I ako smo još prošle godine tokom trke u Argentini videli koliko je Marc Marquez brz na stazi Termas de Rio Hondo, nadali smo se da će ipak neko od konkurenata moći da mu parira ove godine. Međutim, Marquez je imao malo drugačiji plan, koji je savršeno sproveo u delo.

Odličan start sa prve pozicije, prvo mesto u prvoj krivini, pa sve do poslednje krivine poslednjeg kruga. Marquez je na kraju i sam izjavio da je imao savršenu trku što je rezultat savršenog vikenda. Španc je od samog početka bio najbrži i delovao je najspremnije za nedeljnu trku. To se jasno videlo i tokom FP4 kada je imao ubedljivo najbolji tempo.

Pošto o Marquezovoj trci nema šta puno da se kaže, počećemo od njega. Startovao je odlično sa prve pozicije koju je uspeo da odbrani u prvoj krivini, a do kraja prvog kruga imao je prednost od preko 0.7s u odnosu na najbližeg pratioca, koji je u tom momentu bio Valentino Rossi. Do kraja trke, Marquez je napravio prednost od preko 12 sekundi. I ako posle ovih informacija zvuči kao da je trka u Argentini bila dosadna, jer je pobednik, budimo iskreni, odlučen već posle prva 2-3 kruga, borba za drugu, treću i četvrtu poziciju trajala je do samog kraja i akcije je bilo tokom cele trke.

Dok je Marquez vozio trku za sebe, iz njega se formirala grupa od 5-6 vozača u borbi za drugu poziciju, od kojih su najbolje delovali Dovizioso na Ducatiju, Rossi na Yamahi i Cal Crutchlow na Hondi. Takođe u grupi sa ovom trojicom bili su Jack Miller, Franco Morbidelli, Danilo Petrucci i Maverick Vinales, koji je još jednom imao očajan start i upropastio sve što je postigao u kvalifikacijama. On je trku započeo sa drugog mesta, a do druge krivine bio je sedmi, što svakako nije bio plan.

S druge strane, Cal Crutchlow je delovao kao da je imao savršen start, ali to nije mislila i direkcija trke, koja mu je dodelila kaznu prolaska kroz boks zbog preranog starta. Prilikom usporenih snimaka ni u jednom trenutku se nije primetilo da je Britanac napravio grešku, a tek kada je Dorna objavila snimak sa bočne kamere na startu, videlo se da je Crutchlow krenuo malo ranije, ali toliko malo da je prosto nemoguće da je stekao bilo kakvu prednost u odnosu na konkurenciju. Svakako ova greška nije zaslužila kaznu prolaska kroz boks koja je prema pravilima propisana za ovakvu vrstu prestupa. Na kraju je Cal izgubio oko 25 sekundi zbog kazne, a kada se tih 25s oduzme od njegovog ukupnog vremena trke, ispada da bi Britanac bez problema završio u podijumu. I ako je nakon trke, vrlo besno, odjurio direktno kod direkcije trke, vrlo je jasno zašto ova kazna ne može biti poništena i Crutchlow je na kraju morao da se zadovolji sa 3 boda koje donosi 13. pozicija, do koje je uspeo da dođe do kraja trke.

U međuvremenu, za drugu i treću poziciju se vodila konstantna bitka između Andree Doviziosa i Valentina Rossija i Jack Millera i Franca Morbidellija iza njih. Rossi je konstantno uspevao da obiđe Doviziosa u uskom delu staze, punom brzih krivina, a Ducatijev vozač je uspevao da povrati poziciju na pravcima. Na kraju je Rossi prestao da pokušava da prođe Doviziosa i odlučio da se vozi iza svog sunarodnika i analizira njegov način vožnje i dobro pripremi svoj napad pred kraj trke. U pravom Doktrovom stilu, taj napad je usledio u poslednjem krugu. On je u sedmoj krivini, vrlo precizno i čisto uspeo da prođe Doviziosa na kočenju i potom da do kraja kruga odveze savršeno kako bi sprečio svaki pokušaj Dovija da uzvrati napad. Na kraju je italijanski veteran kroz cilj prošao drugi, oko 9 sekundi posle Marqueza koji je poslednjih nekoliko krivina odvezao na pola gasa, slaveći svoju pobedu. Dovizioso je morao da se zadovolji najnižim stepenikom na podijumu.

Da drame u MotoGP šampionatu nikad ne manjka znamo, ali Franco Morbidelli se postarao da poslednji krug bude poseban. On je u borbi za četvrto mesto, između njega, Jacka Millera i Mavericka Vinalesa, koji je ponovo pred kraj trke uspeo da pronađe pristojan tempo, napravio veliku grešku i udario u motocikl fabričkog vozača Yamahe i izbacio i sebe i njega iz trke. Ovo je ostavilo čist prostor Alexu Rinsu koji je sa 16. startnog mesta uspeo da se domogne sedme pozicije, a nakon ispadanja dve Yamahe ispred sebe, nasledio je peto mesto. Šesti je završio drugi Ducatijev fabrički vozač, Danilo Petrucci, koji ne može biti zadovoljan ovim rezultatom, posebno jer ga je pobedio, ne samo Andrea Dovizioso, već i Jack Miller koji nastupa za satelitski tim.

Na sedmoj poziciji završio je Taka Nakagami, kojem je ovo bio najbolji rezultat po suvom vremenu. Japanc je tokom celog vikenda pravio solidne rezultate i mogao se očekivati dobar rezultat od njega ovog vikenda.

Najmlađi vozač u šampionatu, Fabio Quartararo, bio je i najbolji novajlija ovog vikenda. On je uspeo da na svojoj Petronas SRT Yamahi završi na osmom mestu, ispred braće Espargaro na devetom i desetom mestu. Startiji Espargaro, Aleix je na svojoj fabričkoj Apriliji uspeo da pobedi svog rođenog brata na fabričkom KTM-u. Njih dvojica su ujedno bili i najbolje plasirani KTM i Aprilia. Ovo znači da su svih 6 proizvođača ovog vikenda imali predstavnika među prvih deset.

Ako se pitate zašto do sada nismo pomenuli Jorge Lorenza, odgovor je jer realno nije ni zaslužio. Fabrički vozač Honde se kvalifikovao na 12. poziciju, a na startu je napravio neverovatno početničku grešku. Njemu je iz nekog razloga na motociklu ostao uključen pit limiter, opcija koja ograničava broj obrtaja i maksimalnu brzinu. Zbog ove neverovatne grešeke, Lorenza su na startu svi obišli i on je bio prinuđen da se bori za pozicije tokom cele trke. Na kraju je zbog ispadanja Morbidellija i Vinalesa uspeo da osvoji 4 boda, koliko se dobija za 12. mesto.

U Moto2 kategoriji, Lorenzo Baldassari je pokazao da je ove godine vrlo ozbiljan u pohodu na titulu i odvezao je vrlo dobru i pametnu trku. On je veći deo trke proveo na četvtoj poziciji dok su se ispred njega Remy Gardner, Alex Marquez i Marcel Schroeter borili za poziciji. Do 15. kruga je Balda strpljivo sedeo iza i analizirao konkurenciju, a potom krenuo u napad. Do 19 kruga je se izborio sa svima i preuzo prvu poziciju, koju do kraja nije ispuštao. Drugi je kroz cilj prošao odlični Remy Gardner koji je sve iznendio svojom brzinom ali još više borbenošću i hrabrošću u duelima. Na najnižem stepeniku na pobedničkom postolju našao se Alex Marquez, koji je izgledao bolje nego u Qataru ali i dalje ne dovoljno dobro da bi konkurisao za pobede protiv fantastičkog Baldassarrija koji deluje za sada nepobedivo.

U Moto3 konkurenciji, Jaume Masia je došao do svoje prve pobede u karijeri, a ujedno i do svog prvog plasmana na pobedničko postolje. On je posle uzbudljive trke, svojstvene za Moto3 klasu, bio brži od Darryna Bindera i Tony Arbolina, od kojih je Binder imao jedan plasman na pobedičko postolje, a Arbolinu je ovo prvi put da se našao među trojicom najbržih vozača na kraju trke.

Sledeća trka MotoGP šampionata održava se u Sjedinjenim Američkim Državam na stazi Amerika u Teksasu za dve nedelje, 14. Aprila.

U nastavku možete videti kompletne rezulatate sve tri trke vožene ovog vikenda u Argentini.

MotoGP

Moto2

Moto3

Ostavi komentar