto3), na kraju se nije proslavio Jorge Lorenzo koji je trku završio na tek sedmom mestu, iza Cala Crutchlowa, koji nije bio mnogo primećen tokom trke.

Osmi kroz cilj prošao je Johann Zarco ispred odličnog Alvara Bautiste i Jacka Millera koji je nadoknadio 6 pozicija nakon loših kvalifikacija.

U Moto2 klasi, pobedu je rutinski odneo Francesco Bagnaia, koji je od starta vodio dok se iza njega vodila bitka za drugu poziciju.  I ako je delovalo da će drugi kroz cilj proći Lorenzo Baldassarri, sreća ga nije pogledala ovog puta, i on iz nekog razloga ostaje bez pritiska u zadnjoj gumi i povlači se u boks. U završnici, sjajnu vožnju je prikazao mladi Fabio Quartararo koji se probio do druge pozicije, ispred Alexa Marqueza i sačuvao je do samog kraja.

Bagnaia je ovom pobedom povećao svoju prednost u šampionatu na 16 bodova u odnosu na Miguela Oliveiru kojeg su ponovo loše kvalifikacije koštale dobrog rezultata i nakon obe trke morao je da se zadovolji sa 10 bodova, koliko donosi šesta pozicija.

Francesco Bagnaia

Moto3 kategorija nam je takođe pružila vrlo zanimljivu trku. Jorge Martin, koji je startovao sa pol pozicije, pokušao je, kako je i najavio, da o samog starta pobegne konkurenciji, ali kao što znamo, to je u Moto3 klasi vrlo teško. Aron Canet uspeva da stigne Martina i slomi prekine mu ritam, što je omogćilo i ostalim vozačima da se uključe u borbu da pobedu. Na kraju se 5 vozača borilo za pobdničko postolje ali su Marco Bezzecchi i John McPhee nakon grešaka ispali iz borbe. Jorge Martin nekoliko krugova pre kraja uspeva da napravi prednost i pobegne Canetu i Bastianiniju, koji su kroz cilj prošli drugi i treći.

Jorge Martin

Nakon trke u Assenu, Marc Marqurez je povećao prednost u odnosu na konkurenciju u generalnom poredku i napravio sebi odličnu podlogu pred trku u Nemačkoj, gde je za sada još uvek nepobeđen i očekujemo da će pred letnju pauzu napraviti prednost od preko 50 bodova u odnosu na najbliže rivale, što će mu pružiti svakako miran letnji odmor pred povratak u Brno za drugi deo sezone.

Valentino Rossi, koji je trenutno drugi u šampionatu, pokazao je dobru brzinu tokom ove trke, kao i njegov klupski kolega, Maverick Vinales, ali prema njihovim rečima, Yamaha jeste dobra na Assenu, kao što smo i navikli, ali nisu na dovoljno dobrom nivou da se na svakoj trci bore za pobedu. Iz ovog razloga, Rossi, i ako vrlo konstantan, i uvek u borbi za podijum, verovatno nije glavni kandidat Marquezu za titulu, ako i postoji neko koga možemo izdvojiti.

Jorge Lorenzo i Andrea Dovizioso, koji obojica imaju šampionske ambicije, moraju da pronađu konstantnost u koliko žele da se bore za titulu ove godine, i čak i kada nemaju dobar vikend, barem da se bore za mesto na podijumu, što im za sada ne polazi za rukom.

Svima onima koji nisu bili u mogućnosti da prate MotoGP trku uživo preporučujemo da obavezno pogledaju reprizu, sasvim sigurno se neće razočarati, čak i ako znaju rezultat unapred.

Naredna trka MotoGP šampionata održaće se u Nemačkoj, na stazi Sachsenring, 15. jula.

U nastavku možete videti kompletne rezultate sve tri današnje trke, kao i trenutno stanje u šampionatima:

Moto 3

Šampionat Moto 3

Moto 2

Šampionat Moto 2

MotoGP

Šampionat MotoGP

Šampionat timova i konstruktora MotoGP

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar