Dobar vikend za srpske motocikliste u Seresu

Marc Marquez ima problematičnu istoriju na stazi Terrmas de Rio Hondo u Argentini. Incident sa Rossijem 2015. godine, a zatim i neslavna trka prethodne godine. Pored svega toga, Marquez je na ovoj stazi uvek bio veoma brz, što je i potvrdio u subotu tokom kvalifikacionih treninga kada je došao do svoje prve pol pozicije ove godine.

Marc Marquez ima problematičnu istoriju na stazi Terrmas de Rio Hondo u Argentini. Incident sa Rossijem 2015. godine, a zatim i neslavna trka prethodne godine. Pored svega toga, Marquez je na ovoj stazi uvek bio veoma brz, što je i potvrdio u subotu tokom kvalifikacionih treninga kada je došao do svoje prve pol pozicije ove godine.

I ako je većina očekivala ovakav rezulta od Marqueza u kvalifikacijama, svakako nismo očekivali da Mavericka Vinales ponovo vidimo u prvom redu, posebno posle ne baš sjajnih rezultat u nezvaničnim treninzima tokom petka i subote. I pored toga, Maverick je uspeo da na svojoj Yamahi odveze odličan krug koji ga je smestio na drugu startnu poziciju, odmah ispred Andree Doviziosa na Ducatiju, koji je vrlo neprimetno uspeo da se plasira na poslednje mesto u prvom startnom redu.

Sa četvrte startne pozicije startovaće svakako najpopularniji vozač u Argentini, Valentino Rossi, koji je ovog vikenda delovao mnogo bolje nego pre tri nedelje u Qataru, kada se kvalifikovao na daleko 14. mesto. Rossi je posle kvalifikacija izjavio da se oseća mnogo bolje na motociklu, ali da se nada da će današnja trka biti kišna, kako vremenska prognoza najavljuje.

Jack Miller, koji je prošle godine uz mnogo hrabrosti i umeća došao do pol pozicije na ovoj stazi, ove godine se kvaifikovao na peto startno mesto, uz grešku u svom najbržem krugu. Prema njegovim rečima, da nije napravio sitnu grešku u šestoj krivini, bio bi vrlo blizu vremena koje je zabeležio Marc Marquez, možda čak i brži, što mnogo govori o samopouzdanju koje ove godine poseduje Australijanac. Ta sigurnost u sebe je rezultat toga što mu je ove godine Ducati obezbedio najnoviju verziju svog MotoGP prototipa i toga što ima priliku da naredne sezone otme mesto Danilu Petrucciju u fabričkoj ekipi, ukoliko do kraja sezone dokaže da je brži od Italijana.

Na šestom i sedmom mestu na startu naći će se dva mlada vozača Petronas SRT ekipe, Franco Morbidelli i novajlija Fabio Quartararo. Njih dvojica su tokom celog vikenda imali odličan tempo i na svojim satelitskim Yamahama izborili se za direktan prolaz u Q2, a kasnije i za odlične startne pozicije. Posle momaka iz Petronas ekipe, našli su se Cal Crutchlow i Takaaki Nakagami, vozači LCR Honda tima. Crutchlow je nakon kvalifikacija izjavio da nije zadovoljan svojim rezultatom iz Q2, ali da je optimističan za trku jer je tokom FP4 imao dobar tempo na potrošenim gumama, tako da se nadamo da ćemo Britanca ponovo videti u borbi za podijum.

Drugi vozač fabričkog Ducati tima, Danilo Petrucci na kraju je uspeo sebi da obezbedi tek razočaravajuće 10. startno mesto, ispred Pola Espargara na fabričkom KTM-u i Jorge Lorenza kojem je poništen najbrži krug zbog izlaska van granica staze, ali i da mu taj krug nije poništen, Španac bi bio samo jednu poziciju više na startu.

Na iznenađenje mnogih, oba Suzukijeva vozača nisu uspela da se probiju u Q2 deo kvalifikacija i današnju trku će započeti sa 16. i 19. startne pozicije, što svakako nije zadovoljavajuće za ekipu koja želi da se bori za titulu ove ili sledeće sezone. I ako nisu uspeli da odvezu jedan brzi krug, Suzukijevi vozači su imali dobar tempo tokom FP4 i očekujemo da će se obojica, i Rins i Mir, vrlo brzo probiti do prvih 10 pozicija i učestvovati u borbi za bodove.

U Moto2 kategoriji najbrži je bio Xavi Vierge, dok je Marcel Schroeter bio samo 0.011 sekudni sporiji od Španca, što mu je donelo drugu startnu poziciju. Treći će startovati Sam Lowes, ispred Alexa Marqueza i Toma Luethija.

U najslabijoj kategoriji, prvo startno mesto obezbedio je Jaume Masia koji je bio čak 0.3198s brži od drugoplasiranog Arona Caneta. Sa treće pozicije startovaće Tony Arbolino, ispred Lorenza Dalla Porte i Niccola Antonellija.

Prva trka dana, Moto3 klase, počeće u 17:00 po našem vremenu, Moto2 startuje u 18:20 dok je start MotoGP klase zakazan za 20:00.

MotoGP

Moto2

Moto3

Ostavi komentar